Πρόταση για dvd :The Impossible

The Impossible 1Δεκέμβριος του 2004, παραμονή Χριστουγέννων: O Henry Bennett (Ewan McGregor) ταξιδεύει με τη γυναίκα του Maria (Naomi Watts) και τους τρεις γιους τους, Lucas, Thomas και Simon στην Ταϊλάνδη για να γιορτάσουν εκεί τα Χριστούγεννα. Όλα μοιάζουν μαγικά στο εξωτικό θέρετρο, μέχρι που στις 26 Δεκεμβρίου θα χτυπήσει το φονικό τσουνάμι κι οι διακοπές όλων θα γίνουν ο χειρότερός τους εφιάλτης. Η οικογένεια χωρίζεται και τότε ξεκινάει ο αγώνας για επιβίωση. Η ελπίδα όμως ζει κι η κάθε ομάδα δε σταματά να ψάχνει τους άλλους.

Η ταινία δεν είναι αμιγώς Χριστουγεννιάτικη, το ξέρω. Ίσως φαίνεται περίεργο που διάλεξα την ταινία του Juan Antonio Bayona («El Orfanato») όταν συνήθως τέτοια εποχή τα κανάλια παίζουν τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» σε πάμπολλες βερσιόν ή το «Αγάπη είναι…». Για την ακρίβεια έχετε δίκιο, το μόνο κοινό που έχει η ταινία με τα Χριστούγεννα είναι πως το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία εκείνη τη χρονιά έγινε την επομένη της 25ης Δεκεμβρίου. Και σίγουρα εκείνη τη χρονιά πολλά ακούσαμε κι ακόμα περισσότερα είδαμε για τον τρόμο και την ωδύνη που σκόρπισε το τσουνάμι. Όταν όμως έχεις μπροστά σου την αληθινή ιστορία, ακόμη κι αν αυτή σου παρουσιάζεται μέσω της αναπαράστασης, δε μπορείς να μείνεις αδιάφορος. Αυτή η ανθρωπιά της ταινίας είναι που με προέτρεψε να την κατατάξω στο – ας πούμε – χριστουγεννιάτικο μενού. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με την ανθρωπιά. Και νομίζω πως η ταινία δίνει μία ευκαιρία να αναλογιστούμε πως η ανθρωπιά δεν έχει ημερομηνίες.

The Impossible 5Το ισπανικής παραγωγής «The Impossible» βασίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειας Belón και συγκεκριμένα στις μαρτυρίες της María Belón – λογικά πρέπει να αρχίσατε ήδη να κάνετε τις συνδέσεις «Bennett, μοιάζει με το Belón» κλπ. Μπορεί η ταινία να βρίθει πλάνων καταστροφής – είπαμε, μας τα έδειξαν και τα τρομοκάναλα τότε – , να έχει κάποιες σκληρές – ομολογουμένως – απεικονίσεις από τραύματα κι ένα μέρος της να φωτογραφίζει τον πόνο, την αγωνία και τη δυστυχία όσων έμελλε να βρίσκονται εκείνη τη μέρα στην Ταϊλάνδη κι όπου αλλού χτύπησε το φονικό κύμα. Το «The Impossible», όμως, είναι και μία ταινία όπου πρωταγωνιστές είναι η ανθρωπιά και το μεγαλείο της αλληλεγγύης. Όταν βλέπεις μέσα στον κακό χαμό και στο χάος το Lucas να προσπαθεί να βοηθήσει τους γύρω του κι η προσπάθεια αυτή να έχει αποτέλεσμα δε μπορείς να μην ανατριχιάσεις ή – όπως συνέβη και με μένα, δεν το αρνούμαι – να μη δακρύσεις. Να μη σας φανεί παράξενο, λοιπόν, που η Maria Belon συνεργάστηκε με το σεναριογράφο Sergio G. Sánchez («El Orfanato») προκειμένου η απόδοση της ιστορίας της να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής. Και νομίζω πως γι’ αυτό ήταν από τις καλύτερες μεταφορές μίας αληθινής ιστορίας στη μεγάλη οθόνη.

the-impossible-5188554467c1aΑναφορικά με το cast, τόσο ο Ewan McGregor όσο κι η Naomi Watts με άφησαν άφωνη. Δύο ηθοποιοί με μία χαρακτηριστική γοητεία, δε δίστασαν – στην κυριολεξία – να «τσαλακωθούν» για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Ειδικά η Naomi Watts – επιλογή της ίδιας της Maria Belón, καθώς την είχε εντυπωσιάσει η ηθοποιός στα «21 γραμμάρια» – σε αφήνει άφωνο. Δικαιολογημένη κατ’ εμέ κι η υποψηφιότητα της Watts για Όσκαρ εκείνη τη χρονιά. Μεγάλο highlight του cast τα τρία αγόρια που ενσάρκωναν τους γιους Bennett, ο Tom Holland, ο Samuel Joslin κι ο Oaklee Pendergast. Ειλικρινά, και μόνο που τους αντικρίζει κανείς κατά τη διάρκεια της ταινίας αρκεί για να μην πάρεις τα μάτια σου λεπτό από τις εξελίξεις. Πολύ ευχάριστη έκλπηξη επίσης μία μικρής διάρκειας εμφάνιση της Geraldine Chaplin – ναι, ναι της κόρης του αγαπημένου «Σαρλό» aka Charlie Chaplin.

Πρωταγωνιστούν: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Sönke Möhring, Geraldine Chaplin κ.α.

You may also like