Πρόταση για dvd: Barefoot In The Park

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Και καλό μήνα! Το φθινόπωρο είναι πια γεγονός, πράγμα που σημαίνει πως έπειτα από ένα πανέμορφα γεμάτο σαββατοκύριακο το ιδανικό φινάλε είναι χαλάρωση στο σπίτι με μία καλή ταινία! Κι επειδή νιώθω κάπως νοσταλγική και αθεράπευτα ρομαντική, τι θα λέγατε για ακόμη ένα ταξίδι στο χρόνο; Εμπιστευθείτε με, θα το λατρέψετε!

Ο ανερχόμενος δικηγόρος Paul Bratter (Robert Redford) μόλις παντρεύτηκε την αγαπημένη του Corie (Jane Fonda) και περνούν έξι μέρες του μήνα του μέλιτος στο ξενοδοχείο Plaza. Αμέσως μετά “κλείνουν” ραντεβού στο νέο τους σπίτι στο Greenwich. Μόνο που δεν είδαν (ακριβώς) το σπίτι που νοίκιασαν, το οποίο είναι στον πέμπτο όροφο σε μία πολυκατοικία χωρίς ασανσέρ (ήρωας όποιος ανεβαίνει τις σκάλες μέχρι εκεί!), αναπάντεχα μικρό (η έννοια cozy παίρνει νέες διαστάσεις!), χωρίς θέρμανση, με μία τρύπα στο φεγγίτη (κι η ιστορία διαδραματίζεται Φλεβάρη μήνα στη Νέα Υόρκη, κάντε τα μαθηματικά!) και με περίεργους γείτονες! Σύντομα το ζευγάρι αντιλαμβάνεται τις διαφορές ανάμεσά τους, καθώς εκείνη είναι παρορμητική κι εκείνος ήπιων τόνων. Τι χρειάζεται, τελικά, μία σχέση για να αντέξει στο χρόνο; Τρέλα, λογική ή… μήπως και τα δύο;

Η ταινία “Ξυπόλητοι στο Πάρκο” βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Neil Simon, ο οποίος μάλιστα υπογράφει και το κινηματογραφικό σενάριο, όπως είχε κάνει και για το “Come Blow Your Horn” το 1963. Η σκηνοθεσία είναι του Gene Saks (“The Odd Couple”, 1968).

Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει πραγματικά “ρομαντική κομεντί”, το “Ξυπόλητοι στο Πάρκο” είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να μην πω το ΣΩΣΤΟ   δείγμα! Και ξέρετε γιατί; Γιατί γελάς με την ψυχή σου και συνάμα ξυπνάει το ρομαντισμό ακόμη και σε όποιον δεν είναι fan του συγκεκριμένου genre. Ξεχάστε τις κομεντί της εποχής που διανύουμε με αστεία που τα καταλαβαίνει και με τα οποία γελάει μόνο ο σεναριογράφος – άντε κι ίσως άλλοι πέντε νοματαίοι στο γύρισμα. Με το “Ξυπόλητοι στο Πάρκο” ο θεατής απολαμβάνει κωμικές καταστάσεις, ενώ το ρομαντικό στοιχείο της ταινίας εμφανίζεται στο σωστό χρόνο για να εξισορροπήσει το χιούμορ με το συναίσθημα! Επιπλέον, οι χαρακτήρες είναι πολύ πιο ρεαλιστικοί, καθώς όλη η ουσία του έρωτα (και της αγάπης, κατ’ επέκταση) είναι το να πετύχει κάποιος να κάνει τις διαφορές του με τον άλλον να συνυπάρχουν αρμονικά. Ίσως δεν είναι τόσο εύκολο αλλά ό,τι αξίζει στη ζωή μας είναι εκείνα τα πράγματα για τα οποία αγωνιζόμαστε, πόσο μάλλον στον έρωτα που δικαιούται έστω μια βόλτα… ξυπόλητοι στο πάρκο, σωστά; Τέλος, καθώς η ταινία βασίζεται σε θεατρικό έργο, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά κουραστικές είναι. Σε συνδυασμό με τους διαλόγους που κυλούν σα νεράκι, η ροή παρασύρει το θεατή σε μία υπέροχη ιστορία αγάπης με τα όλα της!

Την παράσταση, βεβαίως, κλέβει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Η Jane Fonda εκθαμβωτική εν έτει 1967 (και παραμένει και τώρα στα 79 της!), είναι απολαυστική στο ρόλο της αυθόρμητης Corie και δε μπορείς παρά να τη λατρέψεις για το ταμπεραμέντο που βγάζει! Όσο για το Robert Redford που υποδύεται τον Paul και στη μεγάλη οθόνη αφότου τον υποδύθηκε και στη θεατρική σκηνή; Ισοφαρίζει εξαιρετικά την ατίθαση φύση της Corie ως πράος Paul και σε κάνει να σκέφτεσαι πως όταν ένας ηθοποιός που σε συγκινεί σε ταινίες όπως το “The Way We Were μπορεί να σε κάνει να γελάσεις εξίσου εύκολα ε, τότε, μιλάμε για έναν ικανότατο καλλιτέχνη! Και φυσικά εμείς οι κυρίες δε μπορούμε να προσπεράσουμε τη γοητεία του – ας το παραδεχθούμε, όλες θα θέλαμε να είμαστε στη θέση της Jane Fonda – κι αυτή του η γοητεία καίει ακόμη και τώρα που είναι στα 81 του τις καρδιές  μας! Η χημεία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές είναι αναμφισβήτητη και προφανώς γι’ αυτό χαιρόμαστε που θα τους δούμε ξανά μαζί στο “Our Souls At Night” – για το οποίο θα επανέλθω, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Με λίγα λόγια; Και το σημερινό ταξίδι στο χρόνο αξίζει! Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Jane Fonda, Mildred Natwick, Charles Boyer, Mabel Albertson, Herb Edelman κ.α.

You may also like