Αυτό το καλοκαίρι γυμναζόμαστε και στην παραλία!

Είναι η εποχή που, σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, θα αναζητήσουμε στιγμές  ξεγνοιασιάς με τους ήχους των κυμάτων δίπλα μας. Κι αν μέχρι τώρα η δικαιολογία μας για να γυμναστούμε στη φύση ήταν “ας στρώσει πρώτα ο καιρός”, πλέον αυτή δεν έχει λόγο ύπαρξης! Οπότε, ας δούμε γιατί (από) φέτος γυμναζόμαστε στην ακροθαλασσιά!

               Ξεκινάμε… βγάζοντας τα παπούτσια μας! Ακόμη και το απλό βάδισμα στην αμμουδιά με πόδια που δεν καταπιέζονται από τα αθλητικά μας μπορεί να ενδυναμώσεις τους μύες των ποδιών, καθώς έτσι ενεργοποιούνται ακόμη περισσότερες μυϊκές ομάδες. Έτσι μαζί με τους τετρακέφαλους, δραστηριοποιούνται οι “καμάρες” των πελμάτων, οι γάμπες αλλά κι όλοι οι υπόλοιποι μύες από τα γόνατα και κάτω. Κι αν σκέφτεστε πως το παπούτσι είναι εκείνο που σταθεροποιεί το βήμα μας, ώρα να αναθεωρήσετε, μια που  η άμμος παρακινεί τα πόδια να μάθουν να στηρίζονται, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ισορροπία όλου του σώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή, λόγω της πυκνότητάς της, η άμμος λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό φυσικό εργαλείο αντίστασης.

               Η πυκνότητα της άμμου, όμως, μας προστατεύει και από (μικρο)τραυματισμούς, “φιλτράροντας” τους κραδασμούς του σώματος ενόσω αυτό κινείται. Με τη γυμναστική οποιασδήποτε μορφής στην άμμο, οι μύες γύρω από τις αρθρώσεις κινητοποιούνται περισσότερο, κι άρα οι αρθρώσεις ενδυναμώνονται, Ωστόσο, αν είμαστε “πρωτάρηδες” με τη γυμναστική στην παραλία, καλό είναι να ξεκινάμε από το σημείο όπου “σκάει το κύμα” κι η άμμος είναι πιο σταθερή και σταδιακά να απομακρυνόμαστε από το κομμάτι αυτό της παραλίας.

               Τέλος, με την άμμο να “ανεβάζει” το επίπεδο δυσκολίας της προπόνησής μας, μπορούμε να γυμναστούμε έντονα, αλλά σε λιγότερο χρόνο σε σύγκριση με την επίσκεψή μας στο γυμναστήριο. Άλλωστε κι η σύντομη αλλά έντονη εκγύμναση ωφελεί περισσότερο το σώμα, καθώς έτσι αυξάνει ο μεταβολικός ρυθμός.

               Αν κάποιος θέλει να εμπλουτίσει την προπόνησή με κάτι παραπάνω από μία διαδρομή jogging, ο καλύτερος συνδυασμός ασκήσεων είναι squats, κάμψεις, “σανίδα” και lunges, κάνοντας δύο sets των δέκα επαναλήψεων για κάθε άσκηση. Και βέβαια, δεν ξεχνάμε πριν τη γυμναστική μας αλλά και στο τέλος της να αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε διατάσεις, ώστε οι μύες να προετοιμαστούν και να χαλαρώσουν αντίστοιχα.

               Φυσικά το καλύτερο είναι να τα συνδυάσετε! Πώς; Φορέστε μαγιό, ένα σορτσάκι κι ένα T-shirt, αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά, αφήστε στην άκρη τα sneakers σας και μετά τη γυμναστική σας…. Βουτήξτε για να δροσιστείτε και να χαλαρώσετε!

You may also like