Πρόταση για dvd: Mad Max- Fury Road

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Και καλό μήνα! Ελπίζω να σας βρίσκω στο φινάλε ενός όμορφο ανοιξιάτικου σαββατοκύριακου (παρά τα τερτίπια του καιρού!) και να μη… σας ξεγέλασαν χθες! Ακόμη κι αν το κατάφεραν, όμως, ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε! Ταινία για το σπίτι εμπνέει το βράδυ της Κυριακής κι αν αναζητάτε μία με δράση, καταδιώξεις κι εντυπωσιακά εφέ, τότε… για δείτε τι σας έχω!

Σε έναν κόσμο δυστοπικό μετά από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, το νερό κι η βενζίνη είναι τα δύο αναγκαία αγαθά. Αυτά εκμεταλλεύεται κι ο πολέμαρχος Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) κρατώντας έτσι υπόδουλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί γυναίκες – έπαθλα για να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά του (ή καλύτερα τους στρατιώτες του). Η διοικήτρια του, όμως, η Furiosa (Charlize Theron) πιστεύει πως έφτασε πια ο κόμπος στο χτένι κι επαναστατεί αποδρώντας και παίρνοντας μαζί της τις πέντε γυναίκες του Joe. Στο πλάι της, έπειτα από μία καταιγιστική καταδίωξη θα βρεθεί ο πρώην αστυνομικός Max Rockatansky (Tom Hardy), ο οποίος χρησιμοποιείτο ως αναγκαστικός αιμοδότης για έναν από τους στρατιώτες του Joe, τον Nux (Nicholas Hoult). Και κάπως έτσι ξεκινά η αναζήτηση της εξιλέωσης και μίας καλύτερης, ελεύθερης ζωής.

Η ταινία “Mad Max: Fury Road” είναι η τέταρτη κατά σειρά στο διάσημο franchise “Mad Max” που γνωρίσαμε για πρώτη φορά το 1979 με τον (τότε ακόμη άγνωστο) Mel Gibson στο ρόλο του Max. Το σενάριο είναι των Brendan McCarthy, Nick Lathouris και George Miller, με τον τελευταίο να συνεχίζει να κρατά τα ηνία της σκηνοθεσίας του franchise.

Αν σας αρέσουν οι ταινίες που τοποθετούνται χρονικά σε περιπετειώδη περιβάλλοντα, τότε το “Mad Max: Fury Road” είναι η ταινία που… χρειάζεστε! Δεν πρόκειται για μία απλή ταινία δράσης χωρίς ειρμό. Αυτό που την κάνει την ταινία (ακόμη πιο) εντυπωσιακή είναι η μαεστρία του Miller να χρησιμοποιήσει τη δράση σαν τρόπο αφήγησης των καταστάσεων που επικρατούν. ΟΚ, μη φανταστείτε πως οι χαρακτήρες δε μιλάνε καθόλου! Αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή η μορφή αφήγησης δίνει (τολμώ να πω) μία θεατρικότητα σε όλη τη ροή, η οποία μάλιστα, αποδεικνύεται ίσως και πιο γρήγορη από το να εξηγεί σταδιακά κάθε χαρακτήρας τι ακριβώς συμβαίνει. Η ταινία ανήκει αναντίρρητα στην κατηγορία των blockbusters, αλλά ο Miller προσφέρει στο κοινό του ένα άκρως θεαματικό δείγμα της κατηγορίας όχι μόνο χάρη στα εντυπωσιακά effects αλλά και γενικότερα στο σχεδιασμό παραγωγής. Με όλα αυτά ο Miller παρουσιάζει μέσω της ταινίας του την σκοπιά του για παρακμή της ανθρωπιάς και της ηθικής, ειδικά μετά από μία καταστροφή, όπως (τι πιο επίκαιρο, άραγε;) μία οικολογική συμφορά, αλλά και τη σπίθα της ελπίδας που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο στην προσπάθειά του να επιβιώσει. Η ταινία ήταν πέρυσι υποψήφια για Oscars σε δέκα κατηγορίες, μεταξύ αυτών και σε εκείνες της Καλύτερης Ταινίας και της Σκηνοθεσίας. Κι αν και θεωρείται αρκετά δύσκολο ένα blockbuster να ξεχωρίσει σε αυτές τις δύο κατηγορίες, οι έξι βραβεύσεις σε κατηγορίες παραγωγής όπως ο σχεδιασμός παραγωγής που προαναφέραμε, τα κοστούμια και το μακιγιάζ (το οποίο μπορεί πραγματικά να σε αφήσει άφωνο!) είναι οι δίκαιες βραβεύσεις.

Αν και ο ήρωας της ταινίας θεωρείται (ποιος άλλος;;;) ο Max και παρά το γεγονός πως ο Tom Hardy είναι ικανοποιητικός στο ρόλο του, αυτή που κλέβει την παράσταση είναι η Charlize Theron. Η Νοτιοαφρικανή καλλονή μπορεί να μην εμφανίζεται “μεταμορφωμένη” όπως στο καθηλωτικό “Monster” που της χάρισε το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου το 2003 – ακόμη και με το πολεμικό μακιγιάζ και το… κομμένο χέρι είναι κούκλα η άτιμη, την αγαπώ! Καθώς, όμως, σπάνια παίζει τη… δεσποσύνη σε κίνδυνο, στο “Mad Max: Fury Road” αποδεικνύει πως δεν είναι απλά μία όμορφη παρουσία. Αντίθετα, απεικονίζει 100% την αποφασιστικότητα, την οργή και το θάρρος του χαρακτήρα της, πράγμα που κάνει το θεατή να τη χαζεύει και να μην τη χορταίνει! (Σας είπα πως την αγαπώ;)

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Tom Hardy, Charlize Theron, Hugh Keays-Byrne, Nicholas Hoult, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz, Riley Keough, Abbey Lee, Courtney Eaton κ.α.

You may also like