Συμβουλές για υγιεινή ζωή, από τους ειδικούς…,από τη Λίνα Γριβογιάννη

Για να έχουμε μία καλή υγεία, ένα σωστό σώμα και να μεγαλώνουμε όμορφα λένε ότι πρέπει να συμβουλευόμαστε γιατρό, διαιτολόγο, γυμναστή (αν μπορούμε να έχουμε προσωπικό ακόμα καλύτερα) και έναν «life coacher» κάποιον δηλαδή που θα μας καθοδήγει. Το ερώτημα βεβαία είναι ποιός έχει τα χρήματα να πληρώνει τόσους ειδικούς για να τον κρατάνε σε φόρμα; Επίσης ποιος θέλει τόσο κόσμο πάνω από το κεφάλι του, να του λέει τι να κάνει; Το αγγλικό “Glamour” ευτυχώς δούλεψε για μας και βρήκε όλους αυτούς του ειδικούς που είχαν τη χαρά να μας παραχωρήσουν πολύτιμες συμβουλές. Ξεκινάμε;

Gemma Newman
Η γιατρός Gemma Newman, είναι μητέρα ενός μωρού λίγων μηνών και μόλις 30 ετών. Μιλώντας για τους κανόνες που αφορούν στην υγεία, η ίδια υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας είναι η παχυσαρκία και είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, σε εμάς και τους αγαπημένους μας. «Έχοντας και εγώ μερικά κιλά παραπάνω, ξέρω ότι είναι λίγο παράλογο να μιλώ για αυτό αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε το πόσο πρέπει να προσέξουμε το συγκεκριμένο θέμα».
Προτείνει λοιπόν να αρχίσουμε την άσκηση, σε όποια μορφή μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Γιατί, εξηγεί ότι η γυμναστική μας δίνει ενέργεια, μας βοηθάεει να απελευθερωθούμε από το άγχος και παράλληλα μας κάνει να χάσουμε και το περιττό βάρος. Η Gemma μάλιστα μας μιλά για τον τωρινό της στόχο που είναι βρει την φόρμα της μετά τη γέννηση του γιου της. Έτσι αργά άλλα σταθερά και χωρίς να καταπιέζει τον εαυτό της, έχει ξεκινήσει kickboxing.
Μας συμβουλεύει ακόμα να κοιμόμαστε αρκετές ώρες και σωστά το βράδυ για να αφήνουμε την ορμόνη λεπτίνη να κάνει την δουλειά της. Κυρίως όμως μας τονίζει να μην τρελαινόμαστε από τον “βομβαρδισμό” που δεχόμαστε δεξιά και αριστερά από δίαιτες που υπόσχονται τέλεια αποτελέσματα σε χρόνο- ρεκόρ.

Laura Clark
Το όνομα της διαιτολόγου Laura Clark μάλλον στη Βρετανία είναι γνωστό, σε εμάς εδώ η 33χρόνη Laura δεν έχει να πει πολλά ως όνομα άλλα οι συμβουλές της σίγουρα θα μας φάνουν χρήσιμες.
«Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν τι δουλειά κάνω, περιμένουν να τους πω την τέλεια δίαιτα. Ε, λοιπόν τις πιο πολλές μέρες, τρώω σοκολάτα. Όχι τις σκούρες, ή τις οργανικές άγευστες που νομίζετε, αντίθετα τρώω μικρές ποσότητες από τις αγαπημένες μου σοκολάτες και αυτό είναι μέρος κάθε σωστής διατροφής. Αλλά πέρα από αυτή τη “σκαντάλια” τρώω μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ενώ πότε δεν παραλείπω το πρωινό.»
Επειδή η Laura είναι διαιτολόγος μη νομίζετε ότι και εκείνη δεν κάνει τα λαθάκια της. Ο στόχος της, για τώρα, είναι να αρχίσει να προσλαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου. Ο τρόπος, λοιπόν, για να το κάνει χωρίς να πάρει βάρος (κάτι που συμβαίνει εύκολα, αφού τα γαλακτοκομικά φημίζονται για τα λιπαρά τους) είναι να επιλέγει γάλα και τυριά με χαμηλά λιπαρά. Με αυτό τον τρόπο παίρνει ασβέστιο χωρίς τις θερμίδες.
Επίσης μας επισημαίνει να τρώμε προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ρύζι, μακαρόνια και δημητριακά, γιατί είναι υγιεινά, δίνουν ενέργεια, χωρίς να παχαίνουν. «Μπορούμε να τρώμε υδατάνθρακες και ό,τι άλλο αγαπάμε, τίποτα δεν είναι απόλυτα απαγορεύμενο, αρκεί τα γεύματα να είναι συχνά, μικρά και ισορροπημένα, και τα «απαγορευμένα» να μην είναι η μόνιμη τρόφη μας.» Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το : lecnutrition.co.uk

Sarah Oakley
Είναι δασκάλα της yoga, ειδική στο πώς να ελέγχετε το άγχος σας και life coacher, 33 ετών. Χάρη στη δουλειά της είναι λογικό η καθημερινότητα της να περιλαμβάνει yoga, άσκηση, διαλογισμό , αλλά και ένα τρόπο σκέψης άκρως θετικό.
«Ο διαλογισμός είναι σημαντικό μέρος της ζωής μου. Το να φέρω το μυαλό μου σε ηρεμία είναι αυτό που με βοηθά να σκεφτώ. Βασικά είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσετε και να συγκεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά θέλετε. Μέσα από τον διαλογισμό μπορείτε να νιώθετε πιο ήρεμοι, πιο χαλαροί και ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Είναι σαν να ξεκουράζεστε χωρίς να κοιμάστε.»
Η Sarah μας προτείνει να αναρωτηθούμε: «Νιώθετε ότι έχετε ένα σκοπό;» και «Σας αρέσει η δουλειά σας;». Θεωρεί ότι αυτά είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να απαντήσετε καθώς είναι και στο μεγαλύτερο ποσοστό οι λόγοι που καταφεύγουν οι πελάτες της σε εκείνη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επισκεφτείτε το site της : sarahoakley.com.
Αλλά μέχρι τότε μας συμβουλεύει να περνάμε τον χρόνο μας χρήσιμα και παραγωγικά κάνοντας ευχάριστα πράγματα για να νιώθουμε χαρούμενοι, ήρεμα για να νιώθουμε ήρεμοι, και να βγαίνουμε με φίλους όποτε μας δίνεται η ευκαιρία.

Karen Weir
Για το τέλος άφησα την 39χρόνη personal trainer, Karen Weir, η όποια τρέχει σε υπερμαραθωνίους. Η φιλοσοφία της είναι πολύ απλή και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι και λογική, καθώς βασίζεται στο 80:20. Δηλαδή 80% του χρόνου σας να είσαστε προσεκτικοί και να φροντίζετε το σώμα και τη διατροφή σας… και το υπόλοιπο 20% να είσαστε χαλαροί και άνετοι, χωρίς ίχνος άγχους. Σχετικά με το θέμα της άσκησης η Karen επιμένει πως δεν πρέπει να το παρακάνετε: «Μεγιστοποιήστε την αντοχή σας και φυσική σας κατάσταση αλλά ελαχιστοποιήστε τους τραυματισμούς».
Η ιστοσελίδα της για αναλυτικές συμβουλές είναι: runwithkaren.com ,ενώ η ίδια λέει «να βάζετε στόχους που σας τρομάζουν λίγο, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που χρειάζεστε για να τους πετύχετε, με αυτό τον τρόπο θα έχετε κίνητρο και θα είσαστε σε εγρήγορση για να περιμένετε τον στόχο σας». Μάλλον δεν τα λέει άσχημα η γυμνάστρια της παρέας.

You may also like