Πρόταση για dvd: Primal Fear

Κυριακή… βραδάκι… καλοκαίρι… Εξαιρετικός συνδυασμός! Ειδικά όταν συνεπάγεται επιστροφή από μία απολαυστική εκδρομή στην παραλία. Και μην ακούτε αυτούς που ξεκίνησαν από την Τετάρτη να εύχονται “καλό χειμώνα” (seriously? Ποιος φωστήρας το εμπνεύστηκε αυτό;;;). Ώρα για να ολοκληρώσουμε αυτήν την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης με μία καλή ταινία!

Ο Martin Vail (Richard Gere) είναι δικηγόρος υπεράσπισης ο οποίος πάντα αναλαμβάνει υποθέσεις που θα φωτίσουν το φιλόδοξο προφίλ του. Σύντομα θα πέσει στα χέρια του άλλη μία τέτοια υπόθεση: η βάναυση δολοφονία του Αρχιεπισκόπου του Σικάγο από ένα παπαδοπαίδι, τον Aaron (Edward Norton). Η καλόβολη φύση του φοβισμένου Aaron φαίνεται να αντικρούει την πεποίθηση πως αυτός σκότωσε τον Αρχιεπίσκοπο. Στη διάρκεια της δίκης, όμως, οι ανατροπές είναι καταιγιστικές, με κύρια αυτήν που αφορά την ψυχική κατάσταση του Aaron, καθώς αναδύεται ένα νέο πρόσωπο, ο Roy, που περιπλέκει τα πράγματα. Κι η απορία που γεννάται είναι απλή: πόσο τυφλή είναι η δικαιοσύνη;
Η ταινία “Φόβος Ενστίκτου” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του William Diehl, με τη διασκευή του σεναρίου να φέρει την υπογραφή των Steve Shagan και Ann Biderman (tv sho “Ray Donovan”). Η σκηνοθεσία είναι του Gregory Holbit (“Fracture”, 2007).

Η ταινία εμπίπτει στην κατηγορία του neo-noir δικαστικού θρίλερ και λογικό, καθώς σταδιακά αποκαλύπτεται πως πίσω από την υπόθεση κρύβονται πολύ πιο υποχθόνια κίνητρα, ενώ επίσης είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς την ”πάλη“ του σωστού και του λάθους στο μυαλό του Martin Vail. Από τη μία η αθώωση του πελάτη του θα του επιφέρει μία μεγάλη προβολή αλλά από την άλλη υπάρχουν στιγμές όπου δεν είναι κι απόλυτα σίγουρος για την αθωότητα του Aaron. Ο Holbit μας παρουσιάζει μία σαγηνευτική σκοπιά αυτού του δικαστικού θρίλερ το οποίο κάνει το θεατή να νιώθει πως βρίσκεται μόλις μία ανάσα μακριά από τις εξελίξεις, από την ψυχιατρική αξιολόγηση του Aaron μέχρι και την αίθουσα του δικαστηρίου. Επίσης, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να “ξυπνήσει” μέσα μας όχι μόνο τον ντετέκτιβ πείθοντάς μας να παίξουμε “βρες το λάθος” αλλά μας κάνει να αναρωτηθούμε και για το πόσο ισχυρά είναι τα θεμέλια του νόμου.

Στο αποτέλεσμα σαφώς συμβάλλει και το cast που ο Holbit συγκέντρωσε. Αν κι είναι λογικό να εντυπωσιαστεί κάποιος με τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Richard Gere το ρόλου του φιλόδοξου δικηγόρου, την παράσταση αναμφίβολα κλέβει ο τότε δεκαεννιάχρονος Edward Norton. Με το ρόλο του Aaron ως το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ο Norton μας κερδίζει από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται στην οθόνη και αποδεικνύει, εν έτει 1997, πως σκοπό έχει να μας καταπλήξει και στη συνέχεια. Ο ρόλος, μάλιστα, του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Richard Gere, Edward Norton, Laura Linney, John Mahoney, Stanley Anderson, Frances McDormand, Alfre Woodard, Terry O’Quinn, Andre Braugher, Steven Bauer Maura Tierney κ.α.

You may also like