Ρυζοσαλάτα με γαρίδες, ντοματίνια και μυρωδικά

ΥΛΙΚΑ: (για 4 άτομα)
1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι της αρεσκείας μας
1 δαφνόφυλλο
16 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
16 ντοματίνια (ή μικρά πομοντόρια), κομμένα στη μέση
τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα (κρατάμε τα κοτσάνια)
τα φύλλα από 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα (κρατάμε τα κοτσάνια)
το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
60 ml ελαιόλαδο

Επιμέλεια : Άγγελος Ρέντουλας Φωτογραφίες: Studio M.com,L.Metzos

Επιμέλεια : Άγγελος Ρέντουλας
Φωτογραφίες: Studio M.com,L.Metzos

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε σε 1 λίτρο αλατισμένο νερό που κοχλάζει τις γαρίδες για 4-5 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορέσουμε να τις πάσουμε και να τις καθαρίσουμε από κεφάλια και κελύφη. Την κατσαρόλα δεν την τραβάμε από τη φωτιά. Στο ίδιο νερό μέσα στο οποίο βράσαμε τις γαρίδες, βάζουμε το ρύζι να βράσει, προσθέτοντας το δαφνόφυλλο και τα κοτσάνια των μυρωδικών δεμένα με σπάγκο. Το μαγειρεύουμε για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας και, μόλις γίνει, πετάμε τα κοτσάνια των μυρωδικών, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε απαλά το ρύζι, τα ντοματίνια, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 4 γαρίδες.
Πώς θα το κάνουμε άλαδο;
Απλώς παραλείπουμε το λάδι και, αν θέλουμε (για πιο ζουμερό αποτέλεσμα) προσθέτουμε λίγη μουστάρδα ή λίγα ντοματίνια πολτοποιημένα στο μούλτι.

Πηγή: http://www.gastronomos.gr/

You may also like