Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την ανάπτυξη του παιδιού;

play 1Το παιχνίδι για τα παιδιά εκτός από ευχαρίστηση αποτελεί και την καθημερινή τους ενασχόληση, ένα είδος «εργασίας» κατάλληλης για παιδιά δηλαδή. Μπορεί για τους ενήλικες να είναι μόνο ένας τρόπος για να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, όμως για τα παιδιά είναι η ίδια η καθημερινότητά τους και είναι πολύ σημαντική για εκείνα.

Από την εποχή του Πλάτωνα κιόλας, ο οποίος παρακινούσε τα παιδιά να μαθαίνουν παίζοντας, μέχρι και σήμερα, όπου το παιδικό παιχνίδι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με τα παιχνίδια και τα οφέλη τους στην γνωστική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Το παιχνίδι είναι μια έκφραση της ενέργειας που έχει ένα παιδί. Ξεκινά από την ανάγκη να τεθεί σε κίνηση ένα βρέφος και λειτουργεί ενστικτωδώς σε κάθε παιδί.

Το παιχνίδι είτε είναι με αντικείμενα είτε χωρίς εξασκεί τις κινητικές και νοητικές λειτουργίες του παιδιού. Ταυτόχρονα, βοηθά στην ένταξή του στην κοινωνία και στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος, αλλά και φαντασίας. Μέσα από το παιχνίδι αποκαλύπτονται στοιχεία του χαρακτήρα, της προσωπικότητας και της ατομικότητας ενός παιδιού.

Η πιο γνωστή θεωρία η οποία κατηγοριοποιεί το παιδικό παιχνίδι είναι αυτή του Piaget, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τρία είδη παιχνιδιού.

Το παιχνίδι της άσκησης: Στο παιχνίδι αυτό το παιδί επαναλαμβάνει πολλές φορές την ίδια κίνηση. Βοηθά στην αισθητικοκινητική ανάπτυξή του και το κάνει συχνά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Το συμβολικό παιχνίδι: Το παιχνίδι γίνεται η ελεύθερη επέκταση του χειρισμού των συναισθημάτων και των αντικειμένων κατά συμβολικό τρόπο. Συνήθως συμβάλλει μια ομάδα στο συμβολικό παιχνίδι.

Το κοινωνικό παιχνίδι: Πρόκειται για ομάδες παιδιών που παίζουν παιχνίδια που έχουν έναν ορισμένο στόχο. Το παιδί απαλλάσσεται από τον εγωκεντρισμό του, κοινωνικοποιείται και μαθαίνει να συμπεριφέρεται με ορθολογισμό. Αυτή η περίοδος είναι ανάμεσα στα 3 και τα 6 χρόνια.

Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό γιατί:

  • Ικανοποιεί μία βασική και ενστικτώδη ανάγκη του παιδιού.
  • Αναπτύσσει τα αισθητήρια όργανά του και μαθαίνει να κινείται και να αισθάνεται το χώρο.
  • Βελτιώνει και επιταχύνει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.
  • Του χαρίζει το συναίσθημα της ικανοποίησης, της επιτυχίας και της συναισθηματικής ωρίμανσης.
  • Το βοηθά να αποβάλλει το άγχος και την επιθετικότητα.
  • Το ηρεμεί και το απασχολεί δημιουργικά.

play 2Ποια παιχνίδια θεωρούνται καλά για το παιδί;

Το ιδανικό παιχνίδι πρέπει να εξάπτει τη φαντασία του παιδιού. Πρέπει να το βοηθά να είναι δημιουργικό, να του διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, να κεντρίζει την περιέργειά του, να το ικανοποιεί σαν μέγεθος αναλόγως της ηλικίας του, να μπορεί να φτιάξει χειροτεχνίες ή κατασκευές με αυτό, να μην καταστρέφεται εύκολα, να είναι ασφαλές και πολύχρωμο.

Για κάθε ηλικία προτείνονται συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών. Από 0- 6 μηνών το μωρό πρέπει να παίζει με κουδουνίστρες και ηχητικά παιχνίδια, καθώς αυτή είναι η ηλικία που αναπτύσσεται η ακοή του. Από 6 έως 12 μηνών το παιδί πρέπει να μάθει να κάνει κατασκευές με τουβλάκια ή να παίζει με εικονογραφημένα πάνινα βιβλία. Από 1 έτους έως 2 πρέπει να παίζει με καρότσια που σπρώχνονται, με παζλ και με συναρμολογούμενα παιχνίδια. Από 2 ετών έως 3 πρέπει να παίζει με ποδήλατα, παζλ με 4- 6 κομμάτια, πλαστελίνη, κούνιες και αυτοκινητάκια.

 

Πηγή: περιοδικό 30 μέρες υγείας

You may also like