Πρόταση για dvd : Hugo

Βραδάκι Κυριακής έφτασε κι ελπίζω να είχατε ένα υπέροχο σαββατοκύριακο και μετά την απόδραση στη θάλασσα να αναζητάτε μία καλή ταινία για να χαλαρώσετε λίίίίγο ακόμα! Απόψε σας έχω μία ιδιαίτερη τρυφερή ιστορία από το Martin Scorsese, κάτι οπωσδήποτε διαφορετικό από όσα μας έχει συνηθίσει ο σκηνοθέτης!

               Παρίσι, 1931: ο Hugo (Asa Butterfiled) είναι ένα ορφανό αγόρι που ζει στους πύργους των ρολογιών του σιδηροδρομικού σταθμού Gare Montparnasse φροντίζοντας τη σωστή λειτουργία τους, ενώ επίσης κρύβεται ώστε ο φύλακας του σταθμού, Gustave Dasté (Sacha Baron Cohen) να μην το στείλει στο ορφανοτροφείο. Μόνη του συντροφιά ένα (ας το πούμε) ρομπότ, το οποίο είχε ανακαλύψει ο πατέρας του κι επίσης ωρολογοποιός κύριος Cabret (Jude Law) στο μουσείο και που προσπαθούσε να επισκευάσει έως ότου πέθανε σε μία πυρκαγιά. Σύντομα, όμως θα κάνει μία νέα φίλη, την Isabelle (Chloë Grace Moretz), βαφτισιμιά του μυστηριώδους κυρίου Georges (Ben Kingsley), επισκευαστή παιχνιδιών του σταθμού, η οποία κυριολεκτικά έχει τη λύση για τη λειτουργία του ρομπότ. Κι όταν αυτό τελικά λειτουργήσει ξεκινώντας να ζωγραφίζει ένα σκίτσο οικείο στο Hugo θα ξεκινήσει μία αλυσίδα γεγονότων που θα ρίξει φως στο παρελθόν του κυρίου Georges και που σίγουρα θα αλλάξει άρδην τη ζωή του Hugo.

               Ο “Hugo” βασίζεται στο βιβλίο “The Inventions Of Hugo Cabret” του συγγραφέα και εικονογράφου Brian Selznik, με το σενάριο της ταινίας να υπογράφει ο John Logan, ο οποίος είχε συνεργαστεί ξανά με τον Martin Scorsese για το “Aviator” το 2004.

               Η ταινία είναι μία αναπάντεχη στροφή του Scorsese από τις συνήθως πιο σκοτεινές ταινίες του που περιστρέφονται γύρω από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ταινία οικογενειακή, με την ιστορία να περιστρέφεται κυρίως γύρω από την αυγή της έβδομης τέχνης – ναι, του κινηματογράφου που τόσο πιστά μελετάμε παρέα κάθε Κυριακή! Με φόντο το Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα, ο Scorsese χρησιμοποιεί την ιστορία του μοναχικού Hugo προκειμένου να αποδώσει μία ωδή στην τέχνη του. Σε συνδυασμό μάλιστα με το πώς ο Hugo θέτει σε κίνηση όλα τα γρανάζια (κυριολεκτικά και μεταφορικά, όπως θα διαπιστώσετε), η ταινία προσδίδει κι ένα είδος διδακτικής εμπειρίας.

Παράλληλα, η ίδια η περιπέτεια του Hugo ξυπνά γλυκόπικρα συναισθήματα όχι μόνο για το αγόρι αλλά και για όσους αυτό επηρεάζει έμμεσα με τις πράξεις του. Κι όλα αυτά σε μία παραγωγή γεμάτη ζωντάνια, χρώμα και μία νότα νοσταλγίας και με ένα cast που δίνει και μία ιδιαίτερη θεατρικότητα στην ιστορία! Η ταινία μάλιστα κυκλοφόρησε και σε 3D έκδοση κι ο Scorsese εκμεταλλεύτηκε δεόντως την τεχνολογία ώστε ο θεατής να απολαύσει την εμπειρία στο έπακρο. Ο “Hugo” έφτασε να διεκδικεί το 2012 έντεκα βραβεία Oscar (μεταξύ αυτών εκείνα της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας), ξεχωρίζοντας τελικά στις τεχνικές κατηγορίες των οπτικών εφέ και της μίξης ήχου, αλλά και στις κατηγορίες της Φωτογραφίας και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Λογικό και, όταν, δείτε την ταινία, θεωρώ πως θα συμφωνήσετε!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Asa Butterfield, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Chloë Grace Moretz, Jude Law, Ray Winstone, Emily Mortimer, Christopher Lee, Helen McCrory κ.α.

You may also like