Πώς τα ρεβύθια γίνονται σύμμαχος στην απώλεια βάρους μας;

               Μπορεί η καραντίνα να ήταν “ένοχη” αφορμή για διατροφικές ατασθαλίες, όμως τώρα είναι καιρός να αρχίσουμε να προσέχουμε και πάλι το περιεχόμενο των γευμάτων μας. Κι επειδή οι περισσότεροι (αν όχι όλοι μας) παλεύουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά που πήραμε όλην αυτήν την περίοδο… Είναι καιρός να θυμηθούμε ποιες τροφές θα μας βοηθήσουν να επανακτήσουμε το ιδανικό μας βάρος. Μία από αυτές είναι και τα ρεβύθια! Οπότε ας μάθουμε πως αυτός ο μεσογειακός διατροφικός θησαυρός μπορεί να μεταμορφώσει τα πιάτα μας… και την καλή μας υγεία!

               01 Δεν είναι έκπληξη πως τα ρεβύθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αυτό, όμως, που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως αυτές οι διαλυτές ίνες που περιέχονται στα ρεβύθια (περίπου 10 γραμμάρια ανά μερίδα) εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος. Επίσης διατηρούν για περισσότερη ώρα το αίσθημα κορεσμού. Αυτό σημαίνει λιγότερες λιγούρες κι άρα λιγότερη κατανάλωση περιττών σνακ και κατ’ επέκταση μείωση του κοιλιακού λίπους.

               02 Τα ρεβύθια είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών

Με αυτές να είναι απαραίτητες σε ό,τι αφορά μία διατροφή με στόχο την απώλεια περιττού βάρους. Οι πρωτεΐνες ενεργοποιούν τις ορμόνες που σχετίζονται με το αίσθημα πείνας και τον κορεσμό. Την ίδια στιγμή ενισχύεται ο μεταβολισμός και διατηρείται η μυϊκή μάζα. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα ρεβύθια αυξάνουν το ρυθμό καύσης των θερμίδων πολύ περισσότερο από τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης (που, εκτός από τα ρεβύθια, περιέχονται και σε άλλα όσπρια) έχουν συσχετιστεί σε μελέτες με καλύτερο αίσθημα κορεσμού…Με αποτέλεσμα να μπορούμε να κάνουμε υπομονή για αρκετή ώρα μέχρι το επόμενο γεύμα μας χωρίς αμαρτωλό “τσιμπολόγημα” στο μεσοδιάστημα.

unsplash.com/@alanaharris
               03 Το άμυλο που περιέχεται στα ρεβύθια διασπάται με πολύ αργό ρυθμό κατά την πέψη.

Αυτό καθιστά τα ρεβύθια ιδανικά σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη και που προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Το άμυλο που περιέχεται σε άλλα τρόφιμα αυξάνει απότομα το σάκχαρο του αίματος. Η αργή πέψη, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη δημιουργεί μία σωτήρια εξίσωση ώστε να ρυθμίσουμε το βάρος μας.

               04 Τα ρεβύθια μπορούν να κάνουν ένα γεύμα ιδιαίτερα χορταστικό…

Και μάλιστα χωρίς να αγχωνόμαστε για τις θερμίδες που θα προσλάβουμε από αυτό. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνουν την πέψη.

               Επιγραμματικά, με τα ρεβύθια μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουνε ένα πιάτο θρεπτικό και ταυτόχρονα επωφελές για το σύνολο της υγείας μας. Και δε χρειάζεται να τα καταναλώνουμε μόνο ως σούπα… Αλλά μπορούμε να τα προσθέσουμε σε σαλάτες, γαρνιτούρες όπως ρύζι και φυσικά σε μορφή hummus.

               Τι πρόγραμμα έχετε βγάλει για τα γεύματα της εβδομάδας, λοιπόν…;

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@dimitriphotography

You may also like