Πως τα στρείδια παράγουν μαργαριτάρια;, από τη Νατάσα Σχοινά

86c09ac32e40df6262f2f6404e759700Ενώ τα περισσότερα κοσμήματα κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα και πετράδια που βρίσκονται κάτω από τη γη, τα μαργαριτάρια είναι αποτέλεσμα βιολογικής διαδικασίας μέσα στη θάλασσα, που συμβαίνει τυχαία!

Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο, εισχωρήσει σε ένα από τα δύο κοχύλια ενός στρειδιού, μία ενόχληση προκαλείται στο στρείδι. Εκείνο, αδυνατώντας να διώξει τον «εισβολέα», παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία (αποτελούμενη από ανθρακικό ασβέστιο) γύρω από αυτό για να προστατεύσει τον εαυτό του. Όσο ο εισβολέας μένει εκεί, το στρείδι συνεχίζει να παράγει στρώματα αυτής της ουσίας, ώσπου μετά από κάποια χρόνια έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα λείο και λαμπερό κουκούλι, το οποίο πλέον έχει γίνει ένα μαργαριτάρι.

Εκτός, όμως, από τα φυσικά μαργαριτάρια, έχουμε και τα μαργαριτάρια καλλιέργειας στη δημιουργία των οποίων έχει παρέμβει ο άνθρωπος. Ο ειδικός ανοίγει το στρείδι και τοποθετεί ένα ξένο σώμα στο εσωτερικό του. Τότε, ενεργοποιείται ο μηχανισμός προστασίας του στρειδιού με αποτέλεσμα να δημιουργείται, κατά τα πρότυπα της φυσικής διαδικασίας, ένα μαργαριτάρι.
Εμφύτευση σε στρείδι.

Σχεδόν όλα τα μαργαριτάρια που πωλούνται σήμερα είναι καλλιέργειας.

Το χρώμα του μαργαριταριού ποικίλλει και μπορεί να είναι άσπρο, ασημί, κρεμ, χρυσό, πράσινο, μπλε ή μαύρο, ανάλογα με το στρείδι ή το οστρακόδερμο μέσα στο οποίο βρίσκεται σε συνδυασμό με τις συνθήκες του νερού και συχνά σε συνδυασμό με τον πυρήνα βάση του οποίου δημιουργείται το μαργαριτάρι.

603641_10152348584436955_803391179911541327_nΤο κάθε χρώμα σημαίνει και κάτι διαφορετικό:
Άσπρο: Αγνότητα
Ροζ: Αγάπη
Χρυσό: Πλούτος
Πράσινο: Ρομαντισμός
Μπλε: Αιωνιότητα
Μαύρο: Αξιοπρέπεια

You may also like