Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου

papioannpu 3 1Οι περισσότεροι – αν όχι όλοι μας – τον γνωρίσαμε μέσα από την επιβλητική δουλειά του στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Από τότε πολλοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία των παραστάσεών του και να αναζητούν μία ευκαιρία να τις δουν κι από κοντά. Σήμερα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου γίνεται 52 ετών.

Γεννημένος στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου του 1964, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ στην εφηβεία του, λόγω της προτίμησης που έδειξε προς τις καλές τέχνες, μαθήτευσε για τρία χρόνια πλάι στο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη. Η μαθητεία του αυτή του εξασφάλισε μία από τις μεγαλύτερες βαθμολογίας που έχει σημειώσει ποτέ σπουδαστής, η οποία με τη σειρά της του έδωσε μία θέση στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές το ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά και την εικαστικό Ρένα Παπασπύρου.

Ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση και τη δημιουργία βιβλίων comics. Για την ακρίβεια, έχουν εκδοθεί πάνω από σαράντα comics του σε περιοδικά όπως τη «Βαβέλ» και το «Παρά Πέντε». Για τη δουλειά του, το 1990 βραβεύτηκε στην 5η Biennale Νέων Καλλιτεχνών στη Μασσαλία για το comic «Un Bon Plan» (μτφ.: «Ένα Καλό Σχέδιο»).

papaioannoy1Όσο σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών, άρχισε να δείχνει ένα ενδιαφέρον για τις τέχνες του θεάματος και το χορό. Έτσι άρχισε να πειραματίζεται ως χορευτής και χορογράφος, καθώς επίσης και ως σκηνογράφος, σχεδιαστής κοστουμιών και makeup artist. Το 1986 ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και διδάσκεται μέσω μαθημάτων και σεμιναρίων την τεχνική του Erick Hawkins και τη γιαπωνέζικη τεχνική Butoh από τη Maureen Fleming. Την ίδια χρονιά επιστρέφει στην Αθήνα και ιδρύει την «Ομάδα Εδάφους» και μέχρι το 2000 ο Δημήτρης Παπαϊωάννου συλλαμβάνει, σκηνοθετεί και χορογραφεί και τις δεκαεπτά παραγωγές. Στις παραγωγές αυτές συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις όπως:
– Η «Μήδεια» του 1993, η οποία μέχρι το 2000 παρουσιάστηκε 52 φορές σε Ευρώπη και Μεσόγειο, αλλά και στη Νέα Υόρκη.
– Το «Ενός Λεπτού Σιγή» του 1995, με συλλογή τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, με την παράσταση να θίγει άμεσα το ζήτημα του AIDS.
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, όμως, δραστηριοποιήθηκε κι εκτός της Ομάδας Εδάφους με μία σειρά αξιόλογων παραστάσεων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την όπερα του Θάνου Μικρούτσικου «Η Επιστροφή της Ελένης», καθώς και τις παραστάσεις «Νεφέλη» της Χαρούλας Αλεξίου (1995) και «Ηφαίστειο» της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (1998).

Το 2001 και με την Ομάδα Εδάφους να έχει κλείσει τον κύκλο της, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ορίζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής κι αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που διεξήχθησαν στην Αθήνα. Αν δε θυμάστε τίποτε από τις εμβληματικές παραστάσεις, πάρτε μία ιδέα με τα παρακάτω βίντεο!


Η απήχηση της δουλειάς του Παπαϊωάννου είχα σαν αποτέλεσμα το περιοδικό TIME αλλά και οι Times του Λονδίνου να χαρακτηρίσουν τις δύο τελετές σαν «θρίαμβο».

Το 2006 και με τη δόξα των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμη «πάνω από το κεφάλι του», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει το «2», σε συνεργασία με τον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Κ. ΒΗΤΑ. Η παράσταση εξερευνά το διχασμό της ανδρικής ψυχής, σ’ έναν κόσμο όπου η ομοφυλοφιλία είναι ταμπού, θίγοντας άμεσα το ζήτημα. Η παράσταση, αν και (όντως) βασίζεται σε ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα, λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές.

papaioannou2Το 2008 ο χορογράφος παρουσιάζει τη «Μήδεια (2)», μία διαφορετική, σύγχρονη και μινιμαλιστική οπτική του μύθου, ενώ το 2010 παρουσιάζει το «Κ.Κ.», μία παράσταση με ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική Λένας Πλάτωνος κι ερμηνεία από το Γιάννη Παλαμίδα.
Το 2015 ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αναλαμβάνει την τελετή έναρξης με τίτλο «Origins» για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η παράσταση έφερε τον Παπαϊωάννου υποψήφιο για 2 βραβεία Daytime Emmy, δίνοντάς του και πάλι διεθνή καταξίωση. Τέλος, ήδη βρίσκονται σε περιοδεία ανά τον κόσμο οι παραστάσεις «Πρώτη Ύλη» (από το 2012) και «Still Life» (από το 2014).
Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που έχει μάθει να μιλά στον κόσμο μέσα από την τέχνη του και να θίγει ανησυχίες που άλλοι ή θα προσπερνούσαν ή θα το έκαναν με χυδαίο τρόπο (βλ. τον δίκαιο πανικό που έγινε με το Γιαν Φαμπρ). Επομένως, νομίζω πως άξιζε το σημερινό σας κλικ για να μάθουμε παρέα μερικά πράγματα παραπάνω για έναν πραγματικά ταλαντούχο άνθρωπο!

You may also like