“Σκας από τη ζέστη” με τη μάσκα; Υπάρχουν λύσεις

Με την κατάσταση του κορονοϊού να μεταβάλλεται άρδην μέρα με τη μέρα, είναι όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης. Ένα από αυτά είναι και η (υποχρεωτική πλέον) χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε μέρη όπου δε μπορεί να αποφευχθεί εντελώς ο συνωστισμός.

Με το καλοκαίρι, όμως να βρίσκεται ήδη στην κορύφωσή του και τις θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα, η χρήση της δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο – οπότε είναι και δικαιολογημένες κάποιες αντιδράσεις. Προτεραιότητα, όμως, έχει η ασφάλεια: η δική μας και των δικών μας ανθρώπων. Γι’ αυτό και σας προτείνουμε μερικούς τρόπους ώστε η μάσκα να γίνει όσο πιο υποφερτή γίνεται αυτήν την εποχή.

01 Επιλέγουμε την κατάλληλη μάσκα.

Προσωπικά προτιμώ τη χειρουργική μάσκα, καθώς η ύφανσή της είναι πιο ελαφριά. Αν, όμως, δε μπορούμε να προμηθευτούμε αυτόν τον τύπο, μία βαμβακερή και με πυκνή ύφανση μάσκα διευκολύνει την αναπνοή και ταυτόχρονα εμποδίζει την εισχώρηση μικροοργανισμών. Επιπλέον, οι ανοιχτόχρωμες μάσκες απορροφούν λιγότερη θερμότητα.

               02 Έχουμε μαζί μας μία “ρεζέρβα”.

Η υγρασία που μπορεί να συγκεντρωθεί στη μάσκα μειώνει την απόδοση προστασίας που παρέχει και παράλληλα προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία. Αν για κάποιο λόγο η μάσκα μας βραχεί ή έχει συγκεντρώσει υγρασία από τον ιδρώτα, την αλλάζουμε με μία καθαρή.

               03 Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό.

Δεν κρύβω πως εξαιτίας της μάσκας έχω πιάσει ουκ ολίγες φορές τον εαυτό μου να το αμελεί. Με τον ιδρώτα και τη ζέστη, όμως, είναι που το σώμα μας έχει περισσότερη ανάγκη για ενυδάτωση, οπότε φροντίζουμε να πίνουμε τακτικά μερικές γουλιές.

               04 Κι ένα διάλειμμα δε βλάπτει.

Όταν είμαστε μόνοι μας σε έναν χώρο δεν είναι απαραίτητο να ζορίζουμε τον εαυτό μας. Βγάζουμε προσεκτικά και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες τη μάσκα και για λίγα λεπτά μπορούμε να μείνουμε χωρίς αυτήν.

               05 Διατηρούμε δροσερό και το σώμα μας.

Εκτός από το πρόσωπό μας, και το σώμα μας επιβαρύνεται από τη ζέστη. Γι’ αυτό και όταν πρόκειται να κινηθούμε σε χώρους που η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, επιλέγουμε ανοιχτόχρωμα ρούχα με ελαφριά ύφανση που δεν εφαρμόζουν απόλυτα στο σώμα – on the bright side, το loose style δε φεύγει ποτέ από τη μόδα!

               Σε κάθε περίπτωση δεν παραμελούμε να συνδυάζουμε τη χρήση μάσκας με το τακτικό πλύσιμο των χεριών μας και διατηρώντας ένα σταθερό κύκλο επαφών.

               Συμφωνούμε όλοι πως διανύουμε μία απαιτητική περίοδο, ιδίως από ψυχολογική άποψη, όμως αντί να αφήσουμε το φόβο και την οργή να κυριαρχήσουν, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αισιοδοξία μας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να μένουμε ασφαλείς ώστε όλο αυτό να γίνει μία μακρινή ανάμνηση.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Photo credits:@veradavidovaphotography (unsplash)

You may also like