Πρόταση για dvd : “Brave”

Brave 1Η μεγάλη βραδιά των Oscars πέρασε, τα βραβεία απονεμήθηκαν εκεί που περιμέναμε χωρίς ιδιαίτερες (ΓΚΟΥΧ!) εκπλήξεις και νικητές κι ηττημένοι συνεχίζουν την πορεία τους. Εγώ πάλι , λίγο επειδή ακόμα είμαι σε Oscar mood, λίγο του ότι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μ’ έπιασε ένας παλιμπαιδισμός… αποφάσισα να δώσω βάση σε μία ταινία κινουμένων σχεδίων, η οποία όμως ξεχώρισε πέρυσι στα βραβεία. Για την ακρίβεια, βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων. Ο λόγος για το «Brave» από την Disney και την Pixar.

Η Merida είναι η έφηβη πριγκίπισσα μίας από της τέσσερις κυρίαρχες φυλές των Highlands της Σκωτίας. Βέβαια… μόνο πριγκίπισσα δε θυμίζει! Κάνει βόλτες με το αγαπημένο της άλογο, τον Angus για ώρες, οι κατακόκκινες μπούκλες τις είναι τόσο ατίθασες όσο κι αυτή κι είναι άσσος… στην τοξοβολία! Για τη μητέρα της, τη βασίλισσα Elinor… αυτή δεν είναι συμπεριφορά πριγκίπισσας. Όταν, όμως, η Merida αψηφήσει το πολλών ετών έθιμο η πριγκίπισσα να αρραβωνιαστεί έναν από τους πρίγκιπες των υπόλοιπων φυλών κι έρθει αντιμέτωπη με τη μητέρα της, αγανακτισμένη θα στραφεί στη βοήθεια μιας γριάς μάγισσας. Μόνο που η «βοήθεια» αυτή της μάγισσας δε θα έχει τα αποτελέσματα που υπολόγιζε η Merida, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μία κατάρα που βασανίζει τον τόπο εδώ και πολλά χρόνια.

Το «Brave» είναι μία ιστορία εμπνεύσεως της σεναριογράφου και σκηνοθέτιδος Brenda Chapman («How Framed Roger Rabbit», «The Prince of Egypt»), η οποία εξομολογήθηκε πως η ιδέα της ήρθε χάρη στη δική της σχέση με την κόρη της. Από εκεί κι ύστερα, η Chapman πήρε αυτήν την ιστορία, την προσάρμοσε με τους Mark Andrews («John Carter»), Steve Purcell («Cars»), Irene Mecchi («The Lion King») και Michael Arndt («Toy Story 3») και το σκηνοθέτησε παρέα με τους Andrews και Purcell.

Brave 8Αποτέλεσμα αυτών των συνεργασιών είναι άλλη μία ξεχωριστή ταινία για λογαριασμό της Disney και της Pixar, με τις δύο εταιρείες τα τελευταία χρόνια να δημιουργούν ταινίες που δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά κι ενήλικες θεατές μπορούν να απολαύσουν χωρίς ντροπή.

Προσωπικά εξέλαβα την ταινία ως ένα μάθημα για μικρούς και μεγάλους αναφορικά με τις δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά πάντα – μα ΠΑΝΤΑ – αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με ενότητα. Αρκεί να μπορεί κάθε πλευρά να προσπαθήσει να δει τα πράγματα από την οπτική της άλλης!

Thumbs up επίσης και στη μουσική επένδυση του Patrick Doyle («Thor», «Great Expectations», 1998 ) με ατμοσφαιρικούς κέλτικους ήχους!

Είτε πάρετε έτοιμο pop-corn είτε εμπνευστείτε από μία από τις συνταγές για σνακ που σας προτείνουμε ανελλιπώς εμείς εδώ στο The K-Magazine, χουχουλιάστε – Μάρτης, ξε-Μάρτης, τα βράδια με ταινία στο σπίτι απαιτούν ακόμα το χουχούλιασμα με μία κουβερτούλα – κι απολαύστε!


Πρωταγωνιστούν (φωνές): Kelly McDonald, Emma Thompson, Billy, Connolly, Julie Walters, Robbie Coltrane κ.α.

You may also like