Πρόταση για (γαμήλιο) dvd: Steel Magnolias

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πρώτο σαββατοκύριακο του Μάη φτάσαμε κι ήδη ξεκίνησαν… οι γάμοι, αλλά και τα προσκλητήρια για επερχόμενες τελετές! Έτσι κι εμείς εδώ στο The K-Magazine αποφασίσαμε να μπούμε στο κλίμα και να αφιερώσουμε τις Κυριακές μας σε ταινίες γύρω από το μυστήριο. Για την “πρεμιέρα” του αφιερώματός μας επέλεξα μία αγαπημένη από πολύ κόσμο ταινία που ξεκινάει με έναν γάμο!

Σε μία μικρή πόλη της Luisiana, το ινστιτούτο της Truvy (Dolly Parton) είναι το σημείο συνάντησης έξι διαφορετικών γυναικών. Εκεί συναντιούνται η ντροπαλή Annelle (Daryl Hannah) μόλις προσελήφθη από την Truvy, η χήρα του πρώην δημάρχου της πόλης Clairee (Olympia Dukakis), η οξύθυμη Ousier (Shirley MacLaine), η M’Lynn (Sally Field) κι η κόρη της, Shelby (Julia Roberts). Οι δύο τελευταίες, μάλιστα επισκέπτονται το ινστιτούτο για τις τελευταίες περιποιήσεις πριν το γάμο της Shelby, έναν γάμο, όμως, που η M’Lynn κατά βάθος τρέμει, καθώς η Shelby πάσχει από διαβήτη τύπου Ι. Με κεντρικό άξονα, λοιπόν, το ευτυχές γεγονός αλλά και τη μετέπειτα ζωή της Shelby, οι σχέσεις των έξι γυναικών δυναμώνουν, παρά τις δοκιμασίες.

Οι “Ανθισμένες Μανόλιες” είναι η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Robert Harling, ο οποίος υπογράφει το σενάριο για να το καθοδηγήσει σκηνοθετικά ο Herbert Ross (“Footloose”, 1984). Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως το έργο είναι βασισμένο σε ένα πραγματικό κι οδυνηρό βίωμα του Harling, ο οποίος είχε χάσει την αδερφή του από διαβήτη τύπου Ι. Στην προσπάθειά του να καταγράψει την εμπειρία του, η σύντομη ιστορία της αδερφής του Harling έγινε τελικά η ιστορία μίας αγαπημένης ταινίας.
Όσοι γνωρίζετε ήδη την πλοκή του “Steel Magnolias” αναρωτιέστε (και λογικό, θα έλεγα) γιατί επέλεξα αυτήν την ταινία, καθώς οι εξελίξεις της είναι δραματικές και δεν παραπέμπουν ίσως στις χαρές του γάμου. Ένα δίκιο σας το δίνω, αλλά θα σας εξηγήσω το λόγο που αποφάσισα να αφιερώσω μερικές γραμμές στην ταινία.

Πέραν από τη δυναμική των δεσμών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις έξι γυναίκες, με συγκινεί το πάθος της Shelby στην ταινία. Παρά το πρόβλημα υγείας της, έχει όνειρα και δε θα επιτρέψει στο διαβήτη να της τα στερήσει. Ονειρεύεται το γάμο, αλλά όχι μόνο την τελετή αυτή καθ’ αυτή. Για τη Shelby ο γάμος είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία οικογένειας. Να είναι κοντά στον άνθρωπο που αγαπά και μαζί του να αποκτήσουν παιδιά. Οι “Ανθισμένες Μανόλιες” είναι ίσως από τις λίγες ταινίες όπου ο γάμος παρουσιάζεται όπως πρέπει να είναι: οι πρώτες γραμμές για ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μας. Γιατί γάμος, δεν είναι μόνο η ανθοστόλιστη εκκλησία, η δεξίωση, το νυφικό… Αυτά είναι τα σκηνικά! Κι επιπλέον, επέλεξα την ταινία για το αφιέρωμα από κόντρα στο τηλεοπτικό πρόγραμμα που τη θυμάται μόνο τις ημέρες του Πάσχα, μόνο και μόνο επειδή η ταινία ξεκινάει και τελειώνει εκείνην την περίοδο!

Φυσικά δε μπορεί κανείς να προσπεράσει την προαναφερόμενη δυναμική των σχέσεων ανάμεσα στους έξι χαρακτήρες, οι οποίοι ερμηνεύονται από ένα θαυμαστό cast! Από τις μεγάλες κυρίες όπως τη Dukakis και τη MacLaine μέχρι τη νεαρή Julia Roberts (λίγο πριν την “απογείωση” με το “Pretty Woman”!), και οι έξι ηθοποιοί βγάζουν την τρυφερότητα των χαρακτήρων τους και συγκινούν σε κάθε λεπτό της ιστορίας.
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ… το οποίο σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Sally Field, Julia Roberts, Dolly Parton, Daryl Hannah, Olympia Dukakis, Shirley MacLaine, Tom Skerritt, Dylan McDermott, Sam Shepard κ.α.

You may also like