Πρόταση για dvd: The Party

Βράδυ τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου κι ελπίζω με την αλλαγή της ώρας να μην… αποδιοργανωθήκατε εντελώς! Όπως κάθε Κυριακή, έτσι κι η αποψινή είναι ιδανική για ταινία στο σπίτι. Θα ξεκινήσω με το το εξής δεδομένο: σε κάθε πάρτυ θα υπάρξει ένα περιστατικό που θαμείνει ανεξίτηλο στη μνήμ οικοδεσπότη και καλεσμένων, αλλά και κάτι που μπορεί να μην εξελιχθεί όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Στο αποψινό Party, όμως…. όλα πάνε εντελώς ανάποδα!

               Κάτι τέτοιο συμβαίνει και μία όμορφη βραδιά όταν από ένα λάθος, ο Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers), φιλόδοξος Ινδός ηθοποιός, αντί να απολυθεί καταλήγει… καλεσμένος σ’ένα πολυτελές πάρτυ! Κι όλα πάνε στραβά κυριολεκτικά με το που διαβαίνει το κατώφλι του οικοδεσπότη: χάνει το παπούτσι του, στριμώχνεται στο τραπέζι του δείπνου καθισμένος σε ένα εξωφρενικά χαμηλό κάθισμα… κι αυτά είναι τα απλά περιστατικά που κάνουν αυτό το πάρτυ πραγματικά αξέχαστο!

               Το “Party” είναι η δεύτερη συνεργασία του αείμνηστου κωμικού με τον σκηνοθέτη Blake Edwards, λίγα χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία με το “Ροζ Πάνθηρα” το 1962. Εδώ ο Edwards συνυπογράφει το σενάριο με τους Tom και Frank Waldman.

               Αν απολαμβάνετε τα σκετς των Monty Python και γενικότερα την κωμωδία slapstick (είναι το είδος που χαρακτηρίζεται από αδεξιότητα και γκάφες), τότε το “The Party” είναι για σας! Πρόκειται για μία απολαυστική κωμωδία όπου οι διάλογοι δεν είναι απαραίτητοι για να γελάσει κανείς! Οι κινήσεις των σωμάτων , οι εκφράσεις, οι κωμικές περιστάσεις συνθέτουν από μόνες τους ένα απολαυστικό παζλ εικόνων που βλέποντάς το κανείς γελά αβίαστα, κάνοντας το χάος που μεθοδικά χτίζει ο Edwards να θυμίζει… όαση!

               Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει την ταινία ένα είδος “βωβού μονόλογου”, όπου ο Peter Sellers κι οι αλησμόνητες δεξιότητές του στον αυτοσχεδιασμό κλέβουν την παράσταση! Στο ρόλο του ευγενέστατου αλλά αφάνταστα γκαφατζή (όντας σε περιβάλλον εντελώς διαφορετικό κι από την κουλτούρα του) μπλέκει σε μία βραδιά παρεξηγήσεων και καταστάσεων από τις οποίες ξεφεύγει μ’ ένα “I’m terribly sorry” και ένα “Thank you” που σκλαβώνει! Ο Peter Sellers είναι αναγνωρισμένα ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της ιστορίας του κινηματογράφου και το “The Party”, αν και πολλοί το κατατάσσουν στην κατηγορία του cult, παραμένει μία κωμωδία που δεν πρέπει να χάσει κανείς να δει, έστω μία φορά στη ζωή του! Προσωπικά είναι η δεύτερη φορά που το απήλαυσα και δε θα διστάσω να το ξαναεπιλέξω!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και ν’ απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Peter Sellers, Claudine Longet, Steve Franken, Marge Champion, Denny Miller, κ.α.

You may also like