Πώς ο σκύλος μας δείχνει πως… μας αγαπάει!

Είναι γνωστή η φράση ότι “ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου” και παρακάτω σας παραθέτουμε 9 τρόπους που το αποδεικνύουν στην καθημερινή επαφή μας, εντός κι εκτός σπιτιού.

01 Όπως εμείς κοιτάμε στα μάτια κάποιον που εμπιστευόμαστε, το ίδιο κάνει κι ο σκύλος μας. Η επαφή με το βλέμμα βοηθά στην εκπαίδευσή του, όμως ταυτόχρονα ενισχύεται ο δεσμός μας μαζί του επειδή όταν μας κοιτάζει, ο εγκέφαλος του σκύλου μας παράγει οξυτοκίνη, τη λεγόμενη “ορμόνη της αγάπης”. Fun fact: οι γυναίκες παράγουν οξυτοκίνη από την πρώτη κιόλας επαφή με το νεογέννητο μωρό τους, χτίζοντας έτσι το δεσμό ανάμεσά τους. Είναι σημαντικό όμως αυτή η επαφή με το βλέμμα να έρχεται φυσικά ενόσω παίζουμε μαζί του και τον χαϊδεύουμε, αλλιώς αν γίνει βεβιασμένα ο σκύλος μπορεί να το εκλάβει ως πρόκληση και να κοιτάξει σε άλλη κατεύθυνση από εκνευρισμό.

               02 Όταν καθόμαστε στον καναπέ κι ο σκύλος μας γέρνει προς το μέρος μας αυτό σημαίνει πως νιώθει ασφάλεια κι άνεση. Ακόμη όμως κι αν το κάνει όταν νιώθει φοβισμένος ή ανήσυχος, μας λέει με τον τρόπο του πως γνωρίζει πως θα τον προστατεύσουμε.

               03 Ο σκύλος είναι εκ φύσεως ζώο που διεκδικεί θέση σε αγέλη – και γι’ αυτόν εμείς είμαστε η αγέλη του. Ακόμη κι αν του έχουμε απαγορεύσει να ανεβαίνει στο κρεβάτι, επιλέγοντας το υπνοδωμάτιό μας για να κοιμηθεί, ο σκύλος μας δηλώνει πως νιώθει μέλος μίας ομάδας. Επομένως δικαιούται κι ένα άνετο κρεβατάκι!

               04 Οι… πανηγυρισμοί του σκύλου μας όταν επιστρέφουμε σπίτι έχει γίνει αφορμή να μας… δουλεύουν ψιλό γαζί οι cat lovers, όμως κι εκείνοι παραδέχονται την ειλικρινή χαρά του που μας βλέπει και πάλι και, βεβαίως, χαιρόμαστε κι εμείς για τον ίδιο λόγο! Ακόμη κι όταν προκαλούνται μικρά… ατυχήματα (ναι, λέμε για τα λίγα “τσισάκια” που μπορεί να του ξεφύγουν!) δε χρειάζεται να τον μαλώσουμε ούτε να θεωρήσουμε πως δεν καταφέραμε να του μάθουμε σωστά που πρέπει να κάνει την ανάγκη του. Το ατύχημα αυτό φανερώνει πως αναγνωρίζει εμάς ως αρχηγό της αγέλης του, χωρίς αυτό όμως να αποκαλύπτει φόβο.

               05 Μπορεί η πρώτη αντίδραση όταν βλέπουμε τα παπούτσια και τα ρούχα μας σκορπισμένα και… με σάλια να είναι “γιατί το έκανες αυτό;”, όμως αν ο σκύλος μας μιλούσε, θα μας έλεγε πως απλά αναζητά τη μυρωδιά μας. Ωστόσο, είναι μία τάση που καλό είναι να κοπεί νωρίς ώστε να μη βρίσκουμε τα πράγματά μας διαλυμένα από το μάσημα – πολύ απλά του παρέχουμε παιχνίδια και ειδικά κόκκαλα.

               06 Όσο ανεξάρτητος κι αν είναι ο σκύλος μας μπορεί εμείς να καθόμαστε στον καναπέ κι εκείνος να μην κάθεται κολλημένος επάνω μας, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται για μας. Όταν λοιπόν, γυρίζει για να μας κοιτάξει όταν καθόμαστε στο σπίτι, στη διάρκεια της βόλτας ή σε ένα άλλο περιβάλλον, όπως ένα φιλικό σπίτι, απλά επιβεβαιώνει πως είμαστε κοντά του. Με λίγα λόγια… μας “ελέγχει”!

               07 Ακόμη κι όταν ο σκύλος μας… το “παίζει αντράκι”, εξακολουθεί να αποζητά τη φυσική επαφή. Δε χρειάζεται απαραίτητα να τον αγκαλιάσουμε λες κι είναι λούτρινο αρκουδάκι, αλλά το ότι απολαμβάνει τα χάδια μας και τις απαλές αγκαλιές μας εκδηλώνουν τον ισχυρό δεσμό που νιώθει μαζί μας. Μάλιστα, όταν κλείνει τα μάτια του ενόσω τον χαϊδεύουμε, μας δείχνει πόσο μας εμπιστεύεται.

                08 Όταν μας πλησιάζει με το αγαπημένο του παιχνίδι, ο σκύλος μας δε μας λέει μόνο πως θέλει να παίξουμε μαζί του, αλλά αναγνωρίζει γι’ άλλη μία φορά την ιεραρχία που υπάρχει στο σπίτι. Για το σκύλο μας, το αγαπημένο του παιχνίδι είναι κάτι σχεδόν ανεκτίμητο γι’ αυτόν. Μοιάζει με την τάση που έχουν μερικές γάτες να φέρνουν τα θηράματά τους στα πόδια μας, αλλά αρκετά πιο χαριτωμένο – αλήθεια τώρα, πόσο ενθουσιασμό μπορεί να προκαλέσει η θέα του ποντικού στην πόρτα;

               09 Ποιος είπε πως μόνο οι άνθρωποι χαμογελούν; Τα σκυλιά είναι διάσημα για τη δυνατότητά τους να δείχνουν εμπάθεια. Όπως γνωρίζουν πως πρέπει να έρθουν να μας κάνουν νάζια για χάδια όταν μας βλέπουν στεναχωρημένους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γνωρίζουν να μας εκδηλώσουν την αγάπη τους με μία αξιολάτρευτη έκφραση που θυμίζει χαμόγελο. Δε με πιστεύετε; Δείτε πώς χαμογελάει αυτό το κουτάβι όταν αντιλαμβάνεται πως θα πάει σε ένα σπίτι όπου θα λάβει όλην την αγάπη που του αξίζει!

Φυσικά ανταποδίδουμε μιλώντας του γλυκά και χαμογελώντας!

Βέβαια όλα τα σκυλιά, ανεξάρτητα αν έχουν τις ιδιαιτερότητές τους (μήπως εμείς δεν έχουμε τις δικές μας;), αξίζουν την αγάπη μας. Κι είναι ακόμη πιο μικρά πραγματάκια, όπως αυτά που προανέφερα, που (δε θα διστάσω να το πω) μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν εμείς αξίζουμε την αγάπη τους.

You may also like