Πρόταση για dvd : Sweet November

Sweet November 1Είμαι η μόνη που έχει συνδυάσει αυτήν την ταινία με το Νοέμβριο; Αν όχι, τότε ιδού η αποψινή μου πρόταση για κατ’ οίκον προβολή! Η ταινία του 2001 που κατ’ ουσίαν είναι διασκευή της αντίστοιχης του 1968 με πρωταγωνιστές τους Sandy Dennis και Anthony Newley.

Τέλος Οκτωβρίου. Ο Nelson (Keanu Reeves) είναι επιτυχημένος διαφημιστής αφοσιωμένος πλήρως στην καριέρα του. Για την ακρίβεια… αυτό κάνει ΜΟΝΟ: δουλεύει νυχθημερόν. Μέχρι τη στιγμή που στην Υπηρεσία Συγκοινωνιών για την ανανέωση της άδειας οδήγησής του θα συναντήσει την εκκεντρική μεν, γοητευτικότατη Sara (Charlize Theron). Έπειτα από μία σειρά γεγονότων – άλλων τραγελαφικών κι άλλων καθοριστικών -, η Sara θα του κάνει μία περίεργη πρόταση «για να τον βοηθήσει: να γίνει ο Νοέμβρης της. Τι θα πει αυτό; Να ζήσει όλο το Νοέμβριο μαζί της, μακριά από τη ρουτίνα της δικής του καθημερινότητας και με τους κανόνες που εκείνη θα θέσει για εκείνο το διάστημα. Με τα πολλά ο εγωιστής Nelson πείθεται. Ζώντας με τη Sara, ενώ αντιλαμβάνεται τι του ξέφευγε από αυτό που λέμε «ζωή», εκείνος εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει γιατί η Sara κάνει όλα αυτά υπό το πέπλο του μυστηρίου. Γιατί μόνο για ένα μήνα; Και φυσικά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως, τόσο εκείνος, όσο κι η Sara αντιλαμβάνονται πως ο έρωτας… δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Sweet November 2Η ταινία του Pat O’Connor είναι μία από τις πιο συγκινητικές ρομαντικές ταινίες που έχω δει ποτέ μου, μια ταινία που όσες φορές κι αν τη δω, όχι μόνο δεν τη βαριέμαι, αλλά κάθε φορά που τη βλέπω νιώθω πως θα αρχίσω να κλαίω! Και το λέω χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, μια που εν γένει δε μπορώ να πω πως είμαι fan αυτών των ταινιών. Εδώ όμως έχουμε κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι η κλασσική συνταγή «boy meets girl, ερωτεύονται, τα προβλήματα αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα, χωρίζουν, τα ξαναβρίσκουν, ξαναχωρίζουν, τα ξαναβρίσκουν κι ούτω καθ’ εξής». Όχι. Εδώ έχεις μία ιστορία όπου η μία μεριά λέει «αρκέσου σε αυτό που σου δίνω, μη ζητάς παραπάνω, ΕΙΝΑΙ για το καλό σου, όσο κι αν δεν το πιστεύεις». Μπορεί όντως από ένα σημείο κι ύστερα – αν βλέπεις για πρώτη φορά το «Γλυκό Νοέμβρη» – να υποψιάζεσαι γιατί η Sara είναι τόσο απόλυτη στο «σχέδιό» της, αλλά η «λογική» αυτού του σχεδίου μόνο ασυγκίνητο δε μπορεί να σε αφήσει. Είναι πραγματικά στενάχωρο που μία τέτοια ταινία βρέθηκε να «αγωνίζεται» για… Χρυσό Βατόμουρο. Το τελευταίο διάστημα βέβαια συνειδητοποιώ πως στην Αμερική ξέρουν τόσα από ταινίες όσα ξέρω εγώ από κβαντική μηχανική! Δηλαδή… NOTHING!

Στο cast τώρα έχουμε τους Keanu Reeves και τη Charlize Theron, οι οποίοι συναντιούνται επαγγελματικά για δεύτερη φορά μετά το «Δικηγόρο του Διαβόλου». Τον Reeves προσωπικά δε μπορώ να πω πως τον θεωρώ «τέλειο» ηθοποιό. Στη συγκεκριμένη ταινία, όμως, μπορώ να πω πως έδωσε καλά δείγματα.

Sweet November 6Εκείνη που είναι το highlight της ταινίας είναι η Charlize Theron. Συνεχίζοντας μία ανοδική πορεία έχοντας ήδη στο βιογραφικό της ταινίες όπως τη «Θέα στον Ωκεανό» και το «Θρύλο του Bagger Vance», ο «Γλυκός Νοέμβρης» είναι ίσως άλλη μία ταινία που έκανε παραγωγούς, σκηνοθέτες, εταιρείες casting κ.α. να τη «γλυκοκοιτάζουν» και να τη θέλουν στις ταινίες τους. Δυναμική, τρυφερή, ευάλωτη, επίμονη… όλα αυτά τα στοιχεία της Sara η Charlize Theron καταφέρνει να τα αφομοιώσει και να στηρίξει 100% το ρόλο της.

Έτσι, λοιπόν, στο ενεργητικό της προστίθεται κι αυτή η ταινία δύο χρόνια πριν το «Monster» του 2003, που της χάρισε και το Όσκαρ του Α’ Γυναικείου Ρόλου.

http://www.youtube.com/watch?v=MQoxQrMi-3A

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Charlize Theron, Jason Isaacs, Liam Aiken, Michael Rosenbaum, Greg Germann κ.α.

You may also like