Σαν σήμερα… γεννήθηκε ο Kevin Spacey

Kevin Spacey 4Ηθοποιός – καρατερίστας, μιας που πάντα όταν ακούμε το όνομά του φέρνουμε στο νου μας αξιομνημόνευτες περσόνες που έχει υποδυθεί. Η πιο πρόσφατη (και δημοφιλής) είναι εκείνη του μηχανορράφου και μοντέρνου “Μακβέθ” Francis Underwood της επιτυχημένης σειράς του Netflix «House Of Cards». Κυρίες και κύριοι, σήμερα ευχόμαστε «Χρόνια Πολλά» στον δις βραβευμένο με Oscar ηθοποιό Kevin Spacey, που κλείνει τα 57 του χρόνια.

Ο Kevin Spacey Fowler γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1959 στο South Orange του New Jersey. Φοίτησε στη Στρατιωτικη Ακαδημία Northridge, στο Λύκειο Canoga Park και στο Λύκεο Chatsworth στο Los Angeles, όπου και ξεκίνησε να καλλιεργεί την κλίση του στην υποκριτική. Κρατώντας πια μόνο το επίθετο Spacey που προέρχεται από την πλευρά της μητέρας του, ο Kevin Spacey συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Δραματικής Τέχνης στη Σχολή Juilliard από το 1979 έως το 1981.

Μετά την αποφοίτησή του από το Juilliard, ο Kevin Spacey παίζει μικρούς θεατρικούς ρόλους σε τοπικές παραστάσεις της Νέας Υόρκης και το 1982 υποδύεται τον Oswald στα «Φαντάσματα» του Ερρίκου Ίψεν στο πλευρό της Liv Ullmann. Ο πρώτος του κεντρικός θεατρικός ρόλος έρχεται το 1986 με το έργο του Eugene O’Neill «Long Day’s Journey Into Night» μαζί με τους Peter Gallagher, Bethel Leslie και Jack Lemmon, με τον τελευταίο να γίνεται και μέντορας του φιλόδοξου ηθοποιού. Παράλληλα συμμετέχει σε τηλεοπτικές παραγωγές, όπως το «Crime Story» το 1988, ενώ η ερμηνεία του στο (επίσης τηλεοπτικό) «Wiseguy» ως ο έμπορος όπλων Mel Profitt τραβά ακόμη περισσότερο την προσοχή του κοινού.

Kevin Spacey - Usual SuspectsΈπειτα από χαρακτηριστικούς ρόλους σε ταινίες όπως το «See No Evil, Hear No Evil» του 1989 και το «Glengarry Glen Ross» του 1992 (και πάλι μαζί με τον Jack Lemmon), η μεγάλη του στιγμή έρχεται το 1994 με τον ανατρεπτικό ρόλο του Verbal στο «Usual Suspects» του Bryan Singer. Η ταινία σήμερα είναι μία από τις κλασσικές στην κατηγορία μυστηρίου/εγκλήματος, ενώ εκείνη τη χρονιά χάρισε στον Kevin Spacey το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου.

«Πολυάσχολος» φαίνεται στη συνέχεια ο Kevin Spacey, καθώς δε δείχνει να επαναπαύεται με τη βράβευσή του. Μετά και τη συμμετοχή του στο «Outbreak» στο πλευρό των Dustin Hoffman και Rene Russo το 1995, τον συναντούμε την ίδια χρονιά στο thriller «Seven» του David Fincher στο ρόλο του serial killer John Doe. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο πως η εμφάνισή του στην ταινία δεν είχε δημοσιοποιηθεί ούτε μέσω των trailers και κανείς δεν ήξερε γι’ αυτήν μέχρι… να πάει να δει την ταινία! Στη συνέχεια συμμετέχει στο «A Time To Kill» με τους Sandra Bullock, Matthew McConaughey και Samuel L. Jackson το 1996 και στο «L. A. Confidential» το 1997.

To 1999, ένα χρόνο μετά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο «The Negotiator» όπου συμπρωταγωνιστεί και πάλι με τον Samuel L. Jackson, έρχεται η δεύτερη μεγάλη στιγμή για τον ηθοποιό με το «American Beauty», με το Spacey να υποδύεται έναν οικογενειάρχη που, σε μία κρίση μέσης ηλικίας, ξεκινά μία ερωτική σχέση με τη φίλη της κόρης του. Η ταινία αποθεώνεται από κοινό και κριτικούς κι ο Kevin Spacey κρατά στα χέρια του το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Το 2000 ο Spacey υποδύεται έναν καθηγητή που έχει στιγματιστεί ψυχικά και σωματικά στο «Pay It Forward», όπου εμπνέει το νεαρό μαθητή του (Haley Joel Osment) να κάνει τρεις καλές πράξεις, με την ελπίδα πως θα εμπνεύσει κι άλλους να συνεχίσουν την πρωτοβουλία του. Την επόμενη χρονιά συναντούμε τον ηθοποιό σε ρόλο… εξωγήινου στην αμφιλεγόμενη ταινία μυστηρίου/επιστημονικής φαντασίας «K-PAX», ενώ το 2003 ακολουθεί η δραματική ταινία «The Life of David Gale».

Kevin Spacey - Beyond The SeaΤο 2003 αποφασίζει να αφιερωθεί στο Old Vic, ένα από τα πιο παλιά θέατρα του Λονδίνου κι έτσι βρίσκεται από τη θεατρική σκηνή στα κινηματογραφικά πλατό και πίσω. Το 2004 φέρνει στη μεγάλη οθόνη την ταινία «Beyond The Sea», την σκοπιά του ίδιου του Spacey στη ζωή του τραγουδιστή Bobby Darin. Για το Spacey αποτελούσε όνειρο ζωής, πράγμα που τον οδήγησε να αναλάβει το σενάριο, τη σκηνοθεσία, την παραγωγή αλλά και την ερμηνεία του κεντρικού ρόλου. Για χρηματοδότηση αναζήτησε πόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ σχεδόν όλη η ταινία γυρίστηκε στο Βερολίνο. Κι αν κι όλοι θαύμασαν τη δουλειά του Spacey (ήταν, μάλιστα, υποψήφιος και για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του), ορισμένοι κριτικοί θεώρησαν ατυχή την απόφασή του να υποδυθεί ο ίδιος τον τραγουδιστή λόγω της εμφανούς διαφοράς ηλικίας.

To 2006 αποχωρεί από το Old Vic κι επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Broadway, με επιτυχημένες παραγωγές όπως το «The Philadelphia Story», όπου ο Spacey υποδύεται το ρόλο που είχε αναλάβει ο Cary Grant στη διάσημη ταινία. Συγκεκριμένα, φαίνεται τόσο αφοσιωμένος στη θεατρική του ενασχόληση και μοιάζει να «παραμελεί» τις κινηματογραφικές του δουλειές, μια που οι ταινίες όπου συμμετέχει δέχονται μέτριες κριτικές. Μέχρι, τουλάχιστον, το 2008 όπου πρωταγωνιστεί στο «21», μία ευρηματική heist movie, όπου ο Spacey υποδύεται το Micky Rosa, έναν καθηγητή του MIT που εκπαιδεύει ένα κλειστό group φοιτητών στο να βγαίνουν πάντα νικητές… στο blackjack! Το 2011 συμπρωταγωνιστεί με τους Paul Bettany, Stanley Tucci και Zachary Quinto στο βιογραφικό θρίλερ «Margin Call» και την κωμωδία «Horrible Bosses» με τους Jason Bateman, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston και Colin Farrell.

Kevin Spacey - House of Cards 12013: Rise of Francis Underwood

To Φεβρουάριο του 2013 η διαδικτυακή υπηρεσία streaming Netflix σηκώνει την αυλαία για τη σειρά «House Of Cards», ένα πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστή έναν Γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος που καταστρώνει το δικό του σχέδιο εκδίκησης κι ανόδου στην εξουσία μαζί με τη σύζυγό του που (εμφανώς) έχει τις ίδιες φιλόδοξες βλέψεις! Ο λόγος για τον Francis (Spacey) και την Claire Underwood (Robin Wright). Η σειρά κατακτά μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού ανά τον κόσμο κι επιβεβαιώνει πως ο Kevin Spacey έχει τη στόφα ηθοποιού – καρατερίστα, που προανέφερα πριν! Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως στις 18 Σεπτεμβρίου οι δύο ηθοποιοί διεκδικούν βραβεία Emmy για τις ερμηνείες τους στη σειρά. Το 2014 δίνει λίγο χρόνο στα κινηματογραφικά πλατό για την επανεμφάνισή του στο sequel του «Horrible Bosses», ενώ φέτος τον συναντούμε στην κομεντί «Elvis & Nixon» μαζί με τον Michael Shannon, όπου ο Spacey υποδύεται… ποιον άλλον; Τον πρόεδρο Nixon!

Στα επερχόμενα projects του ηθοποιού συγκαταλέγεται κι η βιογραφική ταινία «Rebel In The Rye», όπου ο Spacey θα υποδυθεί τον καθηγητή λογοτεχνίας Whit Burnett, ο οποίος υπήρξε μέντορας για το συγγραφέα του «Φύλακα στη Σίκαλη» J. D. Salinger.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, σ’έναν ηθοποιό που έχει καταφέρει να κερδίσει την προσοχή μας και το σεβασμό μας με τη δουλειά του!

You may also like