Πρόταση για dvd: “I am Sam”

I Am Sam 2Νά’ μαι και πάλι κοντά σας, φίλοι μου! Ελπίζω να σας βρίσκω ξεκούραστους κι ανανεωμένους τώρα που ολοκληρώνεται το σαββατοκύριακό σας! Κι επειδή το βράδυ της Κυριακής ενδείκνυται για «χουχούλιασμα» και χαλάρωση, σας έχω εδώ για «βραδινό» μενού μία ταινία γεμάτη από συναισθήματα.

Ο Sam Dawson (Sean Penn) είναι ένας άντρας με νοητική υστέρηση και μεγαλώνει μόνος του την κόρη του, την αξιολάτρευτη Lucy (Dakota Fanning). Το μόνο σίγουρο είναι πως το παιδί δε στερείται την αγάπη, καθώς βοηθούν το Sam τόσο οι φίλοι του όσο κι η μοναχική γειτόνισσά του, η Annie (Dianne Wiest). Όταν όμως αποδεικνύεται πως η Lucy μεγαλώνοντας γίνεται πιο έξυπνη από τον πατέρα της κι εξαιτίας ενός ατυχούς περιστατικού στο πάρτυ-έκπληξη για τη Lucy, η Κοινωνική Υπηρεσία παίρνει τη μικρή από το Sam.
Ο Sam, όμως δεν το βάζει κάτω, είναι αποφασισμένος και νιώθει ικανός να μεγαλώσει αξιοπρεπώς την κόρη του. Γι’ αυτό και θα στραφεί στη Rita Harrison (Michelle Pfeiffer), μία δικηγόρο η οποία μπορεί να θεωρηθεί άνετα «ψυχρή επαγγελματίας», η οποία, όμως, δέχεται να παρέχει αμισθί στο Sam τις υπηρεσίες της. Κι είναι αυτή η δύναμη ψυχής του Sam κι η σχεδόν παιδική του αφέλεια που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο του η Rita κι όλοι όσοι «εμπλέκονται» στην υπόθεση της κηδεμονίας της Lucy.

Λοιπόν, όσο με ενοχλεί να τονίζω πράγματα ξανά και ξανά κι όσο κουραστική κι αν με καταντά αυτό – πιστέψτε με, το καταλαβαίνω, δε γίνεται, πρέπει να το ξαναπώ….
Δεν. Ξέρουν. Να Βλέπουν. Ταινίες. Τα Αμερικανάκια… ΤΕΛΟΣ!

Διότι δε γίνεται σε μία τέτοια ταινία οι χρήστες του Rotten Tomatoes να δίνουν μέσο όρο 34% και το Metacritic 28!

Αρνούμαι να δεχθώ πώς η ταινία του Jessie Nelson («Stepmom», «The Story Of Us») να μην άγγιξε έστω κι ελάχιστα το σινεφίλ κοινό, να μην έκανε κάτι μέσα του να «σπάσει»! Γιατί ο Nelson προσέγγισε μέσα από την ιστορία του ένα θέμα – ταμπού: το κατά πόσο η κοινωνία του 21ου αιώνα δέχεται το γεγονός πως δικαίωμα στο να φτιάξει μία όμορφη οικογένεια έχει κι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Ή μάλλον για να πω – επιτέλους – την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι… απεικονίζει το κατά πόσο η κοινωνία εθελοτυφλεί και προσποιείται πως άνθρωποι σαν το Sam δεν υπάρχουν.

I Am Sam 5Σίγουρα εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με περιπτώσεις κηδεμονίας όπως αυτή της Lucy και να δεχθώ – ας πούμε – την επιθυμία του κράτους να βρει ένα κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον για το παιδί. Εγείρονται ερωτήματα, όμως και για τις δύο μεριές και συγκρατήστε το αυτό που σας γράφω. Τώρα που το σκέφτομαι… ίσως γι’ αυτό οι κριτικές των χρηστών κυμαίνονταν στα νούμερα που κυμαίνονταν. Βλέπεις, στον 21ο αιώνα ο κόσμος ακόμα προσπαθεί να κρύβει κάτω από το χαλί ό,τι δεν ικανοποιεί τα δικά του standards…!

Ο Sam είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει σκληρά κάθε μέρα για να μπορεί να πει ότι προσφέρει στην κόρη του τα απαραίτητα, όπως κάνει ήδη και θα έκανε ο οποιοσδήποτε. Ήθελε ό,τι θέλει κάθε γονιός για το παιδί του: να κάνει τα πάντα για να είναι ευτυχισμένο το παιδί του. Σ’ αυτόν το χαρακτήρα του Jessie Nelson και της Kristine Johnson, ο Sean Penn πραγματικά έδωσε την ψυχή του. Θέλοντας, μάλιστα να ενσωματωθεί όσο περισσότερο μπορούσε στο χαρακτήρα, επισκέφθηκε το κέντρο L.A. Goal για Άτομα με Νοητική Υστέρηση. Κι αποδεικνύεται πως «διάβασε το μάθημά του», διότι έδωσε μία τέτοια διάσταση στην περσόνα του Sam, κάνοντας το θεατή να ριγεί σε κάθε του έκφραση, σε κάθε του παράπονο, σε κάθε του επιθυμία. Κι ενώ ο Penn έφτασε ως τα Oscars για το βραβείο του Α’ Ανδρικού Ρόλου εκείνη τη χρονιά, τον «έφαγε στη στροφή» ο Denzel Washington με τη «Μέρα Εκπαίδευσης». Δε μας πειράζει, αποδεικνύεται πως μόνο απαρατήρητος δεν πέρασε ο «Sam»!

Η γοητευτική Michelle Pfeiffer στο ρόλο της σκληρής δικηγόρου Rita Harrison που κι αυτή με τη σειρά της έχει να αντιμετωπίσει έναν σύζυγο συνεχώς απόντα κι ένα γιο αποξενωμένο από τη μητέρα του σε κερδίζει, ειδικά με την ψυχολογική μετάπτωση του χαρακτήρα της όταν φτάνει στα όριά της. Εκείνη, όμως, η οποία κλέβει εντυπώσεις και καρδιές είναι η Dakota Fanning, η οποία έκανε μία πολύ δυναμική εμφάνιση το 2001 που βγήκε η ταινία και μας απέδειξε πως ήρθε… για να μείνει! Διόλου απίθανο που εκείνη τη χρονιά η Dakota Fanning κέρδισε πέντε βραβεία για την εμφάνισή της! Cute trivia: η αδερφή της, Elle Fanning («Maleficent») υποδύεται τη Lucy σε ηλικία τριών ετών. Οικογενειακή υπόθεση!

Πρωταγωνιστούν: Sean Penn, Michelle Pfeiffer, Dakota Fanning, Dianne Wiest, Richard Schiff, Laura Dern

You may also like