Πρόταση για Dvd: Chocolat

Βραδάκι Κυριακής και τώρα που (επιτέλους!) ανοίγει ο καιρός, είμαι σίγουρη πως μετά τη βόλτα σας στη λιακάδα ετοιμάζεστε για τη βδομάδα που ξεκινάει αύριο. Τι καλύτερο για να αναπληρώσουμε δυνάμεις με μία καλή ταινία στο σπίτι; Η αποψινή μας πρόταση ανεβάζει διάθεση… κι ίσως και το σάκχαρο λίγο!

               Σ’ ένα ήσυχο χωριουδάκι της Γαλλίας οι κάτοικοι ζουν λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο λιτά κι ιδιαίτερα παραδοσιακά – ίσως και στο βαθμό της υπερβολής, ακόμη και για εκείνην την περίοδο. Μέχρι που μία μέρα ο βόρειος άνεμος (ή η μοίρα; Διαλέξτε εσείς!) θα τους φέρει τη Vianne (Juliette Binoche) και την κόρη της, Anouk (Victoire Thivisol) για ένα νέο ξεκίνημα. Και ο τίτλος που θα μπορούσε να δώσει κανείς σε αυτό το νέο κεφάλαιο στις ζωές μάνας και κόρης λέγεται… σοκολάτα! Βλέπετε η Vianne θα ανοίξει μία chocolaterie με υπέροχα γλυκίσματα και μάλιστα… την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής! Αυτό, βεβαίως, θα ταράξει τους κατοίκους του χωριού κι ιδίως τον πυλώνα της ενάρετης καθημερινότητας του χωριού, το δήμαρχο Κόμη de Reynaud (Alfred Molina). Σιγά σιγά, όμως, όλοι αντιλαμβάνονται πως μπορείς να νηστέψεις από φαΐ κι αμαρτία, όμως… δε μπορείς να νηστέψεις από τη ζωή την ίδια! Κι αυτό το μάθημα το παραδίδει ακόμη και το πιο μικρό… σοκολατάκι!

               Η ταινία “Chocolat” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Joanne Harris, ενώ τις απαραίτητες μετατροπές για το σενάριο ανέλαβε ο Robert Nelson Jacobs (“The Shipping News”, 2001). Η σκηνοθεσία είναι του Lasse Hallström (“The Cider House Rules, 1999)

               Θα μπορούσε να πει κανείς πως το “Chocolat” είναι ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά, καθώς μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό και γραφικό σκηνικό, σταδιακά όλα μεταμορφώνονται. Επικεντρωμένος σε θέματα για ενήλικες, όπως η ωμότητα του πολέμου, η αντιμετώπιση που εκλάμβανε η γυναίκα από το σύζυγό και την κοινωνία, η εικόνα που σχηματιζόταν για μία νέα γυναίκα μόνη με ένα παιδί, ο Hallström αφηγείται μία τρυφερή ιστορία πως η ζωή μας έχει και… τη γλύκα της! Κι αν το “Chocolat” είναι το παραμύθι, η Juliette Binoche είναι η νεράιδά του, μια που επάνω στους δικούς της ώμους πέφτει η ευθύνη του να ταράξει τα φαινομενικά ήρεμα νερά της μικρής κοινότητας!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ – πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               (Τώρα πού στην ευχή εξαφανίστηκε αυτή η Toblerone;;;)

               Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Judi Dench, Alfred Molina, Johnny Depp, Carrie-Anne Moss, Lena Olin, Peter Stormare κ.α.

You may also like