Πρόταση για dvd: Hable Con Ella

Hable Con Ella 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε; Άλλο ένα όμορφο καλοκαιρινό σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του και πολλοί από εσάς είστε στην αναζήτηση για μία καλή ταινία στο σπίτι. Το αφιέρωμά μας στον ισπανικό κινηματογράφο συνεχίζεται και δε μπόρεσα, ομολογώ, να αντισταθώ σε άλλη μία ταινία του Pedro Almodóvar η οποία, όπως είχα τονίσει σε προηγούμενη πρότασή μου, τιμήθηκε το 2003 με το Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

O Benigno (Javier Cámara) εργάζεται ως νοσηλευτής κι εδώ και τέσσερα χρόνια προσφέρει αποκλειστικά τις υπηρεσίες του στην Alicia (Leonor Watling), μία νεαρή φοιτήτρια χορού που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι σε κωματώδη κατάσταση. Ο Marco (Darío Grandinetti) είναι δημοσιογράφος και γνωρίζει την Lydia (Rosario Flores), μία ταυρομάχο με την οποία έπειτα καταλήγουν να είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Μέχρι που κι η Lydia, έπειτα από μία ταυρομαχία που πήγε στραβά καταλήγει κι εκείνη σε κωματώδη κατάσταση στην κλινική όπου δουλεύει ο Benigno. Οι δύο άντρες θα έρθουν κοντά κι ο Benigno συμβουλεύει το Marco να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να μιλά στη Lydia, όπως κάνει κι ο Benigno με την Alicia. Ο νεαρός νοσηλευτής, ερωτευμένος με τη νεαρή χορεύτρια, πιστεύει πως έτσι έρχεται πιο κοντά της. Ο Marco από την άλλη θεωρεί χάσιμο χρόνου να μιλά στη Lydia, αφού δείχνει να έχει χάσει οριστικά την επαφή με το περιβάλλον. Αλήθεια, όμως… γνωρίζουμε στην πραγματικότητα τη δύναμη της επικοινωνίας;

Hable Con Ella 3Η ταινία «Μίλας Της» είναι ο καρπός της δουλειάς του Pedro Almodóvar σε επίπεδο σεναρίου και σκηνοθεσίας κι ήδη ανέφερα πως για το σενάριο ανταμείφθηκε. Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε πως ο σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος εκείνη τη χρονιά και για το Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Θέλετε τη γνώμη μου γι’ αυτές τις τιμές; Δίκαια η επιβράβευσή του και δίκαια κι η υποψηφιότητά του. Με τη χρήση ενδιάμεσων flashbacks στις ζωές των τεσσάρων αυτών ανθρώπων, ο Almodóvar εξυμνεί μοναδικά την αφοσίωση, ακόμη και μέσα από πράξεις που σίγουρα θίγουν κάποια ηθικά ζητήματα – μην περιμένετε spoiler από μένα! Παράλληλα, ο σκηνοθέτης καταπιάνεται γι’ άλλη μία φορά με ένα αγαπημένο του θέματα: την επικοινωνία ανάμεσα στα δύο φύλα. Στην προκειμένη περίπτωση την παρουσιάζει πολύπλοκη αλλά όχι ανέφικτη. Και μάλιστα το καταφέρνει αυτό μέσα από τους δύο αντρικούς του χαρακτήρες: ο Marco εμφανώς αδυνατεί να επικοινωνήσει με την αγαπημένη του (είτε είναι σε κώμα είτε όχι) ενώ ο Benigno μιλά και συμπεριφέρεται στην Alicia όπως κι όταν εκείνη ήταν όρθια στα πόδια της και πλήρως αυτόνομη. Όλα αυτά ο Almodóvar τα μεταδίδει στο θεατή μέσα από μία έντονη συναισθηματικά πλοκή, η οποία μπορεί να τον κάνει να συμπάσχει με τους χαρακτήρες είτε έχουν δίκιο είτε άδικο.

Στο ευχάριστο αυτό αποτέλεσμα συμβάλλει κυρίως η χημεία ανάμεσα στους δύο αντρικούς πρωταγωνιστές, τον Javier Cámara και τον Darío Grandinetti. Οι δύο ηθοποιοί καταφέρνουν να φέρουν σε ισορροπία τον κόσμο που μαζί συνθέτουν ο ονειροπόλος Benigno κι ο ευαίσθητος μεν αλλά ρεαλιστής Marco.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ!


Πρωταγωνιστούν: Javier Cámara, Darío Grandinetti, Leonor Watling, Rosario Flores, Mariola Fuentes, Geraldine Chaplin, Roberto Álvarez κ.α.

You may also like