Πρόταση για dvd: Monty Python’s Life Of Brian

Life Of Brian 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα ανοιξιάτικο σαββατοκύριακο φτάνει στο τέλος του και λογικά είστε αρκετοί αυτοί που επιλέγετε να δείτε μία ταινία στο σπίτι για να «γεμίσετε τις μπαταρίες σας»! Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει από αύριο και κατά βάση τα τηλεοπτικά προγράμματα θα βρίθουν από ταινίες γύρω από τα Άγια Πάθη και την άνοδο του Χριστιανισμού. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι πολύ fan της περιόδου, αλλά είπα να μπω «κάπως» στο κλίμα! Επειδή, όμως, κάθε άλλο παρά συμβατικά θέλω να πορεύομαι, για απόψε σας προτείνω μία απολαυστική ταινία, που καμία σχέση δεν έχει με τις ταινίες που γεμάτες κατάνυξη παρουσιάζουν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Άλλωστε, πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι με τους Monty Python;

Ο Brian (Graham Chapman) γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον Ιησού και μάλιστα σε μία διπλανή φάτνη. Σε σημείο που οι τρεις μάγοι μπερδεύτηκαν με την καθοδήγηση του Άστρου της Βηθλεέμ και παραλίγο να αφήσουν τα δώρα τους σ’ εκείνον αντί για τον Θεάνθρωπο!
Ο Brian μεγάλωσε και μαζί του μεγάλωσε το μένος του για την τυραννική ηγεσία στην Ιερουσαλήμ υπό τους Ρωμαίους. Παράλληλα, όμως, για τα μάτια μιας όμορφης Εβραίας, έγινε μέλος ενός επαναστατικού κινήματος! Αυτό φυσικά του έφερε μπελάδες και μέσα από μία σειρά αστείων καταστάσεων έφτασε να θεωρείται ο Μεσσίας! Και κάπως έτσι, άθελά του, ο Brian γίνεται σύμβολο ελπίδας… ακριβώς όπως ο Ιησούς!
Το «Life of Brian» σε σενάριο όλης της ομάδας των Monty Python (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones και Michael Palin) ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Jones.

Life Of Brian 2Όπως σωστά υποθέτετε, οι Monty Python και το «Life of Brian» δέχθηκαν δριμείς επιθέσεις και κατηγορίες για βλασφημία. Και φυσικά δε θα κρύψω πως θεωρώ πως αυτές οι επιθέσεις προήλθαν από θεοφοβούμενους που φορούσαν παρωπίδες στο τι παρουσιάζουν πραγματικά οι Monty Python στην ταινία τους. Δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω για τη σάτιρα της επιρροής που έχει ο κλήρος επάνω στο λαό (τυχαία, άλλωστε, χαρακτηρίζεται ως ποίμνιο;), που ακολουθεί τυφλά όπως τους καθοδηγεί η εκάστοτε θρησκευτική ιεραρχία. Κι αυτό θίγεται (σχεδόν) άμεσα και στη διάρκεια της ταινίας όταν ο Brian απευθύνει λόγο στους… ακόλουθούς του (δεν κάνω αναφόρα, θα σας αφήσω να δείτε μόνοι σας το σημείο!). Επιπλέον, η ταινία γυρίστηκε σε μία εποχή όπου φαίνεται πως ήταν της… μόδας οι ταινίες γύρω από τα Πάθη του Ιησού ξκαι τη θρησκεία εν γένει. Και φυσικά δε διστάζει να σατιρίσει κι αυτές μέσα από έξυπνες καταστάσεις με το ιδιαίτερο καυστικό χιούμορ των Βρετανών!
Επιγραμματικά, αν είστε από τους ανθρώπους που πιστεύετε μεν, αλλά δεν περιμένετε να σας πει κάποιος ιεράρχης τι να κάνετε στα τυφλά, τότε σίγουρα θα απολαύσετε το «Life of Brian»!
Α, και βέβαια σφυρίξτε χαρούμενα όταν θα παίζει το «Always Look On The Bright Side Of Life»… μπορείτε!


Πρωταγωνιστούν: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Terence Bayler, Carol Cleveland, Sue Jones-Davies, Kenneth Colley

You may also like