Σαν σήμερα γεννήθηκε… η Καναδή μουσικός Loreena McKennitt

Σε κάποιους ίσως η θέα του ονόματος να μην είναι οικεία. Άλλοι πάλι, ίσως άρχισαν να ακούνε μέσα στο κεφάλι τους μελωδίες όπως αυτή:

Loreena-McKennittΌπως και να έχει, αξίζει τον κόπο να μάθουμε περισσότερα για τη Loreena McKennitt!
Η Loreena Isabel Irene McKennitt γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1957 στην πόλη Morden της Manitoba στον Καναδά, με καταβολές από Ιρλανδία και Σκωτία. Αν κι όταν ήταν μικρή η McKennitt ήθελε να γίνει κτηνίατρος, τελικά η μουσική ήταν αυτή που την κέρδισε. Για την ακρίβεια μάλιστα η ίδια λέει πως μάλλον η μουσική τη διάλεξε παρά το αντίθετο. Συγκεκριμένα, όμως, η Κέλτικη μουσική είναι αυτή που της άσκησε και τη μεγαλύτερη επιρροή, οπότε και ξεκίνησε να μαθαίνει να παίζει κέλτικη άρπα, ενώ στη συνέχεια έμαθε να παίζει ακορντεόν και πιάνο. Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι πως προχώρησε σε υπαίθριες συναυλίες στο Toronto ώστε να μαζέψει χρήματα για το πρώτο της album.

Αυτό το πρώτο album έγινε πραγματικότητα του 1985 και κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Elemental». Στη συνέχεια ακολούθησαν το «To Drive the Cold Winter Away» δύο χρόνια μετά και το «Parallel Dreams» το 1989.
Το 1990 η McKennitt γράφει τη μουσική για το ντοκιμαντέρ καναδικής παραγωγής με τίτλο «The Burning Times», μία φεμινιστική εκδοχή για το θάνατο χιλιάδων γυναικών σε Ευρώπη κι Αμερική κατηγορούμενες για μαγεία. Την ίδια χρονιά η McKennitt πήρε το μουσικό θέμα του ντοκιμαντέρ και το ηχογράφησε ξανά για το album του 1991 με τίτλο «The Visit» – το οποίο στις ΗΠΑ ανακηρύχθηκε «χρυσός δίσκος» κι η McKennitt την επόμενη χρονιά κέρδισε το βραβείο Juno για το καλύτερο album παραδοσιακής μουσικής – και πλέον είναι γνωστό ως «Tango to Evora». Ερώτηση quiz: ποιο ελληνικό τραγούδι σας θυμίζει;

Σωστά! Εκεί βασίστηκε η Χάρις Αλεξίου κι έγραψε τους στίχους για το «Tango της Νεφέλης» το 1996!

Αυτό που παρέλειψα να πω για τη McKennitt στην αρχή είναι πως η ίδια, πριν από κάθε μουσικό της project, κάνει μία ενδελεχή έρευνα για το θέμα που θέλει να έχει το εκάστοτε album της. Κρατήστε αυτήν τη λεπτομέρεια κατά νου, θα σας χρειαστεί!

Το 1994, ένα χρόνο μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία μαζί με τον Mike Oldfield, κυκλοφορεί το album «The Mask and The Mirror». Η έμπνευση για το album προήλθε από τα ταξίδια της στην Ισπανία και το Μαρόκο – και τις ενδιάμεσες στάσεις τις διαδρομής, όπως Πυρηναία και Γιβραλτάρ – και την έρευνά της σε θρησκευτικές πεποιθήσεις κι ιστορικά γεγονότα του 15ου αιώνα, καθώς και την επιρροή της κέλτικής περιφέρεις της Γαλικίας από το αραβικό στοιχείο. Αποτέλεσμα τα κομμάτια του album να είναι ένα «πάτρεμα» κέλτικης κι αραβικής μουσικής.Η δουλειά της επιβραβεύεται και πάλι με ένα βραβείο Juno.

Loreena McKennitt 6Το 1995 η McKennitt κυκλοφορεί ένα album που περιέχει πέντε τραγούδια κι έχουν χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα και δύο χρόνια μετά έρχεται το «The Books of Secrets». Ο δίσκος γίνεται στην δύο φορές πλατινένιος, πωλούνται περίπου τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο και την ίδια χρονιά το Billboard βραβεύει τη McKennitt για τη διεθνής προσφορά της στη μουσική.
Λόγω ενός ατυχήματος, όπου χάθηκαν ο μνηστήρας της McKennitt, ο αδερφός του κι ένας κοντινός τους φίλος, η Loreena McKennitt ιδρύει το Cook-Rees Memorial Fund, δίνει τα έσοδα του live album στο οποίο δούλευε εκείνην την εποχή στο ίδρυμα και περιορίζει κατά πολύ εμφανίσεις κι εργασίες. Νέος δίσκος ξανά από τη McKennitt κυκλοφορεί το 2006 με τον τίτλο «An Ancient Muse». Η έμπνευση έρχεται από τα ταξίδια της σε Ελλάδα, Τουρκία, Μέση κι Άπω Ανατολή. Το album εντυπωσιάζει, πράγμα που το 2007 φέρνει τη McKennitt ανάμεσα στους υποψήφιους για Grammy για το Καλύτερο Σύγχρονο Album Παγκόσμιας Μουσικής.
https://www.youtube.com/watch?v=xRXiod3iShk

Loreena McKennitt 4Το 2008 ηχογραφεί και κυκλοφορεί το album «A Midwinter Night’s Dream», το οποίο είναι κάτι σαν επέκταση του «A Winter Garden: Five Songs for the Season» του 1995. Το 2009 και με αφορμή την περιοδεία της στη Μεσόγειο, η οποία περιλάμβανε στάσεις σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Λίβανο, Ουγγαρία κι Ιταλία, κυκλοφορεί ένα διπλό album με τίτλο «A Mediterranean Odyssey». Στο πρώτο CD περιλαμβάνονται δέκα νέες ηχογραφήσεις που έγιναν στην περιοδεία κι είχε τον τίτλο «From Instabul to Athens». Το δεύτερο CD «The Olive and The Cedar» περιλάμβανε ηχογραφήσεις μεταξύ του 1994 και του 2006 με μία πιο μεσογειακή επιρροή.

Δύο χρόνια μετά έρχεται το album «The Wind that Shakes The Barley» (σημ.: δεν υπάρχει σχέση με την ομότιτλη ταινία του 2006 ). Ο δίσκος αποτελείται από εννέα παραδοσιακά κέλτικα τραγούδια, με τη McKennitt να δηλώνει πως «καμιά φορά κάποιος έχει την ανάγκη να επιστρέφει στις ρίζες του, να ξανανιώσει ό,τι είναι οικείο, ό,τι αγάπησε κι εξακολουθεί να αγαπάει». Στα πλαίσια μίας περιοδείας για την προώθηση του album, η McKennitt έδωσε μία συναυλία διάρκειας μίας ώρας στο γερμανικό ραδιοσταθμό SWR1 κι από αυτή «γεννήθηκε» το «Troubadours on the Rhine», το οποίο κι ήταν υποψήφιο για Grammy ως το Καλύτερο New Age album.

Αν κι η Loreena McKennitt έχει παρομοιαστεί με τους Enya, η μουσική της παραμένει ιδιαίτερη, καθώς η βάση της είναι οι παραδοσιακές και κλασσικές επιρροές. Κι ακόμη κι αν το είδος της μουσικής της δεν είναι και το πιο διαδεδομένο, παραμένει το γεγονός πως όσοι έτυχε να ακούσουμε έστω μία δημιουργία της, αυτή εντυπώθηκε στο μυαλό μας, νιώθοντας μία θαλπωρή κι ακόμη και μία αίσθηση μαγείας και μυστηρίου.

You may also like