Πρόταση για dvd: Holiday Affair

Την περίοδο αυτή που συνήθως προβάλλονται “κλασσικές” ταινίες όπως όόόόλατα “Home Alone” (έναμόνο δεν τους έφτανε, βλέπετε!) ή το “Polar Express”, μου αρέσει να ανατρέχω στο παρελθόν για άλλεςπαραγωγές που μπορούν εξίσουν να μας ξυπνήσουν το ζεστό αίσθημα των χριστουγεννιάτικων εορτών. Αυτή τη φορά, για την πρεμιέρα του χριστουγεννιάτικου αφιερώματός μας, ταξίδεψα αρκετά πίσω, κάπου στα τέλη των ‘40s. Δεν απογοητεύτηκα και είμαι σίγουρη πως ούτε κι εσείς θα απογοητευτείτε!

               Ο Steve Mason (Robert Mitchum) είναι ένας αυθόρμητος άντρας με καρδιά παιδιούπου εργάζεται στο πολυκατάστημα Crowley’s τηςΝέας Υόρκης για την περίοδο των Χριστουγέννων. Όμως η ευγένεια που επέδειξε στη Connie Ennis (Janet Leigh), μία νεαρή χήρα και μητέρα ενός εξάχρονου αγοριού που δουλεύει για ανταγωνιστικό κατάστημα παρέχοντας πληροφόρηση για την εμπορική πολιτική των αντίπαλων επιχειρήσεων, θα του κοστίσει τη δουλειά του. Εντούτοις αυτό δεν τον εμποδίζει από το να γνωρίσει καλύτερα την Connie, με αποτέλεσμα να κατακτά τη συμπάθεια του μικρού Timmy, αλλά και να προκαλεί τη ζήλεια του μνηστήρα της Connie, του Carl (Wendell Corey). Και βεβαίως σύντομα θα αρχίσει ένα γαϊτανάκι εξελίξεων, οι οποίες επιβεβαιώνουν πως τα Χριστούγεννα μπορούν να συμβεί το απίστευτο,το γλυκά αναπάντεχο!

               Η ταινία “Holiday Affair” βασίζεται στοδιήγημα του John D. Weaver με τίτλο “Δώρο Χριστουγέννων”, με τη διασκευή του σεναρίου να φέρει τηνυπογραφή της Isobel Lennart (“Funny Girl”, 1968). Η σκηνοθεσία είναι του Don Hartman (“It Had To Be You”, 1947).

               Μπορεί να μην είναι από τις ταινίες που θα πετύχει εύκολα κανείς αυτήν την περιόδο (μάλιστα, αν και πλέον θεωρείται Christmas classic, εισπρακτικά η ταινία δεν έκανε καν απόσβεση του budget της), όμως οπωσδήποτε δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις (αν μου επιτρέπεται η έκφραση) mainstream επιλογές. Προερχόμενο από μία εποχή όπου οι κινηματογραφικές παραγωγές ήταν πιο απλές σε δομή και σε ροή, το “Holiday Affair” μας θυμίζει πως όλα είναι πολύ λιγότερο πολύπλοκα απ’όσο τα βλέπουμε. Και τι καλύτερο από το να το αντιληφθεί κανείς αυτό παρά στη διάρκεια των Χριστουγέννων; Εκτός του ότι μας βάζει σε Christmas mood, η ταινία μας θυμίζει πως η εποχή αυτή είναι η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές – για το συγκεκριμένο σκοπό η παρουσία του μικρούλη Timmy (πόσο “Christmas Carol” η επιλογή για το όνομά του!) κρίνεται μάλλον καταλυτική. Και βεβαίως η αρμονία ανάμεσα στο Robert Mitchum και τη Janet Leigh εμπνέει απόλυτα αυτή τη μαγεία που διακατέχει την ταινία – ακόμη κι αν δεν εμφανίζεται ο Kris Kringle aka Άγιος Βασίλης! Με δεδομένο μάλιστα πως και οι δύο ηθοποιοί ανέλαβαν ρόλους που απέχουν από αυτούς που τους είχαμε συνηθίσει (για τον πρώτο είναι μία “στάση”ανάμεσα στο film noir και τα spaghetti western και για τη δεύτερη…. ε, πρέπει να αναφέρω την “Ψυχώ”εξόφθαλμα;;;), οπωσδήποτε είναι μία ευχάριστη αλλαγή, ειδικά για όσους νοσταλγούν το black ‘n’ white cinema.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε με απόλυτο Christmas spirit την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Robert Mitchum, Janet Leigh, Wendell Corey, Gordon Gebert, Griff Barnett, Esther Dale κ.α.

You may also like