Πώς η αερόβια άσκηση ενισχύει την καρδιακή λειτουργία;

Θα συμφωνήσουμε πως ο καθένας επιλέγει τον τύπο γυμναστικής που τον ικανοποιεί και που μπορεί να προσαρμόσει πιο εύκολα στο καθημερινό του πρόγραμμα. Ωστόσο, καλό είναι πάντα να θυμόμαστε πως ο συνδυασμός διαφόρων τύπων είναι που σε βάθος χρόνου εγγυώνται το καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία μα μας και την καθημερινότητά μας. Αυτό σημαίνει πως εκτός από το να καίμε θερμίδες πρέπει την ίδια στιγμή να μη χάνουμε μυϊκή μάζα αλλά και να βελτιώνουμε το ρυθμό λειτουργιών στο σώμα μας, όπως εν προκειμένω της καρδιακής.

               Σε κάθε μορφή άσκησης, καθήκον την καρδιάς είναι να αυξάνει τη ροή του αίματος στον οργανισμό. Δεν έχει σημασία αν κάνουμε jogging ή ασκήσεις αντίστασης και βάρη. Αυτό σημαίνει πως οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί και η αύξηση της πίεσης είναι εκείνα που ενδυναμώνουν την καρδιά. Σε αντίθεση με την αερόβια άσκηση (όπως το jogging, η ποδηλασία και το ελλειπτικό), η αναερόβια άσκηση (δηλαδή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης) προκαλούν μικρές εκρήξεις ενέργειας που δεν απαιτούν αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου. Γι’ αυτό και κάνουμε κάθε άσκηση για λίγα λεπτά. Αυτές, λοιπόν, οι εκρήξεις ενέργειας αυξάνουν τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση ακόμη περισσότερο. Όπως αν κάναμε ένα μικρό sprint κατά το jogging μας. Έτσι η καρδιακή λειτουργία ενισχύεται με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερες όλες οι κινήσεις μας σε κάθε μας δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2019, ο συνδυασμός αερόβιας με αναερόβια άσκηση (ασκήσεις ενδυνάμωσης) ευνοεί την αύξηση της μυϊκής μάζας και της αντοχής. Επίσης βελτιώνει σημαντικά την καρδιοαναπνευστική λειτουργία σε σύγκριση με μία ρουτίνα αποκλειστικά αερόβιας άσκησης.

Η επιλογή των ασκήσεων…

               Ωστόσο, για να το πετύχουμε αυτό, παίζει ρόλο κι η επιλογή των ασκήσεων που θα κάνουμε. Έτσι οι trainers συνιστούν ασκήσεις που ενεργοποιούν πολλές αρθρώσεις την ίδια στιγμή… Όπως τα καθίσματα (squats), οι προβολές (lunges) κι η σανίδα. Καθώς επίσης και ασκήσεις με βάρη, όπως τα bench presses και shoulder presses. Ο λόγος; Οι ασκήσεις αυτές, σε σύγκριση με ασκήσεις που στοχεύουν σε μεμονωμένες μυϊκές ομάδες, “καίνε” περισσότερες θερμίδες,. Επίσης αυξάνουν την ευλυγισία, βελτιώνουν το συγχρονισμό των κινήσεων του σώματος και αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό.

               Για ένα υγιές σώμα, πρέπει να φροντίζουμε και την υγεία της καρδιάς, καθώς εκείνη είναι στο κάτω κάτω η “μηχανή”. Αυτό σημαίνει πως αυτές οι ασκήσεις είναι ιδανικές ακόμη και για κάποιον “πρωτάρη” ή για κάποιον που έχει μόλις ξεκινήσει να επανέρχεται στη ρουτίνα της προπόνησής του … Ώστε να εμπλουτίσει τη δραστηριότητά του πέρα από το ομολογουμένως απολαυστικό joggingστη λιακάδα!

               Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@brucemars

You may also like