Πρόταση για βιβλίο: “Η Αλήθεια Για Την Υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ”

Δεν είμαστε λίγοι εμείς που απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία μας συντροφιά με ένα καλό βιβλίο (πολύ καλύτερο από μία οθόνη, αν μου επιτρέπετε!). Ειδικά όταν οι σελίδες του σε προ(σ)καλούν να λύσεις ένα μυστήριο… χρόνων! Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φτάνουν οι συγγραφείς να μας χαρίζουν τις δημιουργίες τους;

               2008, πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ: ο νεαρός συγγραφέας Μάρκους Γκόλντμαν, έχοντας απολαύσει τις δάφνες του πρώτου του βιβλίου, πάσχει από σύνδρομο… “λευκής σελίδας”. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν έχει ιδέα τι θέμα θα έχει το επόμενο έργο του και φυσικά οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Τότε θα στραφεί για στήριξη στον πρώην καθηγητή του, μέντορά του και φίλο του Χάρρυ Κέμπερτ,, έναν καταξιωμένο συγγραφέα με το πιο διάσημο βιβλίο του να φέρει τον τίτλο “Οι Ρίζες Του Κακού”. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, ο Μάρκους θα μάθει πως ο Χάρρυ Κέμπερτ όχι μόνο είχε σχέση με τη Νόλα Κέλλεργκαν, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το καλοκαίρι του 1975, αλλά και πως το πτώμα της βρέθηκε λίγα μέτρα πιο πέρα από το σπίτι του. Και βεβαίως ο Χάρρυ έχει συλληφθεί ως κύριος ύποπτος. Τότε ο Μάρκους αποφασίζει να υπερασπιστεί το φίλο του διεξάγοντας τη δική του έρευνα. Κι οι ερωτήσεις είναι δύο.

Πρώτον: τι συνέβη με τη Νόλα Κέλλεργκαν το καλοκαίρι του 1975;

               Δεύτερον: Τι συμβαίνει προτού πιάσουμε τις σελίδες ενός αριστουργήματος στα χέρια μας;

               “Η Αλήθεια Για Την Υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ” είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ελβετού Joël Dicker, το οποίο κέρδισε αρχικά το γαλλικό αναγνωστικό κοινό κι εν συνεχεία τον κόσμο, καθώς έχει μεταφραστεί σε τριάντα πέντε γλώσσες κι έχει ήδη πουλήσει πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα.

               Πρόκειται για ένα βιβλίο όπου ο Dicker δημιουργεί ένα alter ego που σίγουρα μοιράζεται τις αγωνίες και τις φιλοδοξίες κάθε νέους συγγραφέα. Μέσα από αυτόν και με άξονα μία (απαγορευμένη) ιστορία αγάπης, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει μία ιστορία αποτελούμενη από χαρακτήρες πολυδιάστατους, για τους οποίους ανά πάσα στιγμή ο αναγνώστης αποκτά μία γεύση επιφύλαξης. Ειδικά ο χαρακτήρας της Νόλα είναι ένα ερωτηματικό από μόνος του. Παράλληλα, ο Dicker δημιουργεί περίτεχνα ένα συναισθηματικό υπόβαθρο προκειμένου τα πρόσωπα σταδιακά να εξελιχθούν κι όλα αυτά με μία αύρα αστυνομικού μυστηρίου – σαφώς όχι αντίστοιχη με εκείνη του Jo Nesbo, για παράδειγμα, αλλά οπωσδήποτε όχι αμελητέα. Επιπλέον, με φόντο μία από τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, ο Dicker μας αποτυπώνει την αγωνία κάθε συγγραφέα: να αποτυπώσει στις σελίδες ένα μέρος του εαυτού του χωρίς, όμως, να τον χάσει οριστικά. Κι όλα αυτά με φόντο μία γραφική μικρή πόλη της Μασαχουσέτης, η οποία φαίνεται να ταξιδεύει στο χρόνο – και μαζί της φυσικά κι ο αναγνώστης!

               “Η Αλήθεια Για Την Υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και προσωπικά… ανυπομονώ να πιάσω στα χέρια μου και το επόμενο βιβλίο του Dicker! Και βέβαια σκοπεύω να εξερευνήσω και την τηλεοπτική εκδοχή του βιβλίου, με τον Patrick Dempsey (ναι, το γνωστό McDreamy που *spoiler* τόσο άδοξα αποχωριστήκαμε!) στο ρόλο του Χάρρυ Κέμπερτ!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

You may also like