Πρόταση για dvd: From Here To Eternity (Oscar Διασκευασμένου Σεναρίου)

Ξεκινάμε δυναμικά με την ταινία που μας χάρισε μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ιστορίας του σινεμά!

Στις 26 Φεβρουαρίου είναι η μεγάλη βραδιά του Κινηματογράφου, κι αυτή δεν είναι άλλη από την Απονομή των Βραβείων Oscars! Κι εμείς, όπως κάθε χρόνο, αναλαμβάνουμε να σας θυμίσουμε (ή και να γνωρίσουμε μαζί σας!) μερικές από τις καλύτερες στιγμές των βραβείων. Απόψε την αυλαία του αφιερώματός μας ανοίγει μία εξαιρετική ταινία του 1953 που βραβεύτηκε με το Oscar Διασκευασμένου Σεναρίου.
Χαβάη, 1941. Τότε είναι που οι ζωές τριών μελών του Έβδομου Λόχου της Βάσης Schofield θα ενωθούν. Ο στρατιώτης Robert E. Lee Prewitt (Montgomery Clift), ή “Prew” όπως τον αποκαλούν οι κοντινοί του άνθρωποι, θα γίνει θύμα ταπεινωτικών καψονιών καθώς αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει στην ομάδα μποξ του λόχου. Η συμμετοχή του θα του εξασφάλιζε πολυπόθητες προαγωγές, αλλά αγνοεί αυτά τα κίνητρα και δεν αφήνει τίποτα να του ρίξει το ηθικό. Ο στρατιώτης Angelo Maggio (Frank Sinatra) είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος με έντονο ταμπεραμέντο κι ο καλύτερος φίλος του Prew. Κι ο λοχίας Milton Warden (Burt Lancaster) είναι ένας αξιοσέβαστος αξιωματικός με ένα μυστικό: είναι ερωτευμένος με την Karen (Deborah Kerr), τη σύζυγο του Λοχαγού Holmes (Philip Ober). Κι όλα αυτά λίγο πριν την επίθεση των Γιαπωνέζων στο Pearl Harbor.
Η ταινία “Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του James Jones, με τη διασκευή του σεναρίου να υπογράφεται από τον Daniel Tadarash (“Don’t Bother To Knock”, 1952) και τον Fred Zinnemann (“Julia”, 1977) στη σκηνοθεσία.
Αν και, σύμφωνα με την έρευνά μου, κάποια γεγονότα στην ταινία διαφέρουν από εκείνα που περιγράφονται στην ιστορία του Jones, το “From Here To Eternity” κατάφερε να γίνει μία αγαπημένη κλασσική ταινία για αρκετούς λόγους. Κυρίως επειδή η ματιά του Zinnemann στους χαρακτήρες είναι απολύτως ανθρώπινη. Δεν είναι μία πολεμική ταινία με σκληρούς ανδρικούς χαρακτήρες και αδύναμες γυναίκες. Οι τρεις άντρες έχουν τις αδυναμίες τους και μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο έχουν συμφιλιωθεί με αυτές. Είναι μέρος του ποιοι είναι πραγματικά. Οι δε γυναίκες είναι πέρα από τα στερεότυπα: η Karen είναι μία γυναίκα που απατά τον άντρα της σε αντίποινα για τις δικές του απιστίες κι η Lorene/Alma μία κοπέλα που δουλεύει ως συνοδός μόνο για να γυρίσει σπίτι με χρήματα στις αποσκευές και το κεφάλι της ψηλά. Κι όλα αυτά σ’ένα σκληρό περιβάλλον, αυτό του αμερικανικού στρατού.

Η ταινία ήταν υποψήφια για δεκατρία βραβεία Oscars κι ολοκλήρωσε τη βραδιά ως νικήτρια σε οκτώ κατηγορίες, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας αλλά και Διασκευασμένου Σεναρίου.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε το λαμπρό cast που συγκέντρωσε ο Zinnemann, καθώς οι ρόλοι των Burt Lancaster, Montgomery Clift, Frank Sinatra, Deborah Kerr και Donna Reed θεωρούνται ίσως από τους σημαντικότερους της καριέρας τους. Μάλιστα από τη βραδιά της Απονομής, οι Sinatra και Reed έφυγαν κρατώντας στα χέρια τους τα βραβεία Β’ Ρόλων!
Με λίγες λέξεις; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση! Απολαύστε την ταινία όπως κι εγώ! Τα λέμε σύντομα!

Πρωταγωνιστούν: Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Frank Sinatra, Donna Reed, Philip Ober, Mickey Shaughnessy κ.α.

Φέτος, οι υποψηφιότητες για το Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου έχουν ως εξής:
Eric Heisserer – “Arrival’, βασισμένη στο διήγημα του Ted Ciang “Story of Your Life”
August Wilson (μετά θάνατον) – “Fences”, βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό του
Theodore Melfi & Allison Schroeder – “Hidden Figures”, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Margot Lee Shetterley
Luke Davies – “Lion”, βασισμένο στην αυτοβιογραφία “A Long Way Home” των Saroo Brierley και Larry Buttrose
Barry Jenkins & Tarell Alvin McCraney – “Moonlight” , βασισμένο στο θεατρικό έργο “In Moonlight Black Boys Look Blue” του Tarell Alvin McCraney

You may also like