Πόσο κατάλληλα είναι τα παπούτσια του jogging για το περπάτημα;

Το ημερήσιο περπάτημα είναι ό,τι απλούστερο μπορεί να κάνει κανείς για την υγεία του. Ακόμη και μισή ώρα την ημέρα μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει το σώμα και τη διάθεσή μας. Για να γίνει αυτό, βεβαίως χρειάζονται και τα σωστά παπούτσια… Όπως και να το κάνουμε, οι μπαλαρίνες δεν ενδείκνυνται για τέτοια δραστηριότητα! Η λογική λέει πως τα παπούτσια που χρησιμοποιούμε όταν τρέχουμε ή όταν κάνουμε ένα HIIT session μπορούν να μας εξυπηρετήσουν εξίσου καλά για έναν περίπατο. Είναι όμως βάσιμη αυτή η λογική;

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε παπούτσια;

               Στην πραγματικότητα, αν δοκιμάσουμε να φορέσουμε τα παπούτσια του jogging για έναν μεγάλο περίπατο… Θα διαπιστώσουμε στο τέλος της ημέρας πως τα πόδια μας θα εκδηλώσουν τα… παράπονά τους με πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε παπούτσι έχει το δικό του τρόπο σχεδιασμού. Στο τρέξιμο, τα πόδια μας κάνουν γρήγορες κινήσεις με μεταβαλλόμενο κάθε φορά ρυθμό, οπότε κι είναι πιο ελαφριά σαν παπούτσια. Για το περπάτημα, πρέπει τα παπούτσια να είναι πιο βαριά ώστε να ανταποκρίνονται σε ένα σταθερό ρυθμό βηματισμού.

               Κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε παπούτσια για περπάτημα είναι η στήριξη που προσφέρουν. Στην περίπτωση του jogging, οι σόλες των παπουτσιών είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να απορροφώνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι κραδασμοί που υφίσταται το σώμα… από τη φτέρνα και την έξω καμάρα του ποδιού. Για το περπάτημα, όμως, η σόλα πρέπει να είναι πιο εύκαμπτη ώστε να διαμοιράζεται σωστά το βάρος στο πόδι ενόσω κινείται. Κι όσον αφορά την ευκαμψία της σόλας; Στα παπούτσια του jogging αυτή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο μέσο της καμάρας του ποδιού. Όσοι περπατούν αυτή πρέπει να εντοπίζεται στο σύνολο της καμάρας, καθώς η ώθηση σε αυτήν την κίνηση ξεκινά από τα δάχτυλα των ποδιών.

               Φυσικά για τον καθένα μας είναι διαφορετική η αίσθηση άνεσης που του προσφέρουν τα αθλητικά παπούτσια. Για να απολαμβάνουμε πλήρως τα οφέλη κάθε μορφής άσκησης, είναι σώφρων να γίνεται κι η σωστή επιλογή. Επομένως, αν θέλετε ένα νέο ζευγάρι παπουτσιών για τη γυμναστική σας, μη διστάσετε να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός γυμναστή ή ακόμη και του πωλητή στο κατάστημα. Και οι δύο θα μπορούν να σας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κάνετε την ιδανική επιλογή.              

  Πηγή: Prevention

Featured image: unsplash.com/@andrewdinh

You may also like