Πρόταση για dvd: «Alice in Wonderland»

Alice in Wonderland posterΈχετε νιώσει ποτέ όταν βλέπετε ένα όνειρο κι ένα μικρό συναίσθημα σας κάνει να πιστεύετε πως το έχετε ξαναζήσει; «Déjà vu» θαρρώ το λένε! Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη νεαρή Αλίκη (Mia Wasikowska), η οποία βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της ζωής της, καθώς έχει χάσει ήδη τον αγαπημένο της πατέρα κι ετοιμάζεται ν’ αρραβωνιαστεί έναν άντρα που δεν αγαπάει. Όταν όμως το σκάσει από τον αρραβώνα ακολουθώντας ένα περίεργο λευκό κουνέλι που τρέχει στους κήπους, θα πέσει σε μια μεγάλη τρύπα ενός δέντρου και θα βρεθεί σ’ έναν τόπο όπου τα πιο απίθανα πράγματα συμβαίνουν: τα ζώα μιλούν, μπλε κάμπιες μιλούν και καπνίζουν ναργιλέ, γάτες χαμογελούν, εξαφανίζονται κι επανεμφανίζονται όποτε θέλουν και με μαγικά φίλτρα και γλυκίσματα μπορεί κάποιος να μικρύνει ή να μεγαλώσει αντίστοιχα. Η Αλίκη πιστεύει πως όλα αυτά είναι απλά ένα όνειρο που έχει δει ξανά και ξανά. Μόνο που είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η Αλίκη είχε ξανάρθει σ’ αυτήν τη μυστηριώδη χώρα, την Κάτω Χώρα, όταν ήταν μόλις έξι ετών. Ήταν η Χώρα των Θαυμάτων. Και τώρα επέστρεψε για να εκπληρώσει την προφητεία: να διώξει την Κόκκινη Βασίλισσα (Helena Bonham Carter) από το θρόνο και να επαναφέρει τη Λευκή Βασίλισσα (Anne Hathaway) στην ηγεμονία. Θα τα καταφέρει; Και πόσο θα επηρεάσει τη ζωή της αυτή η περιπέτεια;

Το παραμύθι του Lewis Carroll «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» λίγο πολύ είναι γνωστό σε όλους. Πολύ γνωστός όμως – και φυσικά αγαπητός στους φίλους του σινεμά – είναι κι ο «παραμυθάς» του Hollywood Tim Burton. Φανταστείτε, λοιπόν, το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Tim Burton με την Disney! Ο Tim Burton, υπό την υποστήριξη της παραγωγής από την εταιρεία που έχει δημιουργήσει τις πιο πολυσυζητημένες κι επιτυχημένες παιδικές ταινίες και βασιζόμενος στο αγαπημένο παραμύθι όλων των παιδιών, το φέρνει στη «ζωή» μέσα από μία πιο σύγχρονη οπτική, διατηρώντας όμως την κλασική ταυτότητα της ιστορίας. Σ’ έναν εντυπωσιακό συνδυασμό του live action και του , ο θεατής ζει έντονα το παραμύθι που σίγουρα άκουσε ή διάβασε όταν ήταν μικρό παιδί και φυσικά καθηλώνεται από τη συνεχή δράση. Επίσης να αναφέρω την εκπληκτική μουσική του Danny Elfman («Χριστουγεννιάτικος, Εφιάλτης», «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», «Chicago» κ.α.), η οποία πραγματικά λειτουργεί καταλυτικά και κρατάει και αυτή με το δικό της τρόπο σε εγρήγορση το θεατή.

Johnny Depp

Όσον αφορά το καστ, ας ξεκινήσουμε με τη νεαρή Mia Wasikowska. Παρ’ όλο που είχε ήδη κι άλλες ταινίες στο ενεργητικό της, όπως το «Τα παιδιά είναι εντάξει», φαίνεται πως έκανε το πραγματικό της ντεμπούτο ερμηνεύοντας την Αλίκη. Ούσα ένα πρόσωπο φρέσκο κι έχοντας μία γλυκιά φυσιογνωμία δεν είναι να απορεί κανείς που ο Tim Burton είδε στη νεαρή ηθοποιό την «Αλίκη» του. Κι όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους, ο θεατής επιβεβαιώνεται για την επιτυχημένη επιλογή του σκηνοθέτη, καθώς η Mia Wasikowska αποδεικνύει πως μπορεί να «σηκώσει» το βάρος» μιας παραγωγής σαν αυτήν. Κι είναι μόλις 23 ετών σήμερα! Στην ταινία επίσης συναντούμε τους… γνωστούς «συνεργούς» του Burton, τον Johnny Depp και την Helena Bonham Carter. Παρ’ όλο που γνώριζα πριν μπω στην αίθουσα πως συμμετείχαν στην ταινία, όταν εμφανίστηκαν στην οθόνη, σίγουρα δεν ήμουν η μόνη που δυσκολεύτηκε να τους αναγνωρίσει. Τι σου είναι, όμως το μακιγιάζ κι η τεχνολογία; O μεν Depp μεταμορφώθηκε με τη βοήθεια αυτών στον Τρελό Καπελά κι έγινε αγνώριστος! Βέβαια το μακιγιάζ δεν είναι αυτό που χάρισε στον Depp το «Άριστα», αλλά η ερμηνεία του. Ο Καπελάς του Burton πηδάει από την παράνοια στη λογική με απίστευτούς ρυθμούς, κάνοντας το ρόλο απαιτητικό. Κι ο Depp καταφέρνει να στηρίξει αυτό το ρόλο.

Helena Bonham Carter

Η δε Helena Bonham Carter είναι… ιδανική ως Κόκκινη Βασίλισσα κι επιτυχημένα ανατριχιαστική με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς για να αποτυπωθεί έντονα η «σκοτεινή» ψυχή του χαρακτήρα, το κεφάλι της ηθοποιού αυξήθηκε ψηφιακά τρεις φορές από το φυσιολογικό. Ίσως κάποιος το πει υπερβολή, αλλά ας το παραδεχτούμε: αγαπάμε τον Tim Burton ακριβώς για την υπερβολή του και τη σουρεάλ ατμόσφαιρα στις ταινίες του! Τέλος η Anne Hathaway σίγουρα αποδεικνύεται η πιο κατάλληλη επιλογή για το ρόλο της Λευκής Βασίλισσας, όχι μόνο λόγω της γαλήνιας φυσιογνωμίας της (μα είναι «φάτσα» η άτιμη, πώς αλλιώς να το πω;), αλλά και χάρη στην ευκολία με την οποία επιτυγχάνει να φέρει στην επιφάνεια τη καλόκαρδη πλευρά του χαρακτήρα της.

Αν, λοιπόν, απόψε θέλετε λίγη… μαγεία στο σαλόνι σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στο πλησιέστερο video club. Από εκεί κι ύστερα, αφήστε την Αλίκη να κάνει τα υπόλοιπα για σας!

Α, ξέχασα να σας αναφέρω και το τραγούδι της ταινίας που ερμηνεύει η Avril Lavigne, το οποίο ξεχώρισε στα MTV Fan Awards ως το Καλύτερο Τραγούδι Ταινίας. Νομίζω πως της ταιριάζει γάντι, τι λέτε;

Πρωταγωνιστούν: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Alan Rickman, Stephen Fry, Michael Sheen κ.α.

You may also like