Πρόταση για dvd : “Ο Κανόνας της Σιωπής”

The Company You Keep posterΗ σύλληψη της Σάρον Σόλαρζ (Susan Sarandon) καθ’ όδον για Νέα Υόρκη δεν είναι απλά το αποτέλεσμα μίας αστυνομικής επιχείρησης, αλλά θα πυροδοτήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση καθοριστικών γεγονότων. Η Σόλαρζ ήταν μέλος της ακτιβιστικής οργάνωσης Weather Underground κι ήταν μία από τους υπόπτους που αναζητούνταν για το φόνο του φύλακα κατά τη διάρκεια μίας ληστείας πριν τριάντα χρόνια. Το γεγονός αυτό μοιάζει λαυράκι για το δημοσιογράφο των Sun Times του Albany, Μπεν Σέπαρντ (Shia LaBeouf), ο οποίος με τις έρευνές τους θα ξεσκεπάσει την πραγματική ταυτότητα του δικηγόρου Τζιμ Γκραντ (Roberd Redford) η οποία δεν είναι άλλη από εκείνη του επίσης καταζητούμενου Νικ Σλόαν. Τότε είναι που ο Τζιμ/Νικ πρέπει να τρέξει και να διεκδικήσει προβάδισμα από τους διώκτες του. Τότε είναι που ο Σέπαρντ θα αναρωτηθεί γιατί ο Νικ κρύβεται αν είναι ένοχος και θα αρχίσουν να ξεσκεπάζονται μυστικά που κανείς δε φανταζόταν.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Neil Gordon («The Company You Keep» είναι ο πρωτότυπος τίτλος) και τα ηνία της σκηνοθεσίας κρατά ο Robert Redford.

The Company You Keep 8Ποιος είπε πως μία καλή περιπέτεια πρέπει να συνοδεύεται από εκρήξεις, σκηνικά καταδίωξης εμπνευσμένα από τα «Fast & Furious» και παλικαράδες; Ή πως τα πολιτικά θρίλερ πρέπει να χαρακτηρίζονται από συνωμοσίες πέρα από κάθε φαντασία; Αν μέχρι τώρα το πιστεύατε αυτό, τότε ετοιμαστείτε για ανατροπή, μια που ο «Κανόνας της Σιωπής» δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες ταινίες της ίδιας κατηγορίας. Ο Robert Redford μας χαρίζει μία ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία, ενώ παράλληλα απεικονίζει με σαφήνεια τις συνέπειες των πολιτικών δρωμένων στον κόσμο ανά τα χρόνια. Κι αυτό γιατί προσφέρει στο θεατή μία ώριμη οπτική τόσο των γεγονότων όσο και της ψυχοσύνθεσης των εμπλεκομένων.

Μαζί του ο Robert Redford έχει ένα καστ έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των χαρακτήρων της ιστορίας. Ενδεικτικά:
Η Susan Sarandon, παρά τη μικρή της χρονικά συμμετοχή, εντυπωσιάζει ως προφυλακισμένη πρώην ακτιβίστρια που θέλει να εμφυσήσει τις αξίες στις οποίες πιστεύει, ανατρέποντας όσα γνώριζε – ή νόμιζε πως γνώριζε – ο δημοσιογράφος που απλά «σκαλίζει» την ιστορία για χάρη του ρεπορτάζ.
The Company You Keep 5Η Julie Christie, αν και φανερά γερασμένη, δε μπορεί να μη σε αγγίξει. Στο ρόλο της άλλοτε συναγωνίστριας κι ερωμένης του Νικ, συγκινεί ο τρόπος που αποδίδει τη γυναίκα που καλείται να δράσει έπειτα από χρόνια στην αφάνεια, καθώς και στο πώς βιώνει ο χαρακτήρας της τα διλήμματα που τη βασανίζουν.

O Stanley Tucci στο ρόλο του προϊσταμένου του Σέπαρντ. Αν και γι’ άλλη μία φορά τον συναντούμε σε συμπληρωματικό ρόλο, δε γίνεται να θεωρηθεί ως αδιάφορος ο τρόπος που ενσαρκώνει τον αρχισυντάκτη ο οποίος τη μία στιγμή πιέζει το δημοσιογράφο του να στρωθεί στη δουλειά και την άλλη αντιλαμβάνεται πως οι εξελίξεις δεν είναι όπως τις φαντάζεται.
Ο Chris Cooper στο ρόλο του αδερφού του Νικ, Ντάνιελ. Παρ’ όλο που κι αυτός εμφανίζεται για λίγο, μοιάζει να συμπληρώνει τον «κινηματογραφικό του αδερφό» αρμονικά.
Ο μόνος που με απογοήτευσε κάπως ήταν ο Nick Nolte ο οποίος, παρ’ όλο που δεν εμφανίστηκε πολύ στην ταινία, έμοιαζε τόσο κουρασμένος που σου έδινε την εντύπωση πως οι ατάκες του ήταν προϊόν… αγγαρείας.

The Company You Keep 2Ο Shia LaBeouf δείχνει πως έχει πολύ περισσότερες ικανότητες από εκείνο το… παλικαράκι «γκαγκάν γκαγκάν» που βλέπαμε στα «Transformers» ή στο «Eagle Eye».Για τον δε Robert Redford… τι να πω; Αντιμετωπίζει το ρόλο του με την ανάλογη σοβαρότητα που απαιτεί και το σκηνοθετικό του πόστο. Δεν προσπαθεί να κάνει τον παλικαρά κι εξυψώνει το χαρακτήρα του κάνοντάς τον ανθρώπινο και γνήσιο. Και φυσικά, γοητευτικότατος, κι ας είναι 77 ετών! Είναι από τους άντρες που ξέρουν να δέχονται την ηλικία τους… κάτι που του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη γοητεία!
Εν κατακλείδι, έρχομαι απλά να συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με την πρώτη εντύπωση  της Κατερίνας Μαντά, η οποία απόλαυσε το καλοκαίρι τον «Κανόνα της Σιωπής» στη μεγάλη οθόνη!

Πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Chris Cooper, Stanley Tucci, Nick Nolte, Julie Christie, Brendan Gleeson, Terrence Howard, Brit Marling κ.α.

You may also like