Πώς αντιμετωπίζουμε τους πόνους από την γυμναστική;

Αν έχετε πάρει την απόφαση να γυμνάζεστε εν όψη καραντίνας, θα πρέπει να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να σας παρουσιαστούν… Οι πόνοι στην μέση, οι κράμπες και τα πρησμένα πόδια, μην σας σταματήσουν! Αν αφιερώνετε ένα κομμάτι από τον χρόνο σας στην σωματική άσκηση, το σίγουρα είναι πως θα σας ανταμείψει με ευεξία. Οι συχνές κράμπες, η άσχημη εικόνα των ποδιών μετά από την καταπόνηση ή το τρέξιμο μπορεί να σας κάνουν να απογοητευτείτε. Δείτε ποια είναι τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξετε όσο ασκείστε και πώς θα αποφύγετε τις γυμναστικές… επιβαρύνσεις.

Κράμπες

Αρκετά συχνά μπορεί να νιώθετε «τραβήγματα». Αφορά κυρίως τους πρωτάρηδες … Αλλά και τους έμπειρους δρομείς, που αρχίζετε να γυμνάζεστε χωρίς την κατάλληλη προθέρμανση. Αποτελεί ίσως τον συχνότερο δυσάρεστο φαινόμενο κατά την ώρα της άθλησης. Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Λύση: Αν αισθανθείτε ισχυρό τράβηγμα σε κάποιον μυ του ποδιού σας, θυμηθείτε πως πρέπει να κάνετε τα παρακάτω εξής βήματα: Ξεκούραστε το πόδι σας, τοποθετήστε πάγο ανά διαστήματα και κάντε πιεστική περίδεση, τοποθετώντας το πόδι σας ψηλά. Φυσικά και πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες διατάσεις πριν και μετά τις ασκήσεις. Έτσι, θα αποφύγετε σίγουρα το προηγούμενο σενάριο ταλαιπωρίας…

Πόνοι μέσης

Μπορεί να ανήκετε όμως στην κατηγορία των αγύμναστων ή με αρκετά περιττά κιλά ανθρώπων που αποφάσισαν να εντάξουν την γυμναστική στο πρόγραμμά τους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα σας πω! Είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να νιώσετε πόνους στην περιοχή της μέσης. Τις περισσότερες φορές αυτό δημιουργείται λόγω παράλειψης του stretching πριν τις ασκήσεις.

Λύση:  Φροντίστε να χρησιμοποιείτε τα αθλητικά παπούτσια με την κατάλληλη στήριξη. Ανάλογα για ποια χρήση τα θέλετε είτε για έντονο βάδισμα είτε για τρέξιμο, διαλέξτε τα κατάλληλα. Αν τυχόν έχετε πρόβλημα ανισοσκελίας που είναι ένα συχνό φαινόμενο, δοκιμάστε πρόσθετους πάτους στο ένα παπούτσι, ώστε να καλυφθεί η διαφορά.

Διαστρέμματα

Συχνά η συνήθεια του έντονου τρεξίματος μπορεί να προκαλέσει στραμπούληγμα στον αστράγαλο και να προξενήσει έντονο πόνο…Με αποτέλεσμα να σας στερήσει την γυμναστική για αρκετές ημέρες.

Λύση: Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ειδικούς επιδέσμους ώστε να κρατούν το πόδι σας σταθερό όταν πρόκειται να γυμναστείτε έντονα. Αν παρ’ όλα αυτά σας συμβαίνει συχνά τότε μία ακτινογραφία θα αναδείξει την έκταση του προβλήματος. Επιπλέον, ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος που θα δώσει τις σωστές οδηγίες για την λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Καταπονημένα πόδια

Το πρόβλημα δεν είναι το… πεντικιούρ και φυσικά δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Τα πρησμένα πόδια μετά από ώρες καταπόνησης μέσα στα αθλητικά παπούτσια, είναι έντονο πρόβλημα καθώς υπάρχει έντονη κίνηση των κάτω άκρων.

Λύση: Τα πιθανά αίτια  για τα καταπονημένα πόδια που «καίνε» μπορεί να είναι τα στενά παπούτσια ή οι κάλτσες που δεν αφήνουν το πόδι να αναπνεύσει, γι’ αυτό πρέπει φροντίζετε να έχετε τα κατάλληλα είδη υπόδησης. Πρώτο βήμα είναι να μην αμελείτε το συχνό πλύσιμο και την υγιεινή των ποδιών, ώστε να μην εμφανιστούν μυκητιάσεις στις μεσοδακτύλιες περιοχές. Δεύτερο, αν νιώθετε έντονο κάψιμο στα πέλματα τότε καλό θα ήταν να τα ανακουφίσετε σε μια λεκάνη με ζεστό (όχι καυτό) νερό σε συνδυασμό με άλατα. Τέλος, απαραίτητη ιεροτελεστία είναι η σωστή ενυδάτωση των ποδιών σας χρησιμοποιώντας μια κρέμα ποδιών με ουρία, όσο βαρετό και αν σας φαίνεται.

Γυμναζόμαστε και προσέχουμε τον εαυτό μας με τον σωστό τρόπο…

Photo credits: @debbieducic (unsplash)

You may also like