Ρόκα: 5 οφέλη της πιο πικάντικης και νόστιμης σαλάτας

Είναι πικάντικη, αρωματική και πεντανόστιμη. Η ρόκα είναι ένα χειμωνιάτικο φυτό που ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι την κατατάσσουν στην πρώτη θέση στη λίστα με τις αγαπημένες τους σαλάτες. Εκτός ότι μπορούμε να την γευτούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους (μέσα σε σαλάτα, σε wrap, σε σάλτσες κτλ.), έχει και κάποια οφέλη για την υγεία μας, που μας κάνουν να την αγαπήσουμε ακόμα παραπάνω.

1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Η ρόκα έχει τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά, που αξίζει να την βάλεις στην καθημερινότητα σου αλλά και στην διατροφή που μπορείς να ακολουθείς. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ρόκας είναι ότι έχει λίγες θερμίδες και συγκεκριμένα δύο φλιτζάνια από αυτή την πικάντικη και νόστιμη σαλάτα, περιέχουν μόνο 80 θερμίδες, καθιστώντας τη σε μια εξαιρετική επιλογή για εσένα που προσέχεις τι τρως και θες να χάσεις ή να διατηρήσεις τα κιλά σου.

2. Κάνει καλό στην υγεία των οστών

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών αφού είναι εκείνη που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά και τα δόντια. Το μισό φλιτζάνι ρόκα περιέχει 10,9 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, ενώ τρία φλιτζάνια ρόκα ημερησίως μπορούν να προσφέρουν 100% τη βιταμίνη Κ που χρειάζεται το σώμα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ρόκα περιέχει οχτώ φορές περισσότερο ασβέστιο από iceberg.

3. Προλαμβάνει την γήρανση του εγκεφάλου

H ρόκα περιέχει αρκετές βιταμίνες Κ αλλά και υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος. Έχει παρατηρηθεί σε ηλικιωμένους και σε ενήλικες με υψηλή λειτουργία, τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν αποδειχτεί ότι αποτελούν ένα παράγοντα κινδύνου για γνωστική μείωση. Βάλε την ρόκα στην καθημερινότητα σου και ‘’φρόντισε’’ τον εγκέφαλο σου με τον πιο νόστιμο τρόπο.

4. Κάνει καλό στην επιδερμίδα

Παλιότερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν εκχύλισμα ρόκας για τη θεραπεία και την πρόληψη δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα, ξηροδερμία και ακμή. Η προσθήκη της ρόκας στη διατροφή μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις ακτίνες UV και τις επιπτώσεις του. Αυτό συμβαίνει γιατί η ρόκα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητα των κυττάρων ενώ μπορεί να γίνει η καλύτερη σου φίλη για την αντιμετώπιση της αντιγήρανσης.

5. Βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Μαζί με τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, η ρόκα είναι μια εξαιρετική πηγή νιτρικών που χρειάζεται το σώμα μας για τη διευκόλυνση της ροής οξυγόνου στους μυς. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη νιτρικών μπορεί να δώσει τη μέγιστη απόδοση κατά την διάρκεια ασκήσεων υψηλής αντοχής. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η ρόκα συνίσταται και στους αθλητές!

Featured image: PEXELS.COM

You may also like