Πρόταση για dvd: “Zodiac”

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine!  Άλλο ένα όμορφο σαββατοκύριακο του Νοέμβρη πλησιάζει στο τέλος του κι ελπίζω να το περάσατε όμορφα και με καλή παρέα! Η ιδέα του χουχουλιάσματος το βράδυ της Κυριακής μοιάζει πλέον όλο και πιο ελκυστική και τι καλύτερο για να ολοκληρωθεί η θαλπωρή αυτή με μία καλή ταινία στο σπίτι; Για απόψε σας προτείνω μία ταινία που εξερευνά την ιστορία γύρω από την πιο αινιγματική φιγούρα στα χρονικά του εγκλήματος…

4η Ιουλίου, 1969, Καλιφόρνια. Ένα ζευγάρι πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης. Η κοπέλα πεθαίνει, ο νεαρός καταφέρνει και επιβιώνει. Ένα μήνα αργότερα, η εφημερίδα San Francisco Chronicle δέχεται επιστολές με γρίφους στις οποίες ο δολοφόνος που αυτοαποκαλείται “Zodiac” στην ουσία εμπαίζει μέσα ενημέρωσης και (φυσικά) αστυνομία. Ο σκιτσογράφος Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), παρά το ενδιαφέρον που δείχνει για την υπόθεση, δε συμπεριλαμβάνεται στην ερευνητική ομάδα, ενώ ο δημοσιογράφος Paul Avery (Robert Downey Jr.) δεν παίρνει σοβαρά τις θεωρίες του Graysmith. Αυτή η κατάσταση βέβαια, αλλάζει όταν οι θεωρίες του Graysmith έχουν μία βάση τότε ο Avery ανοίγεται λίγο περισσότερο. Λίγο καιρό αργότερα, ενώ οι ντετέκτιβ Dave Toschi (Mark Ruffalo) και Bill Armstrong (Anthony Edwards) ερευνούν τη δολοφονία ενός οδηγού ταξί, σύντομα αντιλαμβάνονται πως αυτή η υπόθεση σχετίζεται με την υπόθεση του “Zodiac”. Έτσι ρεπόρτερ κι αστυνομία εμπλέκονται σ’ ένα ανθρωποκυνηγητό που αναμφίβολα θα τους αλλάξει τη ζωή…

Η ταινία “Zodiac” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του σκιτσογράφου και συγγραφέα Robert Graysmith, στο οποίο περιγράφεται όλο το χρονικό της έρευνας γύρω από τον πιο μυστηριώδη κατά συρροή δολοφόνο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διασκευή του σεναρίου είναι του James Vanderbilt (“The Amazing Spider-Man, 2012 και το sequel του 2014) ενώ η σκηνοθεσία είναι του David Fincher (“Fight Club, 1999).

Αν είστε fans των σκοτεινών θρίλερ, τότε μία ταινία δια χειρός David Fincher είναι πάντα μία επιτυχημένη επιλογή. Ο σκηνοθέτης μεταφέρει με μεγάλη ακρίβεια τα γεγονότα που εξελίχθηκαν κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ενώ παράλληλα με τη ρυθμό που δίνει στην ταινία δημιουργεί έναν σαγηνευτικό ιστό αράχνης για το θεατή. Μπορεί σε κάποιους να μην άρεσε που από την ταινία έλειπαν σκηνές δράσεις, αλλά ας το ξανασκεφτούμε… Η όλη (παρανοϊκή) γοητεία της ιστορίας του “Zodiac” βασίζεται στο ότι όλοι αναζητούσαν (κι ίσως ακόμη και σήμερα αναζητούν) έναν άνθρωπο – σκιά. Αυτό το μυστήριο είναι βούτυρο στο ψωμί του Fincher, ο οποίος μας “σερβίρει” μία neo – noir ταινία με σασπένς που μας ιντριγκάρει σε κάθε της λεπτό να μάθουμε λεπτομέρειες για αυτόν το δολοφόνο φάντασμα. Σύμμαχοι του Fincher σε αυτήν την “περιπέτεια” οι ηθοποιοί που συγκέντρωσε για να επαναφέρει τους σημαντικότερους χαρακτήρες της υπόθεσης. Από τον Jake Gyllenhaal και τον Mark Ruffalo ως το Robert Downey Jr. και τον Brian Cox , το καστ της ταινίας αναδεικνύει τους χαρακτήρες που του ανατέθηκαν με ρεαλισμό, καθώς όλοι μελέτησαν και (όπου ήταν δυνατόν) ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους που υποδύονταν προκειμένου να εμβαθύνουν στις περσόνες στους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!


Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Brian Cox, Elias Koteas, Donal Logue, Dermot Mulroney, Chloë Sevigny, John Carroll Lynch κ.α.

You may also like