Πρόταση για dvd: Dallas Buyers Club (Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου)

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του κι είναι ό,τι πρέπει για να πάρουμε δυνάμεις για τη βδομάδα που ξεκινάει αύριο! Το αφιέρωμά μας στα Oscars συνεχίζεται κι απόψε μαθαίνουμε (ή θυμόμαστε) την ταινία όπου ο Matthew McConaughey έδωσε ίσως την πιο συγκλονιστική ερμηνεία της καριέρας του.

Dallas, καλοκαίρι του 1985. Ο Ron Woodroof (Matthew McConaughy) είναι ένας ηλεκτρολόγος και αναβάτης ταύρων του ροντέο του οποίου η ζωή θα αλλάξει όταν διαγνωστεί με AIDS και μάλιστα με περιθώριο ζωής μόλις τριάντα μέρες. Καθώς η ασθένεια είναι σχεδόν άγνωστη προκαλώντας παντού το φόβο και με τις κλινικές έρευνες για το AZT να είναι ακόμη στα σπάργανα, ο Ron αποφασίζει να φέρει από το εξωτερικό φάρμακα μη εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών του AIDS. Σύντομα καταλήγει να πουλά τα φάρμακα σε άλλους ασθενείς και ιδρύει το Dallas Buyers Club. Σε αυτήν του τη μάχη συμμάχους έχει τον trans τοξικομανή κι επίσης ασθενή του AIDS Rayon (Jared Leto) και τη γιατρό Eve Sacks (Jennifer Garner) η οποία αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα αποτελέσματα του υπό κλινικές δοκιμές AZT που έχει εγκριθεί από την FDA.

Η ταινία “Dallas Buyers Club” βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ron Woodroof κι οι σεναριογράφοι Craig Borten και Melisa Wallack κάνουν τις απαραίτητες μετατροπές για τη μεγάλη οθόνη. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας συναντούμε τον Jean-Marc Vallée (“Wild”, 2014).
Ο Vallée μας προσφέρει την ανατρεπτική ιστορία του Woodroof με μία συγκλονιστική αφήγηση καταφέρνοντας να αποτυπώσει το φόβο της εποχής για μία (τότε) άγνωστη ασθένεια, την οποία όλοι θεωρούσαν πως μπορούσαν να την κολλήσουν ακόμη και με το άγγιγμα των χεριών. Παράλληλα φέρνει στην επιφάνεια την αγωνία όχι μόνο των ασθενών του AIDS, αλλά και των γιατρών που είχαν την ευθύνη της φροντίδας και της νοσηλείας τους (ΟΚ, όχι όλων θα σκεφτείτε, γιατί το AIDS ήταν βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων, όπως και σήμερα, άλλωστε). Σε ό,τι αφορά τη δοκιμασία του κεντρικού ήρωα ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει την πλήρη του μεταμόρφωση. Από έναν άνθρωπο ομοφοβικό και εγωιστή, ο Woodroof γίνεται ένας άνθρωπος που συνειδητοποιεί πως, εφόσον δε μπορεί να έχει μία φυσιολογική ζωή όπως αυτή νοείται για τον περισσότερο κόσμο, τότε θα κάνει κάτι που σίγουρα θα αξίζει όταν “φύγει”. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να κάνει στο θεατή συμπαθή έναν πολύπλοκο χαρακτήρα που σίγουρα στην αρχή μόνο τέτοια αισθήματα δε γεννά, αλλά που στη συνέχεια τον κάνει να αισθανθεί σεβασμό για τον Woodroof.
Τα χειροκροτήματα του κοινού κλέβουν (και δίκαια) οι Jared Leto και Matthew McConaughey. Ο πρώτος, υποδυόμενος έναν trans, κάνει ένα δυναμικό come back στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι περίπου πέντε χρόνια μετά το “Mr. Nobody”. Χάνει δεκατρία κιλά, κάνει αποτρίχωση σε όλο του το σώμα και μεταμορφώνεται σε ένα χαρακτήρα που καταφέρνει να βγάλει την καλή πλευρά του Woodroof στην επιφάνεια. Άξια, λοιπόν, η νίκη του στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Όσο για τον McConaughey; Για τις ανάγκες του ρόλου του, αποποιείται το image του sexy και καρδιοκατακτητή πρωταγωνιστή. Μπαίνει κι εκείνος στη διαδικασία να χάσει είκοσι ένα κιλά και “τσαλακώνεται” για να γίνει ο χαρακτήρας που ο ίδιος αποκαλεί “άγριο, αλλά με μία αφάνταστα ανθρώπινη ιστορία πίσω του”. Η καταγωγή του από το Dallas τον βοηθά ιδιαίτερα στο να αφομοιώσει την κουλτούρα της περιοχής, ενώ χειρίζεται με μαεστρία την πολυπλοκότητα της περσόνας του Woodroof. Έτσι, στην τελετή Απονομής των Oscars του 2014 ο McConaughey ανακηρύσσεται νικητής του Βραβείου Α’ Ανδρικού Ρόλου “κατατροπώνοντας” εξίσου αξιόλογες υποψηφιότητες στην κατηγορία, όπως εκείνη του Leonardo DiCaprio για το “Λύκο της Wall Street” και του Chiwetel Ejiofor για το “Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος”.
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ! Τα λέμε σύντομα!

Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Denis O’Hare, Steve Zahn, Michael O’Neill, Griffin Dunne κ.α.

Φέτος υποψήφιοι για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου είναι οι:
Casey Affleck, “Manchester By The Sea”
Andrew Garfield, “Hacksaw Ridge”
Ryan Gosling, “La La Land”
Viggo Mortensen, “Captain Fantastic”
Denzel Washington, “Fences”

You may also like