Πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή μας

Τι μας διδάσκουν οι επιστημονικές έρευνες;

               Γνωρίζουμε όλοι πως οι σωστά διαμορφωμένες διατροφικές συνήθειες διατηρούν την καλή μας υγεία, εξισορροπούν το σωματικό μας βάρος και μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να διεκπεραιώσουμε τις υποχρεώσεις κάθε μας ημέρας. Τώρα, έρευνες των τελευταίων ετών μας ενημερώνουν πως αυτές μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο και στην ψυχολογία μας.

               Πιο συγκεκριμένα, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Cell επισημαίνει πως η σεροτονίνη (γνωστή κι ως ορμόνη της χαράς) προέρχεται από το γαστρεντερικό μας σύστημα. Επίσης, σύμφωνα με το περιοδικό Lancet, η σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχολογία έχει δημιουργήσει ένα επιστημονικό πεδίο ερευνών που ονομάζεται διατροφική ψυχολογία κι όπου μελετώνται οι επιδράσεις της διατροφής ακόμη και σε ψυχολογικές διαταραχές.

               Αλλά ας δούμε τι γνωρίζουμε ως τώρα βάσει των ερευνών…

               01 Η υγεινή διατροφή μπορεί να εξομαλύνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Macquarie του Σύδνεϋ. Μάλιστα αυτή η βελτίωση μπορεί να ακολουθήσει ακόμη κι αν οι διατροφικές αλλαγές διαρκούν και για ένα μικρό χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.

               02 Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιορίσει το αίσθημα άγχους. Η δε μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί σημαντικά με αυτό το αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από έρευνα του 2017 από το τμήμα Κλινικών Ερευνών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

               03 Οι ανθυγιεινές τροφές μας “χαλάνε”. Σαφώς κι εννοούμε σε επίπεδο ψυχολογίας. Εδώ ωστόσο, παίζει ουσιαστικό ρόλο αν η διάθεσή μας και η διατροφή μας συνδέονται από κάποια αφορμή ή αν απλά συσχετίζονται. Για παράδειγμα, μπορεί όντως μία κακή διατροφή να προκαλεί την κακή μας διάθεση, όμως μπορεί κι εξαιτίας της κακής μας διάθεσης να στρεφόμαστε σε λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές όπως γλυκά ή άλλα επεξεργασμένα προϊόντα. Το δεύτερο πολλές φορές το έχουμε παρατηρήσει και στον ίδιο μας τον εαυτό. Το πρώτο, όμως, έχει εδραιωθεί με μία έρευνα του 2012 του Πανεπιστημίου Penn State των ΗΠΑ, όπου διαπιστώθηκε πως η διατροφή μπορεί όντως να προκαλέσει μεταπτώσεις στην ψυχολογία μας.

               04 Μία διατροφή με φορούτα και λαχανικά μπορεί να μας κάνουμε να νιώθουμε περισσότερο ικανοποιημένοι ψυχολογικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου που διεξήχθη του 2016, η αυξημένη κατανάλωση αυτών των τροφών προσφέρει μία ικανοποίηση που μπορεί να συγκριθεί με το αίσθημα κάποιου που ξεκινά να εργάζεται έπειτα από μία περίοδο ανεργίας.        

               Σε αυτό το σημείο, όμως, οι επιστήμονες τονίζουν πως οι καταναλωτές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουν πως η διατροφή είναι ο μόνος παράγοντας αντιμετώπισης πιο σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών που πιθανώς να χρήζουν στοχευμένης ιατρικής καθοδήγησης και υποστήριξης. Μία ισορροπημένη διατροφή, όμως, πλούσια σε Ω3 λιπαρά, βιταμίνη D και λιπαρά οξέα μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο αντίληψής μας για καταστάσεις που πιθανώς θα μας προκαλούσαν άγχος και μελαγχολία, ακόμη κι αν η διατροφή δε διατηρείται για πολλά χρόνια.

               Γιατί, όμως, να μην κρατήσει κανείς μία καλή συνήθεια που, πολύ απλά, τον κάνει και να αισθάνεται καλά σε κάθε επίπεδο;

               Πηγή: Live Strong

photo credits: Toa Heftiba (unsplash)

You may also like