Πρόταση για dvd: The Usual Suspects (Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου)

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο πλησιάζει στο τέλος του κι είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσουμε με μία καλή ταινία στο σπίτι! Το Oscar-ικό μας αφιέρωμα συνεχίζεται και γι’ απόψε εστιάζουμε στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο Roger “Verbal” Kint (Kevin Spacey) είναι ένας απατεώνας που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση κι ένας από τους δύο επιζώντες της φωτιάς σ’ένα πλοίο. Κατά την ανάκρισή του αφηγείται πώς κατέληξε σε αυτό το σημείο. Σύμφωνα με τον Verbal όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκε σ’ένα αστυνομικό lineup αναγνώρισης στο τμήμα της Νέας Υόρκης με τους Michael McManus (Stephen Baldwin), Fred Fenster (Benicio Del Toro), Todd Hockney (Kevin Pollack) και Dean Keaton (Gabriel Byrne). Οι πέντε τους αποφασίζουν να εκδικηθούν την αστυνομία για την άδικη κατηγορία (είναι μεν εγκληματίες, αλλά δεν είχαν σχέση με αυτό που τους προσάπτουν). Η μία ”δουλειά” φέρνει την άλλη μέχρι που αναλαμβάνουν μία ακόμη για έναν εγκληματία που για τις αρχές της τάξης είναι κάτι σαν αστικός θρύλος, τον Keyser Söze. Και κατά την ανάκριση του Verbal η απορία είναι μία: πού τελειώνει η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα;

Η ταινία “Συνήθεις Ύποπτοι” είναι η κινηματογραφική απεικόνιση μίας πρωτότυπης ιστορίας του σεναριογράφου Christopher McQuarrie (“Valkyrie”, 2008) σε σκηνοθεσία του Bryan Singer (“X-Men”, 2000 και “X-Men 2”, 2003).

Πρόκειται για μία neo-noir ταινία που, όπως κάθε project του είδους, περιστρέφεται γύρω από μη συμβατικούς χαρακτήρες. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να νιώσει συμπάθεια για εγκληματίες με βαριά ποινικά μητρώα; Δεν πρόκειται για μία heist movie όπου τον θεατή τον κερδίζει η ευρηματικότητα των σχεδίων της συμμορίας. Αυτό που τραβά το ενδιαφέρον του θεατή είναι η σκοτεινή πλευρά των ηρώων κι η πολυπλοκότητα κάποιων από αυτών – αν όχι όλων. Ας πάρουμε για παράδειγμα το χαρακτήρα του Keaton, πρώην αστυνομικός, διεφθαρμένος με μία και μόνο αδυναμία. Ή εκείνον του Verbal, ενός ανθρώπου με σωματική αναπηρία, ευαίσθητος και συνάμα πολυμήχανος. Κι ας το παραδεχθούμε: πάντα οι “κακοί” δημιουργούν στο θεατή μία μυστηριώδη έλξη! Ο Bryan Singer παίρνει τους χαρακτήρες του McQuarrie και τους τοποθετεί σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι διαφθοράς και μυστηρίου καθώς εκεί που νιώθουν πως είναι οι “άρχοντες” του παιχνιδιού καταλήγουν να γίνουν πιόνια για να σώσουν τη ζωή τους – και να βγάλουν όσο μεγαλύτερο κέρδος είναι εφικτό. Επιπλέον τα κομμάτια του κινηματογραφικού αυτού παζλ είναι τόσο έξυπνα… μπερδεμένα από το σκηνοθέτη που ο θεατής δε σταματά στιγμή να προσπαθεί να τα βάλει στη θέση του, ενώ ακόμη κι αν το καταφέρει, μένει μία λεπτομέρεια που θα τον κάνει να νιώθει πως κάποιο κομμάτι λείπει ή είναι σε λάθος θέση. Αυτή είναι κι η μαγεία της ταινίας που τον καθηλώνει και που οδήγησε τους “Συνήθεις Υπόπτους” στα Oscars, με τον McQuarrie να κερδίζει το βραβείο του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

Για το project του ο Singer συγκέντρωσε ένα μοναδικό cast για τους χαρακτήρες του, με τους ηθοποιούς να ταιριάζουν απόλυτα με τις περσόνες τους. Τα φώτα, όμως, δικαίως πέφτουν στον Kevin Spacey, καθώς ο χαρακτήρας του Verbal είναι και το “κλειδί” της υπόθεσης. Ο φαινομενικά αδύναμος Verbal, μέσω του δημοφιλούς ηθοποιού, γίνεται ίσως ο πιο βασικός παράγοντας όλης της πλοκής κι ο Spacey δικαιώνει την επιλογή του Singer! Άξιος, λοιπόν, ο νικητής του Oscar, Β’ Ανδρικού Ρόλου!

Με λίγα λόγια; Καλή διασκέδαση κι ελπίζω να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ!

Πρωταγωνιστούν: Gabriel Byrne, Stephen Baldwin, Kevin Spacey, Benicio Del Toro, Kevin Pollack, Chazz Palminteri, Giancarlo Esposito, Pete Postlethwaite κ.α.

Φέτος υποψήφιοι για το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου είναι οι:
Mahershala Ali, “Moonlight”
Jeff Bridges, “Hell Or High Water”
Lucas Hedges, “Manchester By the Sea”
Dev Patel, “Lion”
Michael Shannon, “Nocturnal Animals”

You may also like