Προστατεύοντας την καρδιά προστατεύουμε και το μυαλό

Προτού προχωρήσουμε, καλό είναι να ανακεφαλαιώσουμε πως η άνοια ένας γενικευμένος όρος που περιγράφει την επιδείνωση της πνευματικής και κατ’ επέκταση σωματικής λειτουργικότητας του ασθενούς. Τα αρχικά της συμπτώματα είναι σταδιακή απώλεια μνήμης και της αίσθησης προσανατολισμού καθώς και δυσκολία στην επικοινωνία ενώ στα τελικά της στάδια, το άτομο χάνει τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθεί σε επίπεδο διατροφής κι υγιεινής.

               Η άνοια και οι συναφείς της ασθένειες (Alzheimer, σύνδρομο Parkinson, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κοκ) πλήττουν περίπου πενήντα εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου δέκα εκατομμύρια νέα περιστατικά. Με δεδομένο, μάλιστα, πως οι ήδη υπάρχουσες ιατροφαρμακευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης περισσότερο καθυστερούν την εξέλιξη των συμπτωμάτων παρά θεραπεύουν τη νόσο στο σύνολό της, η άνοια πλέον θεωρείται ως ιατρική αλλά και κοινωνική πρόκληση. Ο λόγος δεν είναι μόνο η αναγκαιότητα εξεύρεσης θεραπείας, αλλά και το γεγονός πως οι φροντιστές των ασθενών με άνοια (που ως επί το πλείστον είναι συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο) δρομολογούν έτσι τη ζωή τους προκειμένου να φροντίσουν τον αγαπημένο τους. Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν στους φροντιστές να ελέγχουν τακτικά την πορεία και την δικής τους υγείας, ιδίως εξαιτίας της συναισθηματικής επιφόρτισης που μπορεί να προκαλέσει η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια.

               Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε για την υγεία του καρδιαγγειακού. Και φυσικά θα τα αναγνωρίσουμε γιατί έχουμε τονίσει πολλές φορές τα οφέλη…

… της σωστής διατροφής

… της σωματικής άσκησης

      … του ελέγχου του βάρους,

… της αποχής από τσιγάρο κι αλκοόλ

… και της εξισορρόπησης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος.

Αυτές οι οδηγίες πρόληψης προκύπτουν από τα επιστημονικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έναν μεγάλο αριθμό ερευνών που στην ουσία, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, επιβεβαιώνουν πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά, ωφελεί και τον εγκέφαλο.

Σαφώς αυτό σημαίνει πως καλό είναι να ξανασκεφτείτε αν όντως είστε πολύ κουρασμένοι για να παραβλέψετε την καθιερωμένη σας έξοδο για περπάτημα ή jogging στο κοντινό σας πάρκο και την παραλία! Σε βάθος χρόνου θα σας ευγνωμονεί ΟΛΟ το σώμα!

You may also like