Πρόταση για Dvd: The Disaster Artist

               Στις αρχές του 2000 γυρίστηκε η χειρότερη ίσως ταινία όλων των εποχών. Πλέον, όμως, το “The Room” θεωρείται cult φαινόμενο με αποτέλεσμα που έως και σήμερα επιφέρει κέρδη στο δημιουργό της, τον Tommy Wiseau. Απόψε μαθαίνουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από την ταινία – μυστήριο!

               Ο Greg (Dave Franco) είναι ένας φιλόδοξος νεαρός που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Σε ένα από τα μαθήματα υποκριτικής που παρακολουθεί γνωρίζει τον Tommy Wiseau (James Franco), έναν τουλάχιστον εκκεντρικό τύπο που η σχέση του με την ηθοποιία είναι… ας την χαρακτηρίσουμε νεφελώδη! Οι δυο τους θα γίνουν γρήγορα φίλοι και μαζί θα βρεθούν στο Los Angeles για να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Έχοντας, όμως, συναντήσει μόνο κλειστές πόρτες, αποφασίζουν να γυρίσουν τη δική τους ταινία σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή του Tommy και με εκείνον στον πρώτο ρόλο. Αν και η πηγή των χρημάτων (τα οποία για τον Tommy “δεν είναι πρόβλημα”) παραμένει, όπως και πολλά ακόμη που αφορούν το παρελθόν του Tommy, άγνωστη, η ταινία παίρνει το δρόμο της. Κι αν μη τι άλλο το “The Room” θα είναι μία ταινία που παρόμοιά της το κοινό δεν έχει ξαναδει!

               Το “The Disaster Artist” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Greg Sestero, ενός εκ των πρωταγωνιστών του “The Room” και κοντινού φίλου και συνεργάτη του Tommy Wiseau, στο οποίο ο Sestero, μαζί με τον Tom Bissell, αφηγείται τα γεγονότα που τον οδήγησαν στο “The Room”. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Scott Neustadter και Michael H. Weber, οι οποίοι συνεργάζονται ξανά τρία χρόνια μετά το “The Fault In Our Stars”. Τα ηνία της σκηνοθεσίας αναλαμβάνει ο ίδιος ο James Franco, ο οποίος κι ενσαρκώνει τον Tommy Wiseau.

               Αν και η ταινία του Franco δε δίνει πολλές απαντήσεις που ίσως θα περίμενε το κοινό που γνωρίζει την πολυσυζητημένη δουλειά (καλά, μη βαράτε!) του Wiseau, όπως την καταγωγή του ή την ανεξήγητη οικονομική του άνεση, σίγουρα μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε πώς φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για μία από τις πιο cult παραγωγές του σύγχρονου κινηματογράφου. Κι όμως, μέσα από το “The Room” (ή καλύτερα, την παραγωγή του) ο Franco εξερευνά τα κίνητρα του Wiseau για τη δημιουργία του. Με αφορμή το βιβλίο του Sestero, ο σκηνοθέτης μας προσφέρει μία οπτική που δεν είχαμε σκεφτεί. Όλοι όσοι έχουμε δει το “The Room” αναρωτηθήκαμε τι σκεφτόταν ο Wiseau όταν τη γύριζε – στην ουσία ήταν η κυρίαρχη ερώτηση! Έκανε απλώς το κέφι του; Είχε μία φιλοδοξία; Τελικά μαθαίνουμε πως ο Wiseau είχε όντως όνειρα που ήθελε να κατακτήσει. Σίγουρα δεν τα κατέκτησε όπως ίσως θα φανταζόταν ακόμη κι ο ίδιος, όμως το γεγονός πως το “The Room” προκαλεί ακόμη και σήμερα συζητήσεις στους κινηματογραφικούς κύκλους ίσως και να τον δικαιώνει.

               Τέλος, θα ήταν άδικο να μη μιλήσω για την ενσάρκωση του Wiseau από τον James Franco, ο οποίος καταφέρνει να αποτυπώσει άριστα την αινιγματική αυτή φιγούρα, ακόμη και σε επίπεδο προφοράς! Και σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια, έχοντας δει το “The Room” (για την εμπειρία μου αυτή θα μιλήσουμε σε άλλο κείμενο!) ακόμη κι να ο ίδιος ο Wiseau αποφάσιζε να γυρίσει μία ταινία για το πώς φτάσαμε στο “The Room” δύσκολα θα αρνιόταν να δώσει το ρόλο στον Franco!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Ari Graynor, Alison Brie, Jacki Weaver, Josh Hutcherson κ.

You may also like