Σουτζουκάκια ελαφριά, από τη Νιόβη Αναζίκου

ΥΛΙΚΑ:
*Σουτζουκάκια:
500γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού σουμάκ
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φέτα ψωμί μουλιασμένη σε νερό
4 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
1 φλιτζάνι νερό

*Σάλτσα:
600 γρ. χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι νερό
αλατοπίπερο

*Σπυρωτό ρύζι:
250 γρ. ρύζι για σπυρωτό πιλάφι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 δάφνη
2 1/5 κούπες νερό
αλατοπίπερο

*Για το Σερβίρισμα:
Κατίκι Δομοκού ή γιαούρτι στραγγιστό

Κιμάς:
Ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας περάσει δύο φορές τον κιμά από την μηχανή.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
soutzoukakia k-mag.gr nioviΒάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Σωτάρετε ελαφρά, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, σε ένα τηγάνι και το προσθέστε το στο μείγμα. Στο τέλος ρίξτε το νερό. Μην φοβηθείτε ότι είναι πολύ, ζυμώστε και θα ενσωματωθεί. Μπορεί να “τραβήξει” και μισό φλιτζάνι ακόμα, θέλουμε ο κιμάς να μην είναι πολύ σφιχτός.

Στην συνέχεια, πλάθετε σουτζουκάκια και τα τοποθετείτε σε ταψί αφού προηγουμένως έχετε βάλει λαδόκολλα. Ρίξτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο πάνω από το κάθε σουτζουκάκι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στο γκριλ, στην ψηλή σχάρα του φούρνου για 10 λεπτά από την μία πλευρά και άλλα 10 από την άλλη. Ανάλογα τον φούρνο μπορεί να χρειαστεί και λίγα λεπτά ακόμα. Δεν χρειάζεται να έχουν γίνει τελείως γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στην σάλτσα.

Σάλτσα:
Βάζετε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και αφού πάρει βράση, προσθέτετε τα σουτζουκάκια. Χαμηλώνετε την φωτιά στο μισό και περιμένετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Ρύζι:
Σε ένα γουοκ ή σε μία κατσαρόλα, ρίξτε το ελαιόλαδο και περιμένετε να κάψει ελαφρά. Προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε για 1-2 λεπτά. Σβήστε με κρασί, αλατοπιπερώστε και περιμένετε να εξατμιστεί. Μετά ρίξτε την δάφνη και προσθέστε σταδιακά ζεστό νερό. Για να υπολογίσετε σωστά το νερό που θα χρειαστεί, μετρήστε το ρύζι σας σε μία κούπα και όσο ρύζι είναι θα υπολογίσετε δυόμισι φορές νερό. Δηλαδή αν είναι μία κούπα το ρύζι, για να μαγειτευτεί θέλει δυόμισι κούπες νερό. Αφού γίνει το ρύζι, σκεπάστε το με μία πετσέτα και κλείστε το με το καπάκι. Το αφήνετε για 10 λεπτά και ύστερα μπορείτε να το σερβίρετε. Αυτή η τεχνική το βοηθά να γίνει σπυρωτό και να τραβήξει την υγρασία.

Το σούμακ ή σουμάκι είναι είδος μπαχαρικού που προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα του καρπού του φυτού Rhus coriaria. Η ονομασία του φυτού προέρχεται από τα Αραμαϊκά και σημαίνει σκούρο κόκκινο. Η λεμονάτη γεύση του ταιριάζει απίστευτα με ανατολίτικες συνταγές. Προτείνετε στα σουτζουκάκια, στον κεφτέ, στο κεμπάπ, στο ρύζι αλλά και σε σάλτσες. Η επιτυχία της συνταγής για ζουμερά σουτζουκάκια και ελαφριά είναι στο νερό που προσθέτουμε στον κιμά, αυτό κάνει το μείγμα αφράτο και γίνετε ελαφρύ επειδή το σκόρδο δεν το βάζουμε κατευθείαν μέσα στο μείγμα. Το σωτάρουμε πρώτα γιατί έτσι διατηρεί το άρωμά του αλλά αφαιρούμε την “αψάδα” του, κάνοντας το έτσι πιο εύπεπτο.

Μία πρόταση για το σερβίρισμα είναι να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με κατίκι Δομοκού. Η ελαφριά ξινή γεύση του ταιριάζει πολύ με την παραπάνω συνταγή.

You may also like