Πρόταση για dvd: The Italian Job (2003)

The Italian Job 1Γεια σας και πάλι, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Σας πετυχαίνω σε εκείνη την ωραία τη ραστώνη που ακολουθεί μετά από ένα «πλούσιο» από χαμόγελα σαββατοκύριακο; Το εύχομαι! Ξέρετε, λοιπόν, τι ταιριάζει με αυτή τη ραστώνη, εφόσον είστε σπίτι; Και για να μην περιμένω να απαντήσετε όπως η «Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια», ναι, μιλάω για ταινία κατ’ οίκον! Για απόψε σας έχω μία ξεχωριστή περιπέτεια, την οποία θα απολαύσετε σίγουρα αν σας αρέσουν οι heist movies (σημ.: ταινίες με ληστείες)! Με μία από τις πιο σούπερ σκηνές καταδίωξης, την οποία θα σας τη δείξω σύντομα!
Ο John Bridger (Donald Sutherland) κι ο Charlie Croker (Mark Wahlberg) βρίσκονται με τη συμμορία τους στη Βενετία για το τελευταίο τους κόλπο, όπου «έπαθλο» είναι μπάρες χρυσού αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ληστεία ολοκληρώνεται με επιτυχία, μέχρι τη στιγμή που ο Steve (Edward Norton) αποκαλύπτει τους πραγματικούς του σκοπούς και διαφεύγει με τις μπάρες χρυσού, ενώ προηγουμένως έχει σκοτώσει το John. Ένα χρόνο μετά, ο Charlie ξεκινάει να επανενώνει τη συμμορία, συμπεριλαμβάνοντας και την κόρη του John, Stella (Charlize Theron), η οποία είναι μηχανικός εξειδικευμένη στα χρηματοκιβώτια – κι η οποία χρησιμοποιεί τις δεξιότητές της για τις Αρχές, εν αντιθέσει με τον πατέρα της. Έτσι ξεκινούν όλοι να τρέχουν σε έναν συναρπαστικό αγώνα δρόμου και χρόνου προκειμένου να πάρουν την εκδίκηση – και το χρυσάφι – πριν προλάβει ο Steve να «ξεπλύνει» τα χρήματα από το χρυσό.

H ταινία του F. Gary Gray («The Negotiator», «Νομοταγής Πολίτης») βασίζεται στο πρωτότυπο σενάριο του Troy Kennedy Martin για την ομότιτλη ταινία του 1969. Το πρόσφατο σενάριο υπογράφουν οι Donna και Wayne Powers («Deep Blue Sea»).

The Italian Job 4Θα μου επιτρέψετε να μη συγκρίνω την ταινία με εκείνη του 1969, καθώς, απ’ όσα έχω διαβάσει, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο η πρόσφατη «Ληστεία αλά Ιταλικά» δε στερείται τίποτα από άλλες ταινίες με ληστείες. Έχει την πλοκή που της αρμόζει, ενώ η δράση δε σταματά στιγμή. Από την πρώτη ληστεία στη Βενετία και την επανασύσταση της συμμορίας μέχρι και τη διαφυγή με το χρυσό, υπάρχει μία απολαυστική εναλλαγή από τη δράση στο χιούμορ – οι σκηνές με το Lyle «Napster» (Seth Green) είναι απίθανες! – η ταινία σε κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση, όπως πρέπει να κάνει κάθε heist movie που σέβεται τον εαυτό της. Κι να σας αρέσουν οι σκηνές καταδίωξης, τότε θα χαρείτε που αυτή η σκηνή δεν «κόπηκε» στη διασκευή. Παρεμπιπτόντως, 31 Δεκεμβρίου έχω γενέθλια, οπότε θα δεχθώ με χαρά το κόκκινο Mini Cooper της Theron για δώρο! :P

Για το cast:
The Italian Job 6Θα ξεκινήσω με τον «κακό» της ταινίας που δεν είναι άλλος από τον Edward Norton. Αν τον είδατε και τον καταχαρήκατε στο «The Score», τότε θα επιβεβαιώσετε πως οι heist movies είναι στο αίμα του. Γοητευτικός και σκληρός την ίδια στιγμή, ο Edward Norton έχει όλα τα φόντα για το ρόλο. Επιπλέον αποδεικνύεται πως είναι ένας υποκριτικός «χαμαιλέων», αν σκεφτεί κανείς πως τρία χρόνια πριν έπαιζε τον ιερέα που ήταν ερωτευμένος με την παιδική του φίλη στο «Keeping the Faith» και πριν από αυτό τον πρώην νεοναζί Derek στα «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας».
Ο Donald Sutherland στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι σαν αντιήρωας. Ναι, κλέβει για να «ζήσει» – με αυτά που έκλεβε, βέβαια, και τα δισέγγονά του ζούσαν, όχι μόνο αυτός! – αλλά είναι ο χαρακτήρας που λες «κι ας κλέβει, μου αρέσει σα χαρακτήρας». Ακριβώς όπως συνέβαινε με τους χαρακτήρες της «Συμμορίας των Έντεκα». Σου ήταν αχώνευτος ο Clooney, ο Pitt ή ο Damon; Όχι. Έλεγες «πάρε τα φράγκα, μεγάλε!». Επομένως, όταν πεθαίνει ο χαρακτήρας του Sutherland στη «Ληστεία αλά Ιταλικά» όχι μόνο στεναχωριέσαι, αλλά θες κι εσύ να εκδικηθούν οι δικοί του το θάνατό του. Εν κατακλείδι, ο Sutherland, έχοντάς μας συνηθίσει στο ρόλο του κακού (βλ. «Το Ξέσπασμα», 1995), μας εκπλήσσει ευχάριστα εδώ.
The Italian Job 3Η Charlize Theron είναι από τις παρουσίες που, όσες φορές κι αν τη δεις σε ταινίες, απλά δεν τη χορταίνεις. Γιατί είναι η ηθοποιός που ξέρει να δημιουργεί μία αρμονία στο συνδυασμό του άκρως σαγηνευτικού παρουσιαστικού της με τις απαιτήσεις του ρόλου της. Κι εδώ έπρεπε να υποδυθεί μία δυναμική κοπέλα, που οι αρχές της έρχονται σε σύγκρουση με τη δικαιοσύνη που απαιτεί για τον πατέρα της, ακόμη κι αν αυτή συνδυάζεται με το έγκλημα. Το είχε αποδείξει, βέβαια, πως αυτή η αρμονία για εκείνη είναι παιχνιδάκι, αν θυμηθούμε το ρόλο της στο «Δικηγόρο του Διαβόλου» ως εύθραυστη Mary Ann. Στη «Ληστεία αλά Ιταλικά» απλά το επιβεβαιώνει.

Τέλος, ο Mark Wahlberg στο ρόλο του Charlie – τον οποίο το 1969 τον είχε υποδυθεί ο Michael Caine – είναι ο ηθοποιός που θα θέλαμε να δούμε ως κακοποιό με κώδικα τιμής. Ναι, όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο, η «κάστα» των ληστών έχει κι αυτή το δικό της κώδικα τιμής. Ο Wahlberg εν προκειμένω, αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ρόλο του, δεν είναι απλά ο πρωταγωνιστής – «αρχίζει-το-οφθαλμόλουτρο» που του λείπει η προσωπικότητα.
Εσείς τώρα δεν έχετε παρά να πάρετε θέση και να απολαύσετε την ταινία! Α, κι όπως είπαμε… 31 Δεκεμβρίου!!! Χεχεχε!!!

Πρωταγωνιστούν: Mark Wahlberg, Charlize Theron, Edward Norton, Donald Sutherland, Jason Statham, Seth Green κ.α.

You may also like