Πρόταση για dvd: Widows

Πρώτο βραδάκι Κυριακής του Σεπτέμβρη κι ο νους μας είναι ακόμη στις παραλίες και την ηρεμία που μας πρόσφερε η ακροθαλασσιά. Καθώς, όμως ξεκινά νέα βδομάδα αύριο, μία ταινία στο σπίτι είναι ό,τι πρέπει για ένα όμορφο φινάλε στο σαββατοκύριακό μας. Κι η πρότασή μας απόψε…. κλέβει τις εντυπώσεις!

               Μην έχοντας προλάβει καλά καλά να θάψει το ληστή σύζυγό της, Harry (Liam Neeson), η Veronica (Viola Davis) δέχεται μία αναπάντεχη επίσκεψη από τον Jamal Manning (Brian Tyree Henry), έναν νονό της νύχτας από τον οποίο έκλεψε ο Harry χρήματα σε αυτήν την τελευταία του δουλειά. Φτάνει στην πόρτα της με ένα τελεσίγραφο: τα λεφτά του πίσω σ’ ένα μήνα ή τη ζωή της. Τελευταία λύση στην απόγνωσή της ένα τετράδιο που φύλαγε ο Harry κι όπου περιλαμβάνονται τα σχέδια μίας επερχόμενης ληστείας εις βάρους των Mulligan, μίας οικογένειας με πολυετή ενασχόληση με την πολιτική του Chicago. Έτσι θα έρθει σ’ επάφη με τη Linda (Michelle Rodriguez) και την Alice (Elizabeth Debicki), επίσης χήρες μελών της συμμορίας του Harry. Οι τρεις γυναίκες προετοιμάζονται, όμως ο χρόνος κυλά εναντίον τους και στην πορεία θα βγούνε μυστικά που θα επηρεάσουν κυρίως τη Veronica.

               Οι “Χήρες” βασίζονται στην ομότιτλη mini σειρά του BBC από τη Lynda La Plante. Η σεναριογράφος συνεργάστηκε για την κινηματογραφική εκδοχή με τη Gillian Flynn, συγγραφέα του επιτυχημένου “Gone Girl”, και το Steve McQueen. Ο τελευταίος, μάλιστα, αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της ταινίας (“Shame”, 2012 και “12 Years A Slave”, 2013).

                Εδώ δε μιλάμε απλά για μία heist movie της κατηγορίας της “Συμμορίας των Έντεκα”. Σαφώς και απολαμβάνουμε τη σαγήνη του σχεδιασμού και της εκτέλεσης της ληστείας (στο κάτω κάτω, όλα γίνονται στο Σικάγο!), όμως ο McQueen δεν αναλώνεται σε αυτά. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία ιδιαίτερη ιστορία επιβίωσης, στην οποία παράλληλα θίγονται απροκάλυπτα και θέματα όπως ο σεξισμός κι οι φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις. Στην ουσία πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό thriller με το σασπένς που δημιούργησε γύρω από λογοτεχνικούς της χαρακτήρες η Gillian Flynn να είναι απόλυτα αισθητό και στη μεγάλη οθόνη. Κυρίως, όμως, θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε έμφαση στο γεγονός πως η νέα συμμορία που αναγκαστικά συστήνεται αποτελείται από γυναίκες. Σε αντίθεση με το “Ocean’s Eight” όπου, ναι μεν είχαμε μία συμμορία γυναικών (κι ένας από τους στόχους ήταν κι η έξαψη του ακατόρθωτου), εδώ οι κεντρικές ηρωίδες είναι γυναίκες που η μόνη τους έννοια είναι να επιβιώσουν από τις συνέπειες των πράξεων των συζύγων τους – κι όλα είναι εναντίον τους, δεδομένου πως δεν έχουν ιδέα του τι ακριβώς πρόκειται να κάνουν. Αποτέλεσμα μία εξαιρετική ταινία με την κατάλληλη κι απόλυτα αρμονική δοσολογία αγωνίας και δράσης, τόσο χάρη στην σκηνοθετική ματιά του McQueen όσο και στις ερμηνείες του ensemble που ο σκηνοθέτης συγκέντρωσε. Ιδιαίτερη έμφαση θα ήθελα να δώσω στην ερμηνεία της Viola Davis, η οποία ποτέ δεν αρνήθηκε έναν απαιτητικό ρόλο ή έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα και βέβαια για άλλη μία φορά όχι μόνο δεν απογοητεύει, αλλά μαγεύει το θεατή.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και ν’ απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Liam Neeson, Colin Farrell, Cynthia Erivo, Brian Tyree Henry, Carrie Coon, Daniel Kaluuya, Jon Bernthal, Lukas Hass, Robert Duvall κ.α.

You may also like