Πρόταση για Dvd: Cape Fear (1991)

Βράδυ πρώτης Κυριακής του Νοεμβρίου, ο καιρός πλέον αμιγώς φθινοπωρινός, οπότε είναι ώρα να καθίσουμε αναπαυτικά στον καναπέ μας, να κουκουλωθούμε με μία ελαφριά κουβερτούλα και να απολαύσουμε ένα από τα πιο δυναμικά ψυχολογικά thriller!

               Έχοντας εκτίσει ποινή δεκατεσσάρων ετών για βιασμό, ο Max Cady (Robert De Niro) αποφυλακίζεται, όμως είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί για αυτά τα δεκατέσσερα χρόνια. Κι ο στόχος του είναι ο τότε συνήγορός του, Sam Bowden (Nick Nolte), ο οποίος, όπως αποκαλύπτει, απέκρυψε στοιχεία που θα μπορούσαν τουλάχιστον να μειώσουν σημαντικά την ποινή του Cady. Έτσι ο Cady αρχίζει να τρομοκρατεί τόσο τον ίδιο το Sam, όσο και την οικογένειά του, τη Leigh (Jessica Lange) και την έφηβη κόρη τους Dani (Juliette Lewis). Ωστόσο, ο νόμος δε φαίνεται να είναι σύμμαχος του Sam, πράγμα που σημαίνει πως δεν πρέπει να διστάσει να κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή…

Το Ακρωτήρι Του Φόβου” είναι το remake της ομότιτλης ταινίας του 1962, ενώ και οι δύο βασίζονται στο μυθιστόρημα του John D. MacDonald “The Executioners”. Το σενάριο του remake υπογράφει ο Wesley Strick (“Wolf”, 1994), ο οποίος αντλεί υλικό από το βιβλίο αλλά και το πρώτο σενάριο του James R. Webb κι η σκηνοθεσία είναι του Martin Scorsese.

Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που ίσως είναι από τις πιο υποτιμημένες δημιουργίες του Scorsese. Σε αυτήν την ταινία ο σκηνοθέτης αποφασίζει να δουλέψει σ’ένα οπωσδήποτε απαιτητικό είδος και το καταφέρνει χτίζοντας αργά και υπομονετικά την αγωνία που νιώθει ο θεατής. Παρακολουθεί βήμα βήμα τη σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κύριους χαρακτήρες του, τον Cady και τον Bowden. Εντούτοις, όπως, συμβαίνει σε κάθε ταινία του Scorsese… δεν υπάρχουν ήρωες με την γνωστή έννοια της λέξης. Κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του σκοτεινά σημεία και μυστικά. Του Cady είναι ευνόητα, όμως κι ο Bowden δεν είναι απόλυτα αθώος κι όχι μόνο στα μάτια του πρώην πελάτη του κι αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που λειτουργεί όταν το νομικό πλαίσιο δεν αρκεί για να τον προστατεύσει. Φυσικά, το αίσθημα αγωνίας που θα μας ωθήσει να γραπώσουμε το μπράτσο του καθίσματός μας κορυφώνεται χάρη στο cast, ιδίως του αντικρουόμενου διδύμου των Nick Nolte και Robert De Niro, οι ερμηνείες των οποίων είναι απλά καθηλωτικές.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και ν’ απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Nick Nolte, Robert De Niro, Jessica Lange, Juliette Lewis, Joe Don Baker, Robert Mitchum, Gregory Peck, Martin Balsam, Illeana Douglas κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like