Πρόταση για dvd: The Man Who Invented Christmas

Είναι ίσως η ιστορία που σηματοδοτεί την εορταστική περίοδο που διανύουμε. Κι είναι απόλυτα λογικό: η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” είναι αυτή που μας διδάσκει το μεγαλείο της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης. Και βεβαίως στον κινηματογράφο έχουμε δει αρκετές μεταφορές του κλασσικού έργου του Dickens. Κανείς μας, όμως, δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το πώς έφτασε στα χέρια μας αυτό το μαγευτικό παραμύθι… μέχρι τώρα!

               Δύο χρόνια μετά την επιτυχία του “Oliver Twist” κι έπειτα από τρεις αποτυχημένες συγγραφικές απόπειρες, o Charles Dickens (Dan Stevens) βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική αβεβαιότητα, με τις ανάγκες της οικογένειας να αυξάνονται. Έτσι αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για τα Χριστούγεννα ξεκινώντας έναν αγώνα δρόμου ώστε να βγει στην κυκλοφορία σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Σύντομα η ιστορία του αρχίζει και παίρνει μορφή, αρχής γενομένης με τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου του, τον Ebenezer Scrooge (Cristopher Plummer) – όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο κύριος Scrooge! Σιγά σιγά η ιστορία αρχίζει να ξεδιπλώνεται στο μυαλό του Dickens, όμως η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για μία απλή ιστορία, καθώς ο Dickens, όπως συμβαίνει και με το Scrooge, έχει τα δικά του φαντάσματα να τον στοιχειώνουν. Τελικά, ποιες καταστάσεις ενέπνευσαν τον Dickens και κυρίως… πώς συνδέεται ο Scrooge με τον πατέρα του συγγραφέα, John Dickens (Jonathan Pryce);

               Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Les Standiford, επικεφαλής του προγράμματος δημιουργικής γραφής του Florida International University, και πρόκειται για το πώς ο Dickens κατέληξε να γράψει την ιστορία βάσει της οποίας γιορτάζουμε (και κυρίως τιμούμε) τα Χριστούγεννα. Το σενάριο υπογράφει η Susan Coyne κι η σκηνοθεσία είναι του Bharat Nalluri.

               Ο Standiford περιέγραψε στο βιβλίο του τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Dickens έφτασε να συνθέτει τη “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία”, συμπεριλαμβανομένων βιωμάτων και της όλης ιδεολογίας του Dickens. Όμως στην κινηματογραφική αυτή οπτική, η Coyne κι ο Nalluri δίνουν μία συγκινητική διάσταση στη ζωή του συγγραφέα λίγο πριν από τη μεγάλη του επιτυχία. Όλοι γνωρίζουμε πως ο Dickens ήταν ένας άνθρωπος που προβληματιζόταν πάντα από τις κοινωνικές αδικίες και στην ταινία αυτό αντικατοπρίζεται με μία συγκινητική διάσταση. Ο σκηνοθέτης, μάλιστα, καταφέρνει και βλέπει τη ζωή μέσα από τα μάτια του Dickens και με τη θεατρικότητα που διακατέχει την ταινία, καταφέρνει να αποδώσει τα κίνητρα του κλασσικού συγγραφέα μαρτυρώντας ίσως και μία συμπάθεια στον Dickens. Κι αυτή η συμπάθεια εντυπώνεται στο νου του θεατή.

“Ο Άνθρωπος Που Εφηύρε Τα Χριστούγεννα” είναι μία ταινία ειλικρινής: τρυφερή αλλά και σκοτεινή. Ανθρώπινη και κυρίως λυτρωτική. Γιατί, όπως και στη “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία”, ο θεατής λυτρώνεται από τους όποιους εγωισμούς (μία αμιγώς ανθρώπινη αδυναμία) και ανακαλύπτει πως, παρά τους εγωισμούς αυτούς και παρά τους δαίμονες που τον καταδιώκουν, υπάρχει μέσα μας μία μαγεία που μας δίνει δύναμη και νόημα στη ζωή μας.

Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν και οι ερμηνείες, καθώς ο Dan Stevens, ένας εκφραστικότατος ηθοποιός, εξωτερικεύει την παθιασμένη φύση του χαρακτήρα του, τις αμφιβολίες του, τους φόβους του, τις ελπίδες του. Ο Christopher Plummer επάξια μπορεί να προστεθεί στη λίστα των καλύτερων ενσαρκώσεων του τσιγκούνη Scrooge ο οποίος έχει και τον καταλυτικό ρόλο του συνοδοιπόρου του Dickens στο εγχείρημά του.

Με λίγα λόγια; Θα εκπλαγώ αν η ταινία δε γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια Christmas classic! Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Dan Stevens, Christopher Plummer, Jonathan Pryce, Morfydd Clark, Justin Edwards, Anna Murphy κ.α.

You may also like