Στα μπαρ της Ιταλίας επιστρέφουν τα “παραθυράκια του κρασιού”

Με την πανδημία του κορονοϊού να σημειώνει νέα εξάρση, η τήρηση των μέτρων προφύλαξης είναι πια η μεγαλύτερη άμυνά μας. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλουμε να έχουμε και τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε έναν καφέ ή ένα ποτό εκτός σπιτιού. Στην Ιταλία, λοιπόν, μία χώρα που από το Φλεβάρη χτυπήθηκε άσχημα από την πανδημία-μετρώντας περίπου 35.000 απώλειες- οι καταστηματάρχες εστίασης βρήκαν μία λύση από το παρελθόν ώστε να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους παρέχοντας ασφάλεια στο προσωπικό τους αλλά και τους πελάτες τους. Πώς; Ανοίγοντας μικρά παραθυράκια μεσαιωνικού τύπου στους τοίχους.

               Η τεχνική αυτή έχει τις ρίζες της από τον 17ο αιώνα, όταν η πανούκλα σάρωνε την Eυρώπη σκοτώνοντας περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού. Εκείνην την εποχή οι ταβέρνες υιοθέτησαν την τεχνική προκειμένου να συνεχίζουν να σερβίρουν κρασί στους θαμώνες τους. Σήμερα, με την αρχή να γίνεται στην Τοσκάνη, όλο και περισσότερα καφέ και μπαρ ενσωματώνουν τα “buchette di vino” ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τον καφέ τους ή το ποτό τους.

               Αν και πολλά από τα παραθυράκια χάθηκαν στις πλημμύρες του 1966, οι καταστηματάρχες δηλώνουν πως θα επένδυαν σε μία αυθεντική κατασκευή που θα συνοδεύεται κι από πλάκα γνησιότητας. Μάλιστα τονίζουν πως η παρουσία τους βοηθά τον κόσμο να αντιληφθεί τη σημασία τους αλλά και να θυμηθεί την ίδια την ιστορία.

               Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία ευρηματική προσπάθεια του ιταλικού τομέα της εστίασης να ορθοποδήσει σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

               Πηγή & photo credits: BBC + @enginakyurt (unsplash)

You may also like