Πώς να αμυνθείτε κατά του στρες

agxos 2Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα του εδώ και τώρα δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του και να παραμείνει πράος και ήρεμος με όσα καθολικά συμβαίνουν και με όσα ΤΟΥ συμβαίνουν. Ξαφνικά και οι πιο ήπιοι άνθρωποι, ακόμη και αυτοί που μέχρι σήμερα φαίνονταν αδιάφοροι, καλούνται πλέον να τα βάλουν με άλλον έναν ακόμη «εχθρό»: το άγχος!

Ποιες όμως είναι οι πηγές του άγχους σήμερα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να οχυρωθεί απέναντι σε αυτόν τον ανεπιθύμητο επισκέπτη της σκέψης μας;

Οι πηγές του στρες

Το στρες μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές πηγές. Οι μεγάλες και αιφνίδιες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν πολύ έντονο στρες. Πολύ μεγάλες πηγές στρες είναι ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, η φυλακή, ο γάμος, μία μετακόμιση, το διαζύγιο ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Μεγάλες πηγές στρες είναι η συνταξιοδότηση, η εγκυμοσύνη, η σεξουαλική δυσλειτουργία, η αλλαγή εργασίας, η σοβαρή ασθένεια οικογενειακού προσώπου και η έλευση ενός παιδιού στην οικογένεια. Μετρίου μεγέθους άγχος βιώνει κανείς όταν τα παιδιά του φεύγουν από το σπίτι για σπουδές, όταν λαμβάνει ένα δάνειο ή όταν έρχεται αντιμέτωπος με νομικές κυρώσεις. Τέλος, λίγο άγχος νιώθει κάποιος όταν υφίσταται αλλαγές στις κοινωνικές ή θρησκευτικές δραστηριότητες, όταν έχει προβλήματα με τον προϊστάμενό του, κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των Χριστουγέννων, όταν παραβαίνει κάποιο νόμο.

Όσα περισσότερα προβλήματα συμβαίνουν ταυτόχρονα στη ζωή ενός ατόμου, τόσο πιο ευάλωτο και επιρρεπές είναι απέναντι στο στρες και στον έλεγχό του. Όπως είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς, οι άνθρωποι είναι δυνατό να βιώσουν άγχος ακόμη και σε ευχάριστα γεγονότα της ζωής τους.

Πώς να αυξήσετε τις άμυνές σας κατά του στρες

Το βασικό για να αντιμετωπίσετε το στρες είναι να εντοπίσετε από πού προέρχεται, καθώς και τη σοβαρότητά του. Αν έρχεστε συχνά αντιμέτωπος με το «τέρας» του στρες, δοκιμάστε να καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο τις εκδηλώσεις και την διάρκειά του, καθώς και το επίπεδο της σοβαρότητάς του. Αφού καταγράψετε όλους τους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν τη δυσφορία σας, προσπαθήστε να δείτε ποια από τα προβλήματα που αποτέλεσαν αιτία άγχους επιδέχονται ουσιαστικής και άμεσης λύσης, ποια χρειάζονται χρόνο για να διορθωθούν και ποια δεν επιδέχονται καμίας λύσης.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι γι’ αυτά που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και επιδέχονται λύσεων, να προσπαθήσετε να δώσετε λογικές λύσεις και εναλλακτικές, αποφεύγοντας την καταστροφολογία και τα αδιέξοδα. Όσες αιτίες εμπίπτουν στην δεύτερη και στην τρίτη κατηγορία, καλά θα κάνετε να μην ασχοληθείτε ξανά μαζί τους, διότι έτσι κι αλλιώς, δεν αξίζει να αγχωνόμαστε για κάτι που δεν χρήζει άμεσης λύσης ή δεν έχετε έτσι κι αλλιώς εσείς τη δύναμη να το αλλάξετε.

agxos 1Σιγά- σιγά προσπαθήστε να ελέγξετε την πρόοδο που έχετε σημειώσει και το πώς η καταγραφή των σκέψεων και ο προγραμματισμός εύρεσης λύσης στα προβλήματα προτού αυτά αρχίσουν να δείχνουν αδιέξοδα, έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας και έχουν μειώσει αισθητά το άγχος σας.

Αν το άγχος σας δημιουργείται ως απόρροια της αποδιοργάνωσης και έλλειψης προγραμματισμού που έχετε, τότε καλό θα ήταν να γίνετε λίγο πιο προνοητικοί. Δεν είναι κακό να καταγράφετε ένα ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ώστε να καταφέρετε να προλάβετε να τα κάνετε όλα, χωρίς να ξεχνάτε, κάτι που αργότερα θα σας κάνει να αγχωθείτε.  Είναι σημαντικό κάθε μέρα να βρίσκετε χρόνο να κάνετε και κάποια πράγματα που σας ευχαριστούν, αλλά και να μην απαιτείται από εσάς να επιτύχετε μη- επιτεύξιμους στόχους. Όταν αντιμετωπίζετε πολλά προβλήματα καταγράψτε τα, και ξεκινήστε την επίλυσή τους από τα πιο εύκολα. Αυτό θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και θα μειώσει το άγχος σας.

Όσον αφορά στο πιο σημαντικό κομμάτι που είναι το οικονομικό σήμερα, ο προγραμματισμός και εδώ κρίνεται απαραίτητος. Καλό είναι να καταγράφετε τις ανάγκες και τα έξοδα του μήνα, ώστε να μην βρίσκεστε εξ απροόπτου όταν περισσεύει πολύς μήνας μετά το πέρας του μισθού… Ο προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες που προκαλείται όταν νιώθετε ότι είναι αδύνατο να τα βγάλετε πέρα ή ότι έχουν προκύψει κι άλλα έξοδα που δεν υπολογίσατε.

Να θυμάστε ότι κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του. Μπορεί να είναι προσωρινή, μπορεί να μην είναι και η καλύτερη δυνατή, όμως σίγουρα με το στρες είναι πιο πιθανό να εκμηδενίσετε τις πιθανότητες να πάρετε την πιο σωστή και συμφέρουσα απόφαση.

You may also like