Πόνος στη μέση; Ιδού το top 5 ασκήσεων που θα την ανακουφίσει (Pt. I)

Πολλές φορές η στάση του σώματός μας ενώ εργαζόμαστε μπορεί να λειτουργήσει εναντίον μας και, ειδικότερα, εναντίον της μέσης μας. Προσθέστε σε αυτό και μία απότομη κίνηση (π.χ. να σηκώσουμε απρόσεκτα ένα βαρύ αντικείμενο) ή να μην κοιμόμαστε σε σωστή στάση κι ο πόνος στη μέση μπορεί να γίνει ανυπόφορος, κυοφορώντας συχνά και περαιτέρω κινδύνους. Γι’ αυτό και σας προτείνουμε μία σειρά διατάσεων για άμεση αντιμετώπιση του πόνου. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να φορέσετε άνετα ρούχα κι ένα yoga mat.

               01 Συχνά ο πόνος στη μέση οφείλεται σε συσπάσεις των μυών της μέσης. Η Στάση του Παιδιού μας βοηθά να κάνουμε ήπιες διατάσεις σε αυτήν την ομάδα μυών. Στηριζόμαστε στα τέσσερα με τις παλάμες ακριβώς κάτων από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Φέρνουμε αργά τον κορμό μας προς τα πίσω ώστε τα χέρια μας να τεντωθούν μπροστά μας και οι γοφοί μας να αγγίξουν τις φτέρνες μας και διατηρου΄με αυτή τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα.

               02 Η Στάση της Γάτας/Αγελάδας είναι η συνέχεια της προηγούμενης άσκησης και στόχος της είναι να επιμηκυνθούν οι μύες της μέσης και να υποχωρήσει ο πόνος. Ερχόμαστε και πάλι στην αρχική θέση γονατίζοντας και φροντίζουμε η σπονδυλική στήλη να είναι παράλληλη με το πάτωμα. Έπειτα κυρτώνουμε την πλάτη μας προς τα επάνω ώστε να νιώσουμε τους ώμους να εκτείνονται – όπως κάνει μία γάτα. Κρατάμε αυτή τη στάση για πέντε δευτερόλεπτα, χαλαρώνουμε και στη συνέχεια αφήνουμε το στομάχι να “πέσει” κάνοντας άλλη μία καμπύλη με την πλάτη. Κρατάμε τη στάση για άλλα πέντε δευτερόλεπτα και κάνουμε όλον τον κύκλο της άσκησης για άλλα 30.

               03 Ξεκινώντας από ύπτια θέση με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα σταθερά στο έδαφος, ανοίγουμε τα χέρια μας ώστε να δημιουργήσουν ένα “T” με το σώμα μας. Κρατάμε τους ώμους στο έδαφος και αργά στρέφουμε τα γόνατα προς τη μία μας πλευρά. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κι έπειτα επιστρέφουμε στην αρχική θέση για να επαναλάβουμε από την άλλη πλευρά.

               04  Μένουμε ξαπλωμένοι με τα γόνατα λυγισμένα και φέρνουμε τα χέρια μας είτε πίσω από τα γόνατά μας είτε κάτω από τις επιγονατίδες μας. Φέρνουμε αργά τα πόδια μας προς το στήθος με τη βοήθεια των χεριών μας, χωρίς όμως αυτά να ασκούν μεγάλη πίεση – απλά καθοδηγούμε με αυτά τα πόδια μας. Διατηρούμε τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα και προσπαθούμε να κουνήσουμε τους γοφούς δεξιά κι αριστερά αλλά και πάνω και κάτω ώστε να κάνουμε μαλάξεις στους μύες της μέσης. Επιστρέφουμε αργά στην αρχική θέση.

               05 Η συγκεκριμένη άσκηση εξυπηρετεί ιδιαίτερα την περιοχή της λεκάνης καθώς πολύ συχνά ο πόνος της μέσης “χτυπάει” κι εκείνο το σημείο. Και πάλι ξαπλωμένοι όπως στις ασκήσεις #3 και #4, διατηρούμε τη μέση χαλαρή –  θα το διαπιστώσουμε αν υπάρχει μία μικρή κενή καμπύλη ανάμεσα στη μέση και το έδαφος. Έπειτα, συσφίγγοντας τους κοιλιακούς μας μύες, ισιώνουμε όλη μας την πλάτη και τη μέση στο έδαφος σηκώνοντας ελαφρώς τη λεκάνη μας προς τα πάνω. (Προσοχή: η άσκηση δεν είναι η “γέφυρα” όπου σηκώνεται ψηλά η λεκάνη, στόχος είναι όλη η πλάτη να έρθει στο έδαφος.)

               Μείνετε συντονισμένοι, καθώς έρχεται σύντομα και το Β’ μέρος για να κάνετε ένας πλήρες session! Φυσικά, μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα και με τις πέντε αυτές ασκήσεις!

You may also like