Πόσο υγιεινό είναι τελικά το popcorn;

Το popcorn  είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ στις προτιμήσεις του κόσμου. Είναι εθιστικό, νόστιμο κι υγιεινό ακόμα και σκέτο, ενώ μπορεί να συνοδευτεί με κάθε είδους ενισχυτικό  γεύσης, όπως αλάτι, βούτυρο, σοκολάτα, κ.α. Προτείνεται μέχρι κι από διατροφολόγος ως μία καλή επιλογή στο ενδιάμεσο των πιο βασικών γευμάτων. Πόσο υγιεινό είναι, όμως, το διάσημο σνακ;

Το popcorn (χωρίς πρόσθετα) έχει πολύ χαμηλά επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης και καθόλου χοληστερίνη, ενώ, παράλληλα, προσφέρει γενναία ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεΐνη και διάφορες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2, και στη ρύθμιση και διατήρηση υγειούς βάρους, χάρη στην ικανότητά τους να μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

To Πανεπιστήμιο του Scranton βρήκε ότι το popcorn είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μία κατηγορία χημικών, που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα φυτά και που είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και την ικανότητά της να καταπολεμά την καταστροφή των κυττάρων. Αυτές μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων αλλα και στην πρόληψη των φλεγμονών.

Το popcorn μπορεί, ακόμη, να προσφέρει περισσότερο σίδηρο κι από αυτό που έχει το σπανάκι. 28 γραμμάρια δίνουν 0.9 mg σιδήρου, την ώρα που ένα φλιτζάνι με 30 γραμμάρια σπανάκι έχει 0.8. Η δε συνολική λίστα με τα θρεπτικά συστατικά του popcorn περιλαμβάνει: πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ροβοφλαβίνη και θειαμίνη.

Φυσικά, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε μόνο την υγιεινή εκδοχή των popcorn, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να τα συνοδεύουμε με πρόσθετα υλικά, όπως το βούτυρο, που, μπορεί να ενισχύουν μεν τη γεύση, όμως δίνουν περιττά λιπαρά που μειώνουν την ισχύ του τίτλου του “υγιεινού” σνακ.

You may also like