Πρόταση για dvd : Spirited Away

Φτάσαμε επίσημα στο πρώτο σαββατοκύριακο του καλοκαιριού και από εδώ και πέρα τα βράδια της Κυριακής θα είναι για να χαλαρώσουμε από τις βουτιές και τις μικρές αποδράσεις – τις οποίες εξυπακούεται πως σας τις εύχομαι το συχνότερο δυνατόν! Τα καλοκαιρινά αυτά βράδια ενδείκνυνται μάλιστα και για ταινία στο σπίτι και δε θα λείψουν κι οι επιλογές που θα απευθύνονται σε όλην την οικογένεια! Κάπως έτσι λέω να ανοίξω την καλοκαιρινή αυλαία των κυριακάτικων ταινιών μας, με μία παραγωγή που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους!

Η δεκάχρονη Chihiro βρίσκεται με τους γονείς της καθ’ οδόν για το νέο τους σπίτι. Η ιδέα φυσικά δεν ενθουσιάζει την ντροπαλή Chihiro. Μία λάθος στροφή στη διαδρομή, όμως, θα τους οδηγήσει σε ένα τούνελ που καταλήγει σε ένα (κατά τους γονείς της) εγκαταλελειμμένο πάρκο αναψυχής. Η Chihiro για λίγο θα απομακρυνθεί από τους γονείς της που ήδη απολαμβάνουν τα αχνιστά φαγητά από ένα έρημο περίπτερο – ρεστοράν, ενώ λίγο αργότερα θα τους βρει μεταμορφωμένους… σε γουρούνια! Σύντομα η Chihiro θα μάθει πως στην πραγματικότητα εγκλωβίστηκε στον Κόσμο των Πνευμάτων και ο μόνος τρόπος για να φύγουν εκείνη κι οι γονείς της θα πρέπει να πιάσει δουλειά στα λουτρά της Yubaba. Αν και φοβισμένη, η Chihiro θα ζήσει μία μοναδική περιπέτεια κάνοντας παράλληλα αναπάντεχους φίλους, όπως το μυστηριώδη Haku που τη βοηθάει όπου βρει ευκαιρία. Θα καταφέρει η Chihiro να σώζει την οικογένειά της και να γυρίσει μαζί τους στον κόσμο τους χωρίς να χάσει τον εαυτό της;

Το “Ταξίδι Στη Χώρα Των Θαυμάτων” είναι άλλη μία δημιουργία (σενάριο και σκηνοθεσία) του Γιαπωνέζου Hayao Miyazaki, του σκηνοθέτη που μας χάρισε αξέχαστες παραγωγές όπως την “Πριγκίπισσα Mononoke” (1997) και το “Nausicaa Of The Valley Of The Wind” (1984). Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως η αγγλική έκδοση της ταινίας υλοποιήθηκε και διανεμήθηκε από τη Disney – και θυμίζω πως τα Studio Ghibli που ιδρύθηκαν χάρη στο κινηματογραφικό όραμα του Miyazaki θεωρούνται πως είναι η αντίστοιχη… Disney της Ιαπωνίας!

Αν η ελληνική μετάφραση του τίτλου της ταινίας σας φέρνει στο μυαλό τη γνωστή “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, δεν είναι τυχαίο, Αν κι ο Miyazaki εμπνεύστηκε την ιστορία χάρη στις κόρες οικογενειακών φίλων, θα μπορούσαμε να πούμε πως το “Spirited Away” πήρε κάποιες βάσεις από την ηρωίδα του Lewis Carroll, αλλά και κάποιες από το “Μάγο του Οζ”. Στη διάρκεια της ταινίας μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο Miyazaki, όπως την επιρροή του δυτικού κόσμου στον πιο λιτό τρόπο ζωής της Ανατολής, αλλά και περιβαλλοντικά μηνύματα. Κυρίως, όμως, το “Spirited Away” είναι μία συναρπαστική περιπέτεια αυτογνωσίας και εσωτερικής ωρίμανσης κι αυτό το αντιλαμβανόμαστε από τον τρόπο με τον οποίο η Chihiro καλείται να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που θα σταθούν εμπόδιο στο σκοπό της. Με γνώμονα, μάλιστα, το γεγονός πως υπάρχει ο κίνδυνος η Chihiro ακόμη και να ξεχάσει ποια είναι αν δε μπορέσει να φύγει από τον Κόσμο των Πνευμάτων, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή η σκιαγράφηση της εξέλιξης του χαρακτήρα της από το σκηνοθέτη. Κι αυτή της η εξέλιξη είναι που καθηλώνει το θεατή και ακολουθεί τη μικρή Chihiro στην περιπέτειά της. Γι’ αυτό και ο δημιουργός ανταμείφθηκε το 2003 με το Oscar Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, αφήνοντας πίσω της στην κούρσα τα “Lilo & Stitch” και “Treasure Planet” της Disney – η οποία για χρόνια θεωρούνταν πρωταθλήτρια στην κατηγορία!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!


Με τις φωνές των: Daveigh Chase, Jason Marsden, Suzanne Pleshette, Susan Egan, Michael Chiklis, Lauren Holly κ.α. (αγγλική μεταγλώττιση)

You may also like