Πρόταση για Dvd :The Reader

Βράδυ Κυριακής κι είναι η ιδανική στιγμή για να αναπληρώσουμε ενέργεια για τη νέα βδομάδα που ξεκινά αύριο με μία καλή ταινία στο σπίτι. Η αποψινή μας πρόταση μας ταξιδεύει σ’ ένα μελανό κεφάλαιο της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας και μας προφέρει μία αναπάντεχη πλευρά του.

               Η ιστορία μας ξεκινά με ένα flash back του Michael (Ralph Fiennes) που αναπολεί το καλοκαίρι στο Βερολίνο του 1958 και τη σχέση που είχε συνάψει τότε με τη Hannah (Kate Winslet), μία εισπράκτορα στα τραίνα. Εκείνος ήταν μόλις 15 ετών (David Kross) κι εκείνη 36, όμως οι δυο τους δεν αρκούνταν μόνο στις συναντήσεις τους πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς η Hannah του ζητούσε να της διαβάζει τα βιβλία που μελετούσε. Μια μέρα η Hannah απλά θα εξαφανιστεί χωρίς να πει κουβέντα μόνο και μόνο για να τη συναντήσει ξανά ο Michael το 1966, όταν εκείνος σπουδάζει νομική κι εκείνη βρίσκεται στο εδώλιο κατηγορούμενη ως εγκληματίας πολέμου κατά την περίοδο του ναζισμού. Τότε ο Michael ταράζεται όχι μόνο από την αποκάλυψη του παρελθόντος της Hannah αλλά κυρίως από ένα μυστικό που μπορεί να καθορίσει και τη μοίρα της.

               Η ταινία “Σφραγισμένα Χείλη” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Bernhard Schlink, με τη διασκευή του σεναρίου να φέρει την υπογραφή του David Hare, ενώ η  σκηνοθεσία είναι του Stephen Daldry (“Billy Elliot”, 2000). Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία τους έξι χρόνια μετά τις υποψήφιες για Oscar Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου “Ώρες” (2002).

               Αν νομίζετε πως πρόκειται για μία ακόμη ταινία που εστιάζει στο Ολοκαύτωμα, καλό είναι να αναθεωρήσετε. Ναι μεν η όλη της δομή βασίζεται στις βαρβαρότητες μίας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, όμως ο Daldry με οδηγό το έργο του Schlink, εξερευνά την ηθική πλευρά του μαύρου αυτού κεφαλαίου. Η Hannah είναι μία γυναίκα που προτίθεται να δεχθεί την εσχάτη τιμωρία μόνο και μόνο για να κρύψει κάτι που μπορεί και να την ντροπιάζει ακόμη περισσότερο. Και φυσικά τη βαραίνουν πολλά περισσότερα από αυτό το μυστικό. Ο Daldry κι ο Ηare καταφέρνουν και παρασέρνουν το θεατή σε μία ιστορία προσηλωμένη στις επιπτώσεις του Ολοκαυτώματος όχι μόνο στα άμεσα θύματά του, αλλά και στους “αφανείς” θύτες.

               Αν κι η ταινία διεκδίκηση Oscars Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου, η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα θαυμαστό επίτευγμα σε επίπεδο ερμηνειών. Χωρίς να θέλω να μειώσω τη συμβολή του νεαρού David Kross στο ρόλο του Michael, η ταινία είναι ένα “one woman show” κι η Winslet κρατά το τιμόνι. Στους δικούς της ώμους πέφτει το βάρος των ευθυνών της Hannah κι η ηθοποιός το σηκώνει με μαεστρία. Είναι εκείνη που θα βάλει το θεατή σε σκέψεις για τις κρυφές πτυχές του πολέμου – και φυσικά όχι μόνο του Ολοκαυτώματος, αλλά κάθε πολέμου για τον οποίο έχουμε διαβάσει κι ακούμε. Για την ερμηνεία της βραβεύθηκε με το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου… για τους σωστούς λόγους!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και ν’ απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Kate Winslet, David Kross, Ralph Fiennes, Bruno Ganz, Lena Olin, Alexandra Maria Lara, Linda Bassett κ.

You may also like